BARVA OČI
Draga Lena!
Čisto nič niste zoprni. Na vsako vprašanje je končno mogoče odgovoriti, vsaj toliko kolikor danes vemo. Če strnem znanje genetikov o barvi oči: danes mislimo, da je barva šarenic poligensko določena oziroma poligensko dedna. Barvo oči določajo torej številni geni na različnih mestih genotipa. Interakcija oziroma rezultat delovanja vseh teh genov, da dokončno barvo očem. Vemo tudi, da je gen za modre oči recesiven ( šibkejši) napram genu za rjave oči in da je gen za zeleno barvo recesiven genu za modro barvo oči.
Ker vpleteni genski lokusi še niso identificirani jih pri posamezniku laboratorijsko ne moremo določiti.
Iz načina poligenskega dedovanja lahko ocenimo, da je verjetnost, da bo imel otrok dveh rjavookoih partnerjev modre oči približno 2%.
Če imata torej dva rjavooka starša plavookega otroka (tako kot moja prijatelja) ne gre nujno za prešuštvo, niti jima v bolnišnici niso zamenjali otroka ampak je otrok podedoval kombinacijo genov za barvo oči od obeh staršev, in je ta rezultirala v modri barvi oči.
LP
Spoštovani,
Pri barvi oči ne gre za preprosto recesivno (monogensko) dedovanje. Barva oči je poligenska lastnost. Danes domnevajo, da je rezultat prepletenega delovanja večjega števila genov lokaliziranih na različnih področjih različnih kromosomov. Naše znanje v zvezi s tem pa je še relativno skromno. Z analizo genske vezave so doslej odkrili mesto na kromosomu ki je povezano z rjavo barvo oči pa tudi mesto, ki je povezano z modro/ zeleno. Ugotovili so, da za zeleno barvo oči obstajata najmanj dve kromosomski mesti (lokusa). Iz teh področjih pa genov za barvo oči še niso identificirali in dejansko jih še ne poznamo.
Iz proučevanja družin z različnimi barvami oči pa je jasno, da najpogosteje rjava barva v družini prevladuje, mogoče pa so tudi zelo različne kombinacije. Staršem z zelenimi ali modrimi očmi se resnično kar precej redko rodi potomec z rjavimi. Nekoliko pogosteje se rjavookim staršem rodi potomec z modrimi/zelenimi. Neredko pa barva sploh ni enovita ampak je ob zenici drugačne barve kot na periferiji šarenice. Mimogrede, ste že kdaj videli koga z zeleno rjavimi očmi? Jaz nekoga s takšnimi zelo dobro poznam……
MIDVA Z MOŽEM IMAVA OBA RJAVE OČI, MOJA HČI PA IMA MODRE.OKROG ZENICE IMA RJAVKAST ČISTO TANEK KROGEC, OSTALO PA JE MODRO.PO MOŽEVI STRANI STA IMELA OĆE IN MAMA RJAVE, PO MOJI STRANI IMA OČE RJAVE, MAMA PA MODRE.JAZ SEM SI ZELO ŽELELA ŽE PRI PRVEM OTROKU, DA BI IMEL MODRE, PA IMA RJAVE.PRI TA DRUGEM PA SO GENI”PRESKOČILI” IN IMA KRASNE MODRE OČI.KAR VERJEMITE, DA JE MOŽNO.MENI SO SE KOT OTROKU OČI ŠELE PRI 8 MESECU STAROSTI PREBARVALE NA RJAVO, MOGOČE IMA TO KAJ VEZE, NE VEM…
Spoštovani!
Če bralce tako zelo zanima barva oči, pa naj poskusijo na tem linku..
http://www.athro.com/evo/gen/genefr2.html
Upajmo, da ne bodo preveč presenečeni, pa boste deležni novih vprašanj.
modrooka