Bančni račun v tujini- začasen odhod itd.
Pozdravljeni!
Ne vem če ravno ta tema spada tukaj ampak upam da mi boste pa dali nekakšen nasvet oz.mi posredovali informacije.
Zanima me kako je če odprem bančni račun v Avstriji, v Slo sem pa dal začasen odhod in se ne mislim več vrniti, ali bo sledila kazen s strani FURS-a ?? Zaenkrat še nimam službe se mi pa obeta, nisem pa dal odjavo stalnega prebivališča. Jo bom pa dal kljub temu da imam nepremičnino v Slo, katere ne mislim več uporabljati- jo bo prevzel sorodnik- z mojega bančnega računa pa se še vedno plačuje kredit za to nepremično.
Kdaj bo možno zamenjati vozniško dovoljenje v Avstriji? Bom moral v tem primeru še imeti stalno prebivališče v Slo, če mislim dobiti njihovo vozniško?
Bom lahko kupil avto v Avstriji in ga registriral, če nimam več v Slo stalnega prebivališča imam pa le slovenske dokumente (osebno izkaznico)?
Hvala vnaprej za odgovore.
Tole je pa zmeda glede osnov in kako preživet v življenju…
Kakšna kazen ? kaj je Furs za tebe ? misliš mogoče DURS, davčna uprava ? tole je čisto ločen pojem in nima povezave z tvojim bančnim računom in tudi ne z Javno upravo in tvojim naslovom
jaz imam račune v treh različnih državah, imam nepremičnino in sem davčni nerezident republike Slovenije . in sem stalno še vedno prijavljen v slo.
Kako pa po tvoji ideji izgleda, da nekdo prevzame tvojo nepremičnino ? Če ne prodaš, si še vedno lastnik, ni neke vmesne poti.
Glede vozniške.. ce si katerekoli državi prijavljen stalno, potem moram imet lokalno vozniško, nekje lepo piše,, imaš samo nekaj mesecev časa. Ce si stalno odjavljen iz SLO, potem nimaš več slo vozniške
začni brat in preverjat, kje se kaj uredi.
Ce imas prijavljeno stalno bivalisce v Sloveniji, ne mores biti davcni nerezident v Sloveniji. Mogoce to mislis ti, davcna uprava pa ne.
@blabi
ja, lahko,jaz nic ne mislim in ne ugibam, ampak dobivam odgovore od davcne uprave
imam stalno prijavljen naslov v slo in lastnik nepremicnine. dal sem skozi celotno proces/vlogo za ugotavljanje davcnega statusa in sem dobil potrdilo, da sem davcni NErezident republike slovenije. Od davcne uprave.
en mesec je vse skupaj trajalo.
ugotavlja se tvoje ekonomsko sredisce. katero, pa ni nujno povezano s tvojim stalnim naslovom.
Seveda ne zivim v SLO in imam ekonomsko sredisce v tujini.
Rezidentstvo
6. člen
(rezident)
Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
1. ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;
2. biva izven Slovenije zaradi zaposlitve v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec z diplomatskim ali konzularnim statusom, ali je zakonec ali vzdrževani družinski član takega javnega uslužbenca in prebiva s to osebo;
3. je bil rezident Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in biva izven Slovenije zaradi zaposlitve:
a) v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec v tehnični ali administrativni funkciji, brez diplomatskega ali konzularnega statusa;
b) kot javni uslužbenec ali funkcionar v državnem organu ali organu lokalne skupnosti, in sicer v državi, ki na podlagi vzajemnosti takega uslužbenca ne šteje za svojega rezidenta;
c) kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropskem monetarnem institutu ali Evropski investicijski banki, ali je zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, ali vzdrževan otrok takega uslužbenca in prebiva s to osebo;
4. ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali
5. je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.
Forum je zaprt za komentiranje.