Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje bazedova bolezen in zanositev

bazedova bolezen in zanositev

Pozdravljeni,
Pišem vam, ker imam vprašanje glede bazedove bolezni. Pojavila se mi je v nosečnosti. Prej težav s ščitnico nisem imela oz. so mi pred približno sedmimi leti diagnosticirali hashimotov sindrom. Po tem sem redno pregledovala nivo hormonov v krvi in so bili vedno v mejah normale. V nosečnosti pa mi je naenkrat ščitnica začela delovati preveč in predpisali so mi Propylthiuracil 50 (najprej eno in nato dve tableti na dan). Stanje se je umirilo v tretjem trimesečju, ko nisem več potrebovala zdravil. Na žalost pa je bolezen po porodu zopet izbruhnila. Začela sem jemati Thyrozol, na katerega pa sem dobila hudo alergijo. Zato spet jemljem Propylthiuracil 50 (trenutno 3 tableti na dan). Po petih mesecih in pol (toliko je star moj otrok) so hormoni zdaj v mejah normale (T4 celo malo pod normalo). Zdravnik mi je svetoval naj izmenično jemljem 3 in 2 tableti na dan.
Moj problem pa je naslednji: rada bi čim prej spet zanosila (stara sem 37 let). Zdravnik mi je to odsvetoval. Predlaga terapijo s Propylthiuracilom (6 tablet na dan) in Euthyroxom, ki naj bi trajala 1 leto. Nato še eno leto po tem zdravljenju odsvetuje zanositev. Pravi, da je možnost ozdravljenja 60 %. Druga možnost bi bila kirurška odstranitev ščitnice. V tem primeru bi lahko spet takoj zanosila, a to pomeni jemanje Euthyroxa do konca življenja. Zanima me, ali obstaja še tretja možnost: zanositev in uravnavanje hormonov s Propylthiuracilom (tako kot pri prvem otroku). Vem, da je ta možnost bolj tvegana, a tudi pri prvi in drugi možnosti ni zagotovila, da bolezen v nosečnosti ne bo ponovno izbruhnila.

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani!

Pri bazedovki (avtoimunski hipertirozi) dejansko odsvetujemo nosečnost, dokler se ne doseže remisija boezni. To je dejansko navadno po približno enem letu zdravljenja. Dokler je prisotna hipertiroza je zmanjšana možnost zanositve, povečano pa je tudi tveganje za zaplete v nosečnosti. Glede na to, da ste šele pet mesecev po porodu, priporočam z načrtovanjem nosečnosti še nekoliko počakati. Otroci potrebujejo zdravo mamo.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close