bazedovka in EO
Spoštovani,
aprila 2004 sem bil prvič na pregledu v tirološki ambulanti na polikliniki. Po pregledu krvi mi je zdravnik postavil diagnozo bazedovka (sočasno sem imel tudi težave z očmi- blaga oblika EO). Cca. 1 leto sem jemal zdravilo “Atyrazol” in enkrat sem imel tudi kuro z medrolom (po tem se je stnje z očmi izboljšalo).
Danes pa je situacija sledeča: Že od maja 2005, ko je bila raven hormonov povezanih s ščitnico v mejah normale, ne jemljem nobenih zdravil (po pregledu v juliju mi je bilo rečeno naj se na naslednji pregled naročim čez približno 6 mesecev). V zadnjih dneh pa imam občutek, da se mi je stanje oči nekoliko polabšalo, drugače pa je moje počutje OK.
Zanima me ali je morebitna ponovljena EO nujno povezana z morebitnim ponovnim prekomernim delovanjem ščitnice ali pa so lahko razlogi drugje?
Za vaš čas in odgovor se vam zahvaljujem in vas pozdravljam
ek
Spoštovani!
Bazedovko (avtoimunsko hipertirozo) pogosto spremljajo spremembe na zunanjih očesnih mišicah in tkivu v očesni duplini (endokrina oftalmopatija – EO).
Poslabšanje EO navadno spremlja poslabšanje bazedovke, ni pa absolutnega pravila. Priporočam, da se oglasite pri izbranem zdravniku, ki vas bo napotil v “triažno ambulanto” na oddelek za bolezni ščitnice KNM na Polikliniki, kjer bodo ocenili stanje, pričeli zdravljenje oziroma vas napotili k oftalmologu na dodatne preiskave.
Lep pozdrav!