barvanje čez črto
Spoštovani!
Imam učenca s posebnimi potrebami (slabša grafomotorika, odkrenljivost pozornosti,..), ki je zelo uspešen pri opravljanju nalog pri pouku. Sem učiteljica prvošolcev in kot verjtno veste v prvem razredu res veliko rišemo in barvamo ter s tem razvijamo grafomotoriko. Ta moj učenec vedno prvi reši nalogo. Problem je le v tem, ker npr. pri barvanju barva vse čez črto, ne uporablja ustreznih barv (npr. obraz in obleka sta enake barve), ko je bila naloga naisati kroge čez celo stran v obliki vzorcev, je nalogo opravil najhitreje, le krogi so bili bolj podobni jajčastim packam, ko je moral nato pobarvati vsakega posebej, je imel s tem velike težave. Sicer je otrok miren in sproščen v šoli, čeprav so mi starši povedali da se kažejo znaki hiperkinetičnosti. Jaz jih sicer nisem opazila, vendar pa je verjetno ta njegov način dela pokazatelj tega sindroma. Ne vem. Zato sprašujem vas, če imate kakšen ustrezen nasvet kako naj takega učenca spodbujam in usmerjam. Konkretno, kako naj mu pomagam, da bo pri svojem delu bolj natančen.
Hvala in lep pozdrav!
Marjana
Zdravo!
Težava je lahko zelo kompleksna.Predlagam da najprej pregledate
vid.Hiperaktivnost je motnja ki je zelo kompleksna in lahko so to znaki.A to za vas ni pomembno.Pomembno je da ga naučite.Torej morate ugotoviti kaj je problem.Ali dobro vidi?Zakaj mu črta nič ne pomeni?Sedite k njmu in ga začutite!Se slišimo!Lep pozdrav!
Mecika
Marjana,
Zakaj uporablja neustrezne barve, vam težko povem.
Težave, ki jih opisujete pa so lahko posledica različnih vzrokov (slabše grafomotike, slabše splošne okornosti, slabe koordinacije oko – roka, slabe pozornosti in itd. ali pa kombinacija različnih vzrokov).
Je učenec desničar? Drži pisalo pravilno? Kako je spreten pri samostojni risbi, pri risanju likov (krog, trikotnik, »polžja hišica«), pri rezanju s škarjami? Se njegov izdelek izboljša, če spremenite kakšne pogoje dela (npr. stojite ob njemu, ga spodbujate, ali če mu je naloga všeč)?
Na splošno pri grafomotoriki pomagajo »vaje papir –svinčnik« – torej vaje, ki jih že tako ali tako delate (mogoče večja površina lista, manj nalog za začetek, več pohval in spodbud). Smiselno pa je tudi izvajati vaje fine motorike (npr. trganje in mečkanje papirja, rezanje s škarjami (v kolikor ni vešč – čim manjši papir, tako da ga lahko prereže s samo enimi rezom), pobiranje in nizanje različnih drobnih predmetov (npr. koruza) – predmet prime s kazalcem in palcem; zavijanje in odvijanje kozarca na navoj in podobno.
. Da nalogo hitro in površno konča, bi lahko bil tudi znak hiperaktivnosti. Vendar pa so prisotni še drugi znaki npr. pozibanje na stolu, nemir, nered v šolski torbi, nepredvidevanje posledic, imulzivnost itd. O slabši pozornosti in hiperaktivnosti smo na forumu že veliko pisali. Hiperaktivni otrok potrebuje krajše naloge, dalj časa za pisanje in še marsikaj – vse pa je odvisno od stopnje in načina, kako hiperaktivnost »moti« njegovo funkcioniranje.
Upam, da sem odgovorila na vprašanje. Če vas zanima še kaj – vprašajte.
Lep pozdrav, Petra