Bazedovka
Danes sem prvič na tem forumu in sem malo prebirala teme in zdaj sem malo zmedena.
Moja diagnoza je Bazedovka ki se mi je ponovila po porodu (prvič sem jo dobila po prvem porodu).Zdravljenje traja sedaj 1 mesec, najprej sem jemala Propiltiouracil-dokler sem prenehala z dojenjem sedaj pa Atirazol.Zdravnica pravi da imam 50% možnosti da se mi bolezen ponovi oz. ne ponovi.In mi priporoča da bi z radioaktivnim jodom “zbili” delovanje ščitnice na nulo in bi potem do KONCA življenja morala jesti tbl.za normalno delovanje šč.
Zdaj pa ne vem- meni se to zdi kar drastičen poseg,glede na to da imam “samo” 50% moznosti ponovitve.Ali nimam prav?
Če mi lahko svetujete kako in kaj bom zelo hvaležna.
Pa še to:zdravnica pravi da sem zeloo bolana,izvidi so baje zelo slabi,ampak jaz se sploh ne počitim tako grozno kot me ona prepričuje.Razen zaradi tega ker se mi je opazno povečala ščitnica verjetno sploh ne bi šla k zdravniku.
Pa še mojega malega čmrla sem mogla nehati dojiti-
Lp T.
Pozdravljeni dr.Pirnat!
Stara sem 43 let. Od avgusta lani imam diagnozo bazedovka in od takrat sem tudi v bolniškem staležu.
Zadnji izvid februar 2006 je naslednji:
TSH 0,008 mE/l, FT4 17,9pmol/L, FT3 7,69pmol/L, TSI 19E/L
Jemljem Propiltiouracil 3×1/2 tablete ter Propranolol do 3x20mg.
Mnenje :Ob pregledu je bolnica evtirotična, laboratorijsko blago hipertirotična. Ščitnica palpatorno difuzno povečana do II. stopnje. Protitelesa TSI so zvišana. Priporočam nadaljevanje dosedanjega zdravljenja.
Ves čas bolezni imam naslednje simptome, ki ne izzvenijo: potenje, pulz od 120-130, bolečine v mišicah, zadihanost, pekoča bolečina v očeh, poslabšanje vida-meglen vid, občutek vročine že pri sobni temperaturi 17 stopinj.
Splošno počutje je slabo, večkrat na dan tudi zaspim za uro ali dve.
Splošna zdravnica mi je predlagala, da bi se ob naslenji kontroli (aprila 2006) dogovorili za vrnitev na delo za 4 ure, za kar pa ne vem, če bom sposobna, ob nadaljevanju zdajšnjega stanja. Občutek imam, da se stanje ne izboljšuje.
Prosim vas za vaše mnenje poteka moje bolezni in izvidov. V približno kakšnem časovnem obdobju bi se ščitnica morala začeti umirjati?
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Lp, Yanelli
Spoštovani!
Glede na to, da se zaradi bazedovke zdravite šele mesec dni, priporočam nadaljevati zdravljenje z Athyrazolom in nekoliko odložiti zdravljenje z radiojodom. Vsekakor je verjetnost, da se bazedovka ponovi večja od 50% in dosega vrednosti 70 do 80% gledano na daljše člasovno obdobje. Priporočam pa pred morebitno ponovno nosečnostjo dokončno umiriti ščitnico, kar pomeni operacijo ali zdravljenje z radiojodom. Zelo verjetno je, da se vam bo bolezen med nosečnostjo ali po porodu ponovila.
LP