Barvanje blaga z naravnimi barvami
Rada bi prebarvala večjo količino bombaža in lana. Sedaj sta v snežno beli barvi, jaz pa bi potrebovala umazan izgled, da deluje staro.
Dobila sem nasvet, da naj prebarvam z naravnimi barvili: kava, čaj. A je katera to že počela? V kakšnem razmerju se barva? Ali je ta barva potem obstojna? Kdaj se šiva – pred ali po barvanju?
No, če ima pa katera (poceni) nasvet, kako prebarvati z umetnimi barvami (in s katerimi), bom tudi vesela pomoči.
Hvala za vsak namig.
ja, da se barvati s pravim cajem… po mojem skuhas bolj mocnega, potopis blago vanj in kuhas.. nisem se poskusila, ampak tako se odbijo lepi naravni toni…
drugace pa je cisto preprosta in poceni varianta barvanje z barvami za barvanje v pralnem stroju… dobi se v Prometeju ali Antusu.. gor so navodila…
blago mora biti predhodno oprano, ker so lahko na njem apreture od izdelave in bi bilo lahko neenakomerno ali celo flekasto.. potem pripravis ustrezno mesanico… voda, sol, vlijes v pralni stroj, dodas blago in operes po programu… nato se enkrat, da speres nevezano barvilo, pa potem se kratek program, da speres stroj..
sem ze delala, barva je enakomerna, obstojna, pa tudi naslednje pranje je brez posledic, se pravi, da se barva dobro spere s stroja.
siva se po barvanju, ker se barva prime samo na naravne materiale, jaz sem barvala kavbojke in so sivi ostali taki kot prej, sukanec, ker je sinteticen, se ni obarval… pac izberes ustrezno barvo sukanca po barvanju
veliko uspeha
jaz bi te opozorila, da merkaj, da blago ne bo prej izgledalo kot zaprano, kot pa barve, ki jo želiš. kajti ta barva, ki jo želiš je delikatna.Jaz bi raje uporabila kar tekstil barvo, nežno oker recimo ali rjavo in bi količino perila formirala za nianso barve, saj veš, več perila ti izbije čistočo barve.
Loterija je ja, ampak tko je pri barvanju, saj nikoli ne veš ali bo vse točno tako kot si si zastavil.
Sama sem imela lanene prte serijo od pogrinjka do nadprta, čipka…in saj veš, če kdo kaj polije, vino, mastno sem to morala dat kuhat, lahko se je dalo kuhat, je pisalo gor, ampak kaj ko je nato iz take barve, ko jo želiš ti pri meni nastala vse bolj bela in bela, najprej zaprana, nato po parih pranjih bela, hvala bogu bela in ne več zaprana, kajti potem bi to lahko vrgla le še stran, ker je bilo videti zelo neokusno, kot da sem malomarna in ne znam prat.
Hvala obema. Jaz to potrebujem za izdelavo srajc in predpasnikov pri narodni noši, tako da naj bi bil videz star, delavski. Me pa zelo skrbi, ker je blago doma tkano (temu primerna je bila tudi cena) in res ne bi rada kaj zamuštrala. Če bodo odtenki različni, me ne skrbi, bolj me skrbi, da ne bi ven dobila kakšne preveč lepe barve. Ja, nič, poskusiti bo treba.
Hvala še enkrat.