Bazedovka po porodu
Pozdravljeni,
jeseni leta 2000 sem prvič zbolela za Bazedovko, se zdravila približno leto dni najprej z Athyrazolom in Propranalolom, nato le z Athirazolom, kasneje pa z Athirazolom in Vobenolom, dokler se ni vzpostavilo normalno delovanje ščitnice. Potem sem približno let dni preživela brez težav, nakar se mi je bolezen pojavila znova v malce milejši obliki oz. sem se glede na pretekle izkušnje prej zavedla da ni vse v redu. Prvič sem simptome pripisovala stresu v predizpitnem in izpitnem obdobju med študijem, lenobi, depresiji… Po drugem pojavu bolezni sem se ravnotako približno leto dni zdravila, tokrat najprej z Athirazolom, nato z Athirazolom in Vobenolom. Takoj po končanem zdravljenju sem zanosila in sedaj teče 22 teden moje prve nosečnosti, počutim se v redu in nosečnost poteka zaenkrat bp. Zdravnica na Polikliniki, kjer sem bila nazadnje na pregldu konec januarja, mi je glede na izvide, ki so bili v mejah normale, svetovala še en pregled krvi v zadnjem trimesečju nosečnosti pri svojem osebnem zdravniku. Nosečnost naj bi na to bolezen delovala blagodejno, vendar pa lahko po porodu pričakujem ponoven izbruh bolezni, zato naj se, v kolikor bo do takrat vse v redu, po njem tudi oglasim pri osebnem zdravniku zaradi kontrole TSH. Ker sem se pri prvem izbruhu počutila precej slabo, pri drugem pa se mi je klub poznavanju simptomov bolezen bolezen pojavila kar na enkrat, me za v prihodnje skrbi, da ne bi zopet predolgo odlašala oz. da ne bi spregledala teh simptomov, saj pričakujem, da bo po porodu zaradi hormonskih sprememb vseeno drugače. Mesečnega perila tako ni takoj, kar se pa utripa tiče, na katerega sem se pred nosečnostjo precej zanašala, pa se med nosečnostjo v mirovanju lahko dvigne do 100 utripov na minuto (po mnenju zdravnice na Polikliniki), meni pa že nad 80 predstavlja nelagodje. Zanima me, kdaj po porodu naj grem na kontrolo TSH k osebnem zdravniku oz. kdaj lahko pričakujem ponoven izbruh bolezni. Za vsak odgovor, strokoven ali na podlagi osebnih izkušenj, bom zelo hvaležna.
Veliko zdravja in lp,
Vali
Spoštovani!
Bazedovka je avtoimunska bolezen ščitnice pri kateri se pojavijo protitelesa proti receptorju za TSH, kar ima navadno za posledico preveliko delovanje ščitnice (hipertirozo). V nosečnosti je imunski sistem zavrt, zato bolezen navadno miruje. Nosečnost poteka brez zapletov. Po porodu se imunski sistem ponovno aktivira, bolezen se poslabša, ponovno se lahko pojavi preveliko delovanje ščitnice. Priporočam določiti TSH v zadnjem trimestru nosečnosti in nato dva meseca po porodu pri izbranem zdravniku splošne medicine. V primeru patoloških vrednosti je potreben posvet pri tirologu.
Pozdrav!