Bazedovka
Spoštovani!
Dne 06.01.2006 sem prejela dozo radioaktivnega joda 550 (ne vem česa), izvidi iz dne 06.03 kažejo na blago hipertirozo (zdajle na pamet citiram 22,7 T4 in T3 6,9 TSi 3 protitelesa, ker nimam izvida zraven).
Glede na to kako dolgo časa sem se pripravljala na ta jod, me zdaj že pošteno skrbi, ker sem bila 100%, da bo zadeva učinkovala. Kako je sploh možno, da imam še vedno hiper? Čutim tudi znake – srce, nemir, ampak ni tako hudo. Zdaj me pa zanima, kaj sledi, če se stanje ne bo izboljšajo? Kakšna je prognoza, ali se hormoni šele umirjajo, ali je to prehodno ali to pomeni, da jod ni učinkoval oz. je bila premajhna doza? Pregled imam šele 8. maja pa ne vem ali bi bilo bolje kaj prej iti ali ne?
V glavnem malo sem razočarana in nezadovoljna z mojim zdravstvenim stanjem in ne vem trenutno kaj naj naredim. Ali naj grem k svojemu zdravniku ali lahko pri njemu dam kri in on potem dobi izvide, tukaj vmes. Potem pa še nekaj, čas med datumom pregleda in prejema izvidov se je sedaj raztegnil že na tri tedne in to je zelo kritično, glede na to, da se ti stanje lahko že precej poslabša vmes!! Ali se to da kakorkoli zmanjšati – npr. da sam prevzameš izvide ali karkoli podobnega.
Hvala za odgovore in lp, Lidija
Spoštovani!
Zaradi bazedovke ste januarja prejeli 550 MBq radiojoda. Ob kontroli v začetki marca pa je še vedno prisotna blaga hipertiroza (prekomernbo delovanje ščitnice). Učinek radiojoda se v celoti pokaže šele tri do šest mesecev po aplikaciji. V kolikor je bolnik pol leta po zdravljenju z radiojodom še hipertirotičen se navadno odločimo za ponovno aplikacijo radiojoda. Pri več kot 95% bolnikov smo z dvema odmerkoma uspešni. V času ko čakamo na učinek radiojoda blažimo simptome hipertiroze z blokatorji adrenergičnih receptorjev beta (npr. Propranolol….). Priporočam, da počakate na kontrolo v začetku maja.
LP
Spoštovani!
Posebna prehrana pri bazedovki (avtoimunski hipertirozi) ni potrebna. Bolezen navadno zdravimo s tirostatiki (tiamazol, propiltiouracil), če se bolezen ne umiri, oziroma se ponovi, pa najpogosteje uporabljamo radiojod. Dodatne informacije boste lahko dobili na .
Lp