Bartolinijeva žleza-cista
Spoštovani,
že nekaj časa (kake dve tri leta) imam Bartolinijevo cisto! Ginekologinja je dejala naj zadeva ne bi bila nevarna in zaenkrat ni potrebna odstranitev.
Meni se dozdeva, da je v zadnjem času le ta veliko večja kot je bila, čeprav pri zadnjem pregledu ginekologinja še vedno ni bila mnenja da bi bil potreben kak poseg! (dva meseca nazaj)!
Cista je vedno bolj moteča tudi pri brisanju po opravljanu potrebe in ostalem!
Zanima me če mi morda lahko kaj več poveste o tem pojavu, zakaj dejansko do tega pride (ali je lahko posledica pretrganine katero sem imela 10 let nazaj ob prometni nesreči)?
Ali je možno, da cista sama izgine ali pa ogrozi zdravje?
Kdaj se ginekolog odloči za odstranitev le te in koliko časa traja (če je potrebna hospitalizacija in podobno)?
Prosim vas za kakršne koli informacije o tem in v naprej najlepša hvala!
MA
Zakaj takšna cista nastane ni znano, v glavnem gre za “zamašitev” izvodila žleze in najrazličnejših znanih in neznanih razlogov. Kakorkoli vam poznavanje razloga za pojav ne bo pomagal, saj zdravljenja, razen kirurške odstranitve, ne poznamo. Odstranitev lahko “zahtevate” tudi sami, če vas moti, saj vaš zdravnik ne more vedeti kdaj vas moti bolj kot koga drugega. Poseg je običajno v splošni narkozi in na “dnevni osnovi hospitalizacije”, to pomeni, da lahko še isti dan zapustite ustanovo, ko se učinki narkoze (cca 6 ur) razgubijo.
Tudi sama sem imela večkrat težave z Bartolinijevo žlezo. Izvodilo žleze se mi je zamašilo in dvakrat se je samo po sebi tudi odmašilo. Pri tem pa sem imela precejšne bolečine (pri sedenju, hoji). Nazadnje pa se ni in ni odmašilo, zato so mi predlagali operativni poseg, ki je trajal res kratek čas in od takrat naprej nimam več nobenih težav. Torej, če te to res moti ti svetujem, da si vzameš en dan časa in težav ne bo več. Drugače pa se zadeva ponavlja in res ni prijetna. Zamašitev lahko (vsaj tako pravijo) povzročajo pretesna oblačila, včasih tudi vložki (če jih uporabljaš) torej vse kar bi lahko pritiskalo na izvodilo žleze.
l.p.
spoštovani,
takrat, pred 10 leti, je prišlo do vnetja in do spontane ozdravitve(zazdravitve), v osnovi pa je verjetno problem zamašeno izvodilo Bartolinijeve žleze, zato se njena vsebina na izloča sproti ampak se v žlezi nabira. vnetje bi se oziroma se bo morda ponovilo, če pride do infekcije, do katere očitno v zadnjega pol leta ni prišlo, zato se ni začel proces zagnojitve z oteklino, rdečino, bolečino in temperature. takšno žlezo je sicer najbolje čim bolj pustiti pri miru, če pride do vnetja, pq, da se jo ustrezno kirurško odpre in oskrbi na način, ki zagotovi njeno popolno čiščenje (izpraznitev in marsupializacija). Tega se pri ne vneti žlezi ne dela, ker ni uspešno, ampak ostane le možnost popolnega izrezanja žleze, kar pa ni tako preprost poseg kot je drenaža in marsupializacija).