Najdi forum

bazalna temperatura

Pozdravljene mamice in bodoče mamice !

Pišem vam z enim problemov, ki ga ne znam sama rešiti. Merim si temperaturo že nekaj mesecev. Ima kakšna od vas kakšne izkušnje s tem. Koliko časa ste si merile, da ste ugotovile, kdaj imate ovulacijo, kdaj ste si jo merile in podobne reči.
Zanima me tudi, ali pride do ovulacije, ko se temepratura drastično dvigne (za pol stopinje) ali pa nastopi ovulacija tik pred tem.
Povem še to, da imam zelo neredne M, tako da si s tem ne morem kaj dosti pomagati.
Prosim prosim, če mi lahko kakšna kaj o tem razloži.

Ovulacija nastopi pred dvigom temperature. Jaz sem si merila temperaturo zgodaj zjutraj in že prvi mesec sem vedela, kdaj približno je bila ovulacija- ponavadi 14. dan, ker imam kar redne cikluse. A če imaš neredne cikluse, ti priporočam metodo, pri kateri ugotavljaš plodno sluz, saj se ti temperatura lahko poveča tudi zaradi viroze. Jaz se bolj zanašam na plodno sluz. Temperaturo si zdaj, ko sem že ‘zverzirana’, izmerim 1x pred ovulacijo in za potrditev po domnevni ovulaciji.
Lep pozdrav!

Pozdrav!

Jaz pa sem začela s temi metodami, ko sem hotela zanositi. Merjenje temperature se mi ni obneslo, ker nisem bila dovolj vztrajna.
Da pa sem plodna, sem se prepričala z otipom materničnega vrata, ki je v tem času mehkejši, pomaknjen malo bolj navzgor in tudi malo odprt. Probaj, naj ti ne bo nerodno. Seveda sem opazovala tudi sluz.
Zelo lepo so te metode opsane v knjigi Naravno in zanesljivo, ki jo vsem toplo priporočam. Ni daga, je pa super.

Vesna

Hvala obema na odgovoru. Res je saj pri meni metoda merjenje temerature neprimerna, saj mi kar naprej skače in zaradi nerednih ciklusev ne vem vedno točno kdaj je. Zanima me pa ta plodna sluz. Brala sem da sem mora vleči med prsti, ali je to res in kako to zgleda.
Kupila sem si pred nedavnimi tudi F-plan, pa se tam čisto nič ne vidi.

Temperaturo si moraš meriti vsak dan približno ob enakem času -preden vstaneš! Poskusi en mesec. Če boš dobila krivuljo, kjer bo videti kdaj se temperatura dvigne, je to v redu. Sama sem si temperaturo merila skoraj eno leto in mi je prišlo v navado. Imam tudi F-plan (povečevalno stekelce, mar ne?) vendar nisam nikdar videla nič! Prijateljica pa je (pri sebi ) razločno videla praproti. Poskusi tudi to. Če načrtuješ nosečnost pa prosi ginekologinjo (če imaš to možnost) naj pogleda folikle z ultrazvokom.

Jaz imam tudi zelo dolge cikluse; od 35 – 50 dni. Ker bi rada zanosila si merim bazalno temperaturo (vsak dan zjutraj, še v postelji). Ovulacija je dan prej predno se ti zviša temperatura (lahko je na ta dan tudi nižja od običajne). Če imaš neredne cikluse si na ta način zelo težko določiš ovulacijo za tekoči ciklus, lahko pa jo za nazaj (vendar ima le 1/3 žensk zančilno krivuljo, vse ostale si pa s tem ne morejo pomagati).
Cervikalna sluz je pa taka:
* po menstruaciji je lepljiva (sticky, če jo imaš med dvema prostoma);
* en del ciklusa je kremasta (creamy);
* tik pred ovulacijo je kot jajčni beljak, prozorna vlecljiva, če se obrišeš s
toaletnim papirjem se kar vleče (egg white);
*po ovulaciji sluzi nekaj dni ni (dry).

Lahko beležiš tudi “občutljivost nožnice” (s čistim prstom poskusiš kakšna je):
* po menstruaciji je lahko suha ali vlažna (dry ali moist);
* en del ciklusa je vlažna ali mokra (moist ali wet);
* ob ovulacije je izredno “drsljiva” (lumbricate).

