Bazalna temperatura (BT) in zanostitev
Lep pozdrav!
Ker sem ze pred kaksnim mesecem dni zasledila na internetu brezplacen programcek za risanje grafa bazalne temperature in izracunave ovulacije oz mozne nosecnosti, bi to rada posredovala tudi ostalim kolegicam, ki se trudijo z zanostvijo. Najdete ga na internet strani http://www.lyfecyclesoft.com. Primeren je tudi za tiste, ki nocete zanosti.
Imam pa dve vprasanji za mag. Pusenjaka:
* veliko se govori o trifazni krivulji bazalne temperature – kaj to pomeni oz. kako tak graf izgleda.
* kako vpliva klasicna viroza (vneto grlo, zamasen nos, znizana temperature zaradi viroze…) na bazalno temperaturo, in kako – ce sploh povisana temperatura.
Za odgovore se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Lea
Draga Lea,
bazalna temperatura je pač “bazalna temperatura”, kar pomeni temperatura človeka, ki ne dela nič. Še najbližja bazalni temperaturi je tista, ki jo izmerimo kot prvo stvar po tem, ko se zjutraj zbudimo in tudi to je samo približek. Nanjo seveda vpliva vse mogoče, tudi infekcija, razburjenje, napačno delovanje ščitnice, ….in seveda poovulacijski progesteron pri ženski, ki na temperaturni center deluje tako, da BT dvigne za 0,5 – 1 st. C. O jasni ovulaciji lahko govorimo samo v primeru dvofazne BT krivulje, ko se takoj po ovulaciji BT dvigne. Vse ostalo so varijante, ki ne zagotavljajo ovulacije, je pa tudi ne izključujejo zagotovo. Tudi trifazna ali ondulatorna ali XXX…. ne vem še kakšna. V idealnih razmerah torej BT pomaga uganiti čas ovulacije v ciklusu v katerem še ni bilo zvišanja BT. Ko se BT zviša, je za zanositev že prepozno, če kak dan prej ali največ tri dni prej ni bilo spolnega odnosa z izlivom semenske tekočine v nožnico.
Spostovani,
zahvaljujem se za vas odgovor.
Glede trifaznega grafa sem pa mislila predvsem padec in ponoven porast temperature, ki pa ni tako izrazit kot pri ovulaciji (oz. tretji sklop temperatur) v casu od ovulacije do pricakovane menstruacije v primeru zanositve. To je tema, ki jo je moc zaslediti v tujih forumih, pa me je zanimalo se vase mnenje.
Lep pozdrav,
Lea