Najdi forum

Zelo intenzivno gledam fasade, ker sem pač v graditeljskem hecu.

Ko gledam vse te barve, žive, skombinirane še z bolj živimi……Točno se vidi, katero fasado je načrtoval nekdo, ki pozna vse tisto, kar je Borg zgoraj napisal. In seveda je jasno, da so 95% preostalih fasad narisali (če sploh) in skombinirali barve lastniki sami, pol pa še fasader ni čisto zadel…….

Hočem povedat, da se z barvami in oblikami ne mora igrat kdorkoli in vsak. Bolj ko se odaljuješ od pastelnih tonov, več znanja je potrebno. Žalostno je pa tudi, da je težko gledat vsak dan sosedovo hišo, ki je popolnoma sfalena. In te živo zelena z limonasto rumeno “pika” v oči vsak dan, ko sediš na svoji terasi. To je že onesneževanje okolja z neprimerno barvo.

Graditelji, pamet v roke, če že, potem naj to nariše nekdo, ki ve kaj dela……!!!!!!!!!!!!!!!!! Tvojo fasado sosed gleda več kot vi sami.

Še mesec, ali dva nazaj sem razmišljala o rdeči opečni strehi in oranžni ali rumeni fasadi, sedaj pa se mi je ob poplavi takšnih hiš vse obrnilo na glavo…..

Najnovejša varianta je v mojih v mislih sedaj za fasado kombinacija bele, svetlo sive in oranžne barve….. Seveda je pri tem zelo pomembno razmerje in razporeditev barv – natančno si še ne predstavljam…. Verjetno bi morala biti siva streha, imela bi bela (lesena okna) s sivimi žaluzijami, vhodna vrata bi bila bela s kakšnim sivim detajlom, na fasadi bi prednjačili bela in svetlo siva, v manjšini pa bi bila oranžna, vendar mnogo bolj nežna, kot npr na tejle sliki

http://www.dekor-sencila.si/izdelki/9/zunanje_zaluzije.html#group

Kaj menite ?

LP Nia

Nia7- meni je taka kombinacija ful dobra. Ali pa namesto oranžne -rdeča.

Ampak se mi kar zdi, da bo na koncu kakšna rumenkasto-zelenkasta- pastelna (limonca)
Blizu nas je novo naselje cca 8 hiš. Najprej so zgradili citron rumeno, potem so prišle oranžna-siva, pa nežno rumena, pa modra, pa neka azur modro-zelena. Saj za določen čas mi je kakšna res v oči padla, pa mi je bila zelo všeč, sčasoma pa ugotoviš, da bi bila najbolj zadovoljna z eno bolj umirjeno.
Jeseni se bova morala odločit za barvo fasade in če pogledam kolikokrat sva popravljala barve sten v hiši (pa imam spet za eno steno novo idejo) se tega prav bojim.

…in barve gredo v skrajnost. Če se pelješ po glavni cesti proti savinjski dolini, v smeri od celja proti mozirju. V levcu, še naprej od (bivšega) lesninega salona pohištva (mimogrede – z največjo fresko v evropi) je na desni strani, malo pod cesto hiša s črno fasado! Ja prav ste prebrali, črna streha in antracit črna fasada.

To je najhujša skrajnost, kar sem jih glede fasad videla…. Zrelo za inšpektorja, če mene kdo vpraša. Pa prefarbat!!!

Se strinjam z mnenji, da barve fasad onesnažujejo okolje. Me zanima, kako to, da se lahko vsak zmišljuje, kakšno barvo fasade bo imel.

V našem kraju se je en pametnjakovič spomnil in naredil manjši blok zraven kmetij. Kako mu je ratalo, da so mu to dovolili ne vem. Potem pa je dal gor fasado svetlo rdeče barve. Bruh na kvadrat, ljudje se zgražajo, to pa je vse.

Folk se hvali s pomanjkanjem okusa!

Ma, rdeča fasada še ni nič. Mi imamo noro ulico. Ena hiša je popleskana kot napolitanka in sedaj nosi tako ime, zraven je pol rdeče in pol temno rjave še z nekimi fleki čudnih barv. Na ogled je še vijolična stavba, zraven je siva, pa florescenčno rumena, kombinirana z oker. In menda so naredili celo barvno študijo. Ja, če to delajo strokovnjaki, bo pa že ok a ne? Mislim… ko to gledam, nimam druge izbire, kot da bo moja hiša vedno bela. Res ogabno, kar ljudje delajo s hišami.

Tudi sam sem trenutno pred izvedbo fasade na hiši. Prvo, kar je zelo pomembno pri izdelavi fasade je dejstvo, kje se hiša nahaja. Ali je to gorenjska, dolenjska, mesto, obala, primorska. Na podlagi tega se odločamo za fasado. Ogabno je, če bi se na dolenjskem podeželju nekdo odločil za rdečo, modro ali močno oranžno barvo – na obali pa so te barve obvezne. To kakšne barve gredo skupaj ti nič ne pomaga, če jih daš na napačnem koncu slovenije. In še nekaj – trga se mi srce, ker lahko fasada ene hiše s “kao norimi kombinacijami” pokvari celo ulico, zaselek ali vas.
Ko zagledaš hišo dejansko ne smeš najprej zagledati fasade. Menim, da bi morali okoljevarstveniki in spomeničarji tudi v tej smeri narediti kakšen korak, saj lahko barva fasade veliko bolj skazi kulturno dediščino kakor kakšno okno nepravilne oblike.
LP

Živjo!
Kupili smo rumeno akrilno fasadno barvo, ki pa se nam zdaj zdi preveč živo rumena. Ali mogoče veste katero barvo bi bilo treba dodati, da bi bila barva nežna citrona?

Hvala za odgovor

Ja vsi tisti, ki imate jajca za žive barve, boste potrebovali še več jajc, ko bodo začeli inšpektorji sankcionirat.

Dvomim, da ima sploh kateri občinski prostorski plan v Sloveniji, al kako se temu danes reče, dovoljeno tako živo barvo, kot jih dajete na hiše.

Preberte si lokacijske informacije, in si stehtajte jajca.

New Report

Close