Bazedovka pri dojenčku
Pozdravljeni,
enkrat ste mi že pomagali z nasvetom, zato se na vas obračam še enkrat. Že dvakrat sem zbolela za bazedovko in se zdravila z zdravili athyrazol, propanolol in vobenol. Po drugem zdravljenju sem zanosila in imela v približno 14t nosečnosti pregled pri tirologu, vse je bilo v redu, zato mi je svetoval še pregled krvi v zadnjem trimesečju in po porodu pri osebnem zdravniku. Obakrat je moja ščitnica mirovala in vrednosti THS so bile v mejah normale. Zanima pa me, če se lahko pojavi bolezen tudi pri novorojenčku oz nekajmesečnem dojenčku tudi če je bila ščitnica celo nosečnost v mirovanju in vrednosti THS v mejah normale? V zdravstvenem priročniku sem namreč prebrala da se lahko bolezen pojavi tudi pri otroku oz. novorojenčku, katerih matere jo imajo ali so jo imele, saj med nosečnostjo prehajajo protitelesa v posteljico ploda in spodbudijo njegovo ščitnico. Me mora skrbeti? Otrok je star 2 meseca, se v redu redi. Bi rezultat THS vrenosti, ki ga naredijo v porodnišnici vsem novorojenčkom za odkrivanje premajhnega delovanja ščitnice pokazal tudi, če bi otroku ščitnica delovala preveč? Na kaj naj bom pozorna, če obstaja možnost, da otrok zboli? Če sama zopet zbolim pa tega ne odkrijem takoj, se lahko prenesejo protitelesa tudi z dolenjem?
Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav.
Pia
Spoštovani!
Pri bazedovki (avtoimunski hipertirozi) se pojavijo protitelesa proti TSH receptorju (TSI), ki stimulirajo delovanje ščitnice in lahko prehajajo tudi skoti placento. To lahko pri zelo visokih vrednostih TSI povzroči hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice) tudi pri plodu oziroma novorojencu. Ta se navadno kaže tako, da razvoj ploda slabo napreduje, pojavi se tudi pospešen utrip (tahikardija) pri plodu oziroma novorojencu. Če je bilo pri vas delovanje ščitnice med nosečnostjo normalno, ni vzroka za skrb. Vsem novorojencem določijo tudi vrednosti TSH, ki bi bil v primeru hipertiroze pri vašem otroku močno znižan. Z dojenjem bolezni ne morete prenesti na otroka.
Lep pozdrav!