Pozdravljeni,
sem že pred časom spraševala na forumu “Družinska medicina” vendar dr. Kersnik ni vedel odgovora. Ja, vsega tudi ne more vedeti. Zato poskušam še tu:
imam težavo za katero do sedaj še nisem slišala in čeprav se ji lahko izognem me vseeno zanima v čem je vzrok, in sicer:
ko sem pojedla grižljaj oz. dva banane me je po parih minutah pričelo v želodcu tako peči kot bi mi vanj nekdo vlil kislino. Pekoča bolečina je bila tako grozna, da sem enkrat dobri dve, drugič pa tri ure preživela popolnoma skrčena.
Do pred letom nazaj nikdar nisem imela nikakršnih problemov niti z želodcem niti s hrano. Nato pa se mi je v dveh mesecih zgolj po zaužitju banane (enkrat same banane, drugič bananinega mlečnega napitka) zgodilo navedeno.
Glede na to, da naj bi bile banane zdrave (ja, so špricane, ampak zgolj pridelek z domačega vrta ni), da se jih uvaja v dojenčkovo prehrano, so bogate s kalijem, itd. me res zanima, če ste se pri svojem delu že srečali s tem oz. predvidevate v čem bi bil problem.
Po teh dveh dogodkih sem se popolnoma odpovedala bananam in vsej hrani, kjer so vključene banane in vem, da nikoli več ne zaužijem niti grižljaja, kajti bolečine so bile neznosne.
Enak problem imata tudi moja dva brata, en že kar nekaj let, drugi zadnje leto. Nihče od njiju se s tem problemom ni ukvarjal, jaz si pa vseeno želim izvedeti v čem je problem. Drugače sem popolnoma zdrava, nikakršnih problemov, tudi vsi krvni izvidi (Hmg, elektroliti, maščobe in encimi) so vsi v mejah normale.
Najlepša hHvala za Vaš odgovor in lepo pozdravljeni.
Pozdravljena!
V bananah se nahaja beljakovina hitinaza, ki lahko sproži pravo alergično reakcijo z otekanjem ustnic, spremembami na koži v smislu urtikarije in celo anafilaktični šok. Enako beljakovino najdemo še v avokadu in kiviju. Drugi razlog za težave po zaužitju je t.i. intoleranca na banane. To ni prava alergija in je posledica vazoaktivnih aminov v bananah. Gre za histaminu podobne substance, ki lahko sprožijo simptome kot so krči v trebuhu, slabost, bruhanje, driske, rdečo kožo,glavobol, solzenje, sekrecijo iz nosu, kašljanje… Kako hude so težave je odvisno od količine omenjenih substanc v bananah in od encima diamin oksidaze v vašem organizmu (težave so hujše, če ga je premalo, lahko je genetsko pogojeno) Težave se ponavadi pojavijo nekaj minut do ur po zaužitju banan in lahko trajajo nekaj dni.
Prava alergija na hrano se dokaže s kožnim testiranjem. Za dokaz intolerance nimamo ustreznih testov. Ponavadi postavimo diagnozo na osnovi izključevanja živila iz prehrane. V vašem primeru gre najverjetneje za intoleranco na banane, žal se jim boste morala odreči.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni,
res najlepša hvala za Vaš strokovni odgovor. Sedaj vsaj vem v čem je težava.
Zanima me samo še, ali je ta intoleranca na banane lahko začasna (npr. traja določeno obdobje) ali je za vse življenje. Če je to za vedno, potem vem, da moram biti zelo pazljiva in se vedno prepričati, da niso dodane v kakšno hrano (moram priznati, da že sedaj vse pregledam, da ja ne bi bilo kakšnih sledi), kajti tistih neznosnih bolečin si ne želim nikdar več.
Še enkrat najlepša hvala in veliko uspeha tudi v prihodnje.
Pozdravljeni,
No vidim da nisem edina s to težavo 🙂 ..Tudi meni se je pojavilo šele 2-3leti nazaj. Kadarkoli pojem svežo banano me stiska v želodcu in nikakor ne mine… Sem pa opazila da ne boli toliko če pojem zelo zrele in pečene banane. Sem že mislila zdravnici potožit o tem pa vidim, da nima smisla… :/ Jih bom tudi jaz izključila iz prehrane.
LP