Torej, če beležiš oboje imaš na dan ovulacije kombinacijo cervikalna sluz (EW = egg wite) + občutljivost nožnice (L = lumbricate ali W = wet).

Preverjanje materničnega vratu je uporabno samo za ženske, ki še niso rodile, ker je po porodu vedno malo odprt. Tako mi je povedala moja ginekologinja, ko sem jo vprašala, zakaj ne opazim več take razlike po porodu.

Kaj pa menite o tem. Povedala sem že, da imam zelo neredne cikluse, toda ta mesec se mi je zgodilo tole .

Cel teden (od ponedeljka do petka) sem imela normalno temp. 36,7, v soboto je padla na 36,6, v nedeljo pa na 36,9, danes pa je spet padla na 36,5. Ali je dovolj že taka sprememba (0,3)???. Opazovala sem tudi sluz in se je v soboto kar vlekla med prsti. Seveda sem imela v soboto nezaščiten spolni odnos. Skrbi me le to, da mi je danes temeratura tako padla, ali to pomeni, da nisem zanosila.
Bi morala temperatura ostati nespremenjena po ovulaciji do menstruacije, če zanosim. Pa še to, to se je zgodilo 18 dan ciklusa, da ne bo pomote.
Najlepša vam hvala za vaš trud in čas , ki si ga vzamete.

Tenperatura po ovulaciji načeloma ostane povišana, včasih pa se zgodi, da kak dan po ovulaciji “pade nazaj”. Tudi meni se je to že zgodilo. V tem primeru tisti dan ignoriraš in če je temperatura naslednje dneve spet povišana, tega pač ne upoštevaš. Če temperatura ne skoči nazaj, je pa možno tudi, da tista povišana (36,9) ni bila posledica ovulacije, ampak česa drugega (nočno vstajanje in bolezen…), zato je najbolje počakati do naslednjega skoka, da vidiš, pri čem si. Ni nujno, da je že bila ovulacija, pa čeprav je 18. dan. Tudi jaz imam neredne cikluse in se mi je že zgodilo, da sem imela ovulacijo na 25. dan ali celo pozneje. Vem, da je čakati najtežje, ampak to je trenutno najboljši nasvet, ki ti ga lahko dam.

Veliko sreče,

Tinka

Draga Tinka in ostale forumke, ki pomagate in neutrudno odpisujete na naša vprašanja najlepša hvala. Res sem malo zbegana in veliko informacij kar zbega človeka. Na forumu ginikologija sem zasledila, da po ovulaciji ostane povišana temperatura le če zanosiš. Torej v obeh primerih, če pride do ovulacije in ne zanosiš (ker so lahko tudi drugi dejavniki krivi za nezanositev) in če zanosiš po ovulacije ti ostane temperatura zvišana. Sem prav razumela ?

Ostale pa prosim, če vedo , če se je Clear plan pojavil v lekarnah ali pa obstaja kakšne novi preparat, ki ste ga preiskusile za določanje ovulacije oz. plodnih dni (razen F-testa, ker tam jaz ne vidim ničesar).

Pa še to ali katera ve kaj je Ogyno-Knavsova metoda.

Če si v tisti skupini žensk pri katerih bazalna temperatura “deluje” (le 1/3) žensk, po tem se ti po ovulaciji le-ta dvigne cca. za 0,5 st.C in ostane taka do 1. dne menstruacije. Se strinjam, da lahko nekje 3., 4. dan tudi malo pade in ta dan res zanemariš. Obstaja pa fenomen, ki mu rečemo trifazična temperatura, ki se lahko pojavi v primeru, da zanosiš – to pomeni, da se ti nekje 10. dan po ovulaciji bazalna temperatura dvigne še za nekaj desetink st.C in taka tudi nekaj časa ostane.

Lep pozdrav, Neli

Določanje plodnih dni z merjenjem telesne temperature se imenuje tudi Ogyno Knausova metoda. Čudovito jo je opisala Neli.
Pozdrav!
Nina

Mimogrede: obstajajo testerji (podobno kot clear blue) za testiranje ovulacije. A so svinjsko dragi.
upam, da ti bo s termometrom v roki uspelo
T.

Tinkara, a mi lahko napišeš kako se imenujejo, da pa se dajo kupiti pri nas, ker nisem blizu ne Italije in ne Avstrije. Cena pa ni pomembna.

Hvala

New Report

Close