Najdi forum

Barvanje vrat

Hellow!

Za nekatere čudno vprašanje ampak vseeno (nisem še nikoli tega delal)…
Doma imam namen na novo prebarvat vrata v stanovanju – vrata wc, kopalnica, soba in dnevna soba ter kupiti nove ključavnice in kljuke.

OK…

Kje začeti? Verjetno rabim staro barvo zbusit dol z “šmirgl” papirjem? Al kako? Pa potem pobarvati? Ali je bolje da odnesem vrata na balkon in tam pobarvam ter potem vrnem nazaj na svoje mesto. Mislim tudi pobarvati štokove.
Vsa vrata bojo bela. Kaj paziti pri nakupu barve? Koliko časa se suši?
Problem je pa še, ker je prejšnji lastnik ključavnico kar pobarval čez, zato ne morem dobiti stare kjučavnice ven in pa tudi vrata se ne morejo zakleniti. Kakšen predlog?

Hvala!!!

Štokove?

Če so bila vrata tudi prej bele barve, potem samo malo “prešmirglaš” površino in ponovno polakiraš. Če so bila temnejše barve ali pa pregrobo lakirana, potem je najbolje odstraniti barvo. Lahko jo odbrusiš (veliko dela), lahko jo odstraniš s kemikalijami (topili), jaz pa v takih primerih najraje uporabim vroči zrak. V kakem Baumaxu kupiš mali ročni plinski gorilnik na mini bombico (mislim da stane okoli 2 jurja). S plamenom vlečeš po barvi, ki postane mehka, zato jo lahko sproti spraviš dol s špohtlom. Stvar je hitra in lahka. Potem površino samo rahlo pošmirglaš,da barva dobro prime, odziroma da odstraniš kar je še ostalo gor.

Jaz vedno vrata snamem, jih zunaj položim na klop in lakiram v horizontalnem položaju. Tako se barva lepo enakomerno porazdeli po površini, ne da bi kje pocejala. Štoke boš moral žal lakirati kjer so, pazi samo da uporabiš malo barve, ker se pri izdatnem močenju čopiča takoj pojavijo pocejeni deli.

Barvo izberi tako, ki se čim hitreje posuši. Idealno bi bilo uporabiti akrilne barve an vodni osnovi (če se en motim imajo ime Ambient in jih dela nekdo od naših – mislim da Belinka). Te barve so na otip suhe že po pol ure in popolnoma nič ne smrdijo. Žal pa dobro primejo samo na čist les, tvoj pa je bil že prej lakiran, zato boš moral verjetno uporabiti enega od lakov na nitro ali kakšni podobni osnovi. Kar pomeni dolgotrajno sušenej in še bolj dolgotrajen smrad. Če je le možno, v tem priemru lakiraj v kaki garaži in počakaj par dni, da se zadeva stabilizira.

Ključavnico rešiš z vročim zrakom (kot sem napisal prej) ali z razredčilom.

Še to – uporabi kvalitetne čopiče iz prave dlake, ne pa cenenih kitajskih produktov, ki vsake pol minute spustijo na površino svojo dlako, ki se potem prisuši. Odlično se lakira s posebnimi valjčki, namenjenimi prav lakiranju. Dobiš jih v vsaki trgovini s to opremo, je pa res, da je potem vse skupaj nekoliko dražje. Ko boš barval, vedno vleci čopič gor in dol v isti smeri (recimo vrh – pod), nikakor pa ne sem ter tja. Ker se bo potem to sicer na površini poznalo. In seveda pripravi primerno razredčilo in krpo, da se boš lahko vmes čistil, ko se popackaš :)))

Roman, bravo!

Roman pozdravljen! Hvala najprej ker si se javil za moj problem!

Vrata so že skoraj rumena, od starosti in verjetno tudi že od umazanije.
Torej bom najprej pošmigrlal potem pa pobarval čez.

LP!

New Report

Close