bazedovka
Spoštovani!
Od maja letos so mi ugotovili hudo hipertirozo. DG.: bazedovka. Vrat: difuzna golša I, trša na otip. Krvni pritisk 150/100. Teža: 50kg. Starost: 40 let.
Jemala sem 6 tbl. propiltuouracila in 3 tbl. propranolola dnevno. Stanje se je boljšalo. V oktobru so postavili dg.: jatrogena hipotiroza ob supresiji avtoimune hiertiroze. Začele so se težave: težko dihanje, nespečnost, vrtoglavice in čuden občutek v glavi. Ob teh občasnih napadih se je vedno močno povišal krvni tlak, vse to je spremljalo drgetanje po telesu, kot bi me mrazilo in ko se je pojavila driska, je postopno sledilo izboljšanje.
Z decembrom je krvna slika povsem normalna. Tablet ne jemljem več. Vendar pa me sedaj vsakodnevno, opažam tudi ponoči zbada okrog srca, včasih tišči v prsnem košu. Muči me nespečnost, pojavljajo se občasni (1-2x tedenski) napadi, običajno zjutraj že v postelji srčni utrip naraste 100 udarcev na minuto. Postane mi slabo, zdi se mi, kot da me bo v takem trenutku infarkt. Kljub temu, da jemljem zadnjih 14 dni olivin 5mg pritisk naraste. Pojavi se drgetanje po celem telesu (kot bi me mrazilo) in driska. Za umiritev srčnega utripa v takih primerih vzamem 1/4 tbl. propranolola.
Zaradi zbadanja, čudnih občutkov pri srcu in povišanega pritiska bi bil morda potreben pregled pri kardiologu?
Po prenehanju jemanja propiltuouracila lahko nastopi hipoprotrombinemija.
Kakšna bolezen je to in kolikšna je možnost, da jo imam oz. dobim?
Kaj mi glede ne vse opisano svetujete?
Za odgovor hvala in prav lepo pozdravljeni.
Spoštovani!
Glede na navedene težave avtoimunska hipertiroza ni sanirana, čeprav so bili laboratorijski izvidi normalni (žal vrednosti TSH in ščitničnih hormonov niste navedli, pomembna pa je tudi vrednost protiteles proti TSH receptorju – TSI). Predvsem priporočam ponovno določiti TSH, za blažitev težav- pospešenega srčnega utripa in povišanega tlaka, pa priporočam Propranolol 2 x 10 do 20 mg dnevno.
Hipoprotrombinemija pomeni znižane vrednosti protrombina (faktorja, ki sodeluje pri strjevanju krvi) v krvi. Zelo redko se hipoprotrombinemija pojavi med zdravljenjem s Propiltiouracilom, ne pa po njem. Možnost, da bolezen dobite je zelo majhna.
Lep pozdrav!