BALKON???
Pred meseci smo se preselili v novo stanovanje z balkonom in z nami tudi 1 leto stari muc.Zelo rad je na balkonu,vendar ga ne upamo pustiti tudi ponoči ali pa ko gremo od doma.Samo ce je kdo doma imamo odprta balkonska vrata.Smo v 2.nadstropju in se bojimo da bi skocil oz.po nesreci padel cez balkon.Smo v centru mesta,zato bi bilo to nevarno,posebej ker muc ne hodi ven,se nikoli ni bil.Je sicer kastriran vendar tako rad lovi muhe in skace za njimi.Je zelo igriv in radoveden,pa se velik golobov tam okoli leta.Kaj svetujete?Ima kdo kaksno izkusnjo s tem?
Tudi mi imamo muco staro 12 let, ki je od pomladi do jeseni na balkonu v tretjem nadstropju. Balkonska vrata so vedno odprta, da lahko nemoteno uporablja mačje stranišče. Zdaj, ko je malo starejša, so jo razne neumnosti minile, ko pa je bila mlada, je skakala za muhami in ptički, za katere imamo krmilno hiško na balkonu. Nikoli ni padla z balkona. Včasih je hodila po balkonski ograji ( samo cev premera 5cm), letala iz sobe v sobo in hodila po zunanjih okenskih policah ipd. Zdaj jo je vse to minilo in jo je strah, če jo samo približaš odprtemu oknu.
Mislim, da imajo mačke čut za to, kaj so sposobne in kaj ne – so pa zmožne raznih vragolij.
Sama sem sicer lastnica psa, bi pa povedala kaj se je zgodilo sosedovi muci. Vedno je ležala na ograji balkona, vsi smo občudovali lastnike kako si upajo pustiti mačka na balkonu v 11 (!) nadstropju. No, enkrat je verjetno ponesreči padla ali pa skočila za ptičkom. Posledica: našli so jo šele čez dva dni, ker se je nekam zavlekla. Imela je zlomljeni obe zadnji nogi, počeno čeljust, polno odrgnin in izbite zobe. Veterinar jo je sicer oskrbel (račun je bil gromozanski), pa še vsi so tulili, ker je muca kot družinski član.
Muca je še danes med živimi, stara je okrog 14 let. Je pa pametno malo premisliti o tem ali je lahko muca na balkonu ali ne. Kadar ni pod nadzorom je bolje, da je balkon zaprt. lp
Zanimivo vprašanje. S tem se tudi jaz ubadam sedaj, ko so na okno prišle rože, okna odprta. Jaz sem sicer v hiši, vendar v drugem štuku in moji mačici sta nori na ležanje v koritu. Jaz pa panična… Lani sicer ni nobena dol padla, pa tudi vrtiček je spodaj, ni beton… Ampak, ko pomislim, da bi… Me tolažijo, da maček že ne bo kar tako dol padel, ampak mene ne potolažijo. Za vsak slučaj sem še korita od rož “pribila” na polico, da ne bi slučajno “odfrčale” še rože dol. Skupaj z mačkom. No ok, dost nakladanja. Me je pa full pretresla prejšnja zgodba o mucu, ki je padel iz 11. nadstropja. Me bo vsaj še bolj strah.
Sama sem imela podobne pomisleke ko smo dobili majhnega kužka. Rad je gledal ven, ampak ker je bil majčken, bi lahko padel med ograjo. Zato smo na ograjo privezali mrežo (zeleno, namenjena za vrt, ki jo prodajajo na metre). Tako smo bili brez skrbi, kuža pa je po mili volji gledal na dvorišče.
Če bi imela mačko, bi (vsaj jaz) dala mrežo še na višino kakega metra- vzporedno s tlemi-nastala bi nekakšna kletka in muc ne bi mogel nikamor! Seveda je odvisno od tega kakšen balkon imate, koliko ga uporabljate sami in kako pomemben je muc v vaši družini.
Mreža prav tako ni za vsako muco, zlasti, če ne bi prekrivala celotnega balkona! Naša muca namreč po mreži pogumno pleza! Balkona nimamo, vendar smo izdelali okenski mrežni okvir, ki ga postavimo pred okno. Med šipo in okvirjem je še prostor, na katerem lahko muca poležava. Ta mreža ima seveda primarno funkcijo, da nas varuje poleti pred mrčesom, čeprav bo treba za mačjo zabavo kakšno muhico (komarja pa ne!) le spustiti v stanovanje. Mreža mora biti torej dovolj močna (samo blago ni dovolj, vlakna naj bodo bodisi kovinska ali kakšna posebna, mi smo jo kupili v Astri, kjer so nam tudi svetovali), da zdrži težo mačke, ki se odloči za plezanje, prav tako okvir. Vse skupaj pa dovolj veliko, da ni zgoraj kakšne špranje, ki bi bila usodna. Za fiksacijo mreže uporabljamo kovinske zatiče. Da se jo tudi lepo odstraniti, kadar je to potrebno (za sušenje perila).
Zelo mi je žal za vse muce, ki so popadale z balkonov – najbolj zanimivo pa je, da nekateri lastniki pri takem početju še kar vztrajajo. Če si enkrat ni naredila nič pri padcu, zakaj bi tvegali, da doživi šok znova?
Pozdravljeni,
nasa macica ima skoraj 3 mesece in jasno mi je, da bomo morali nekaj ukreniti glede balkona, saj ne morem stalno zraven dezurat kaj se dogaja.
Ker bi rada spustila zrak v stanovanje tudi takrat, ko je muca budna, zadnje dni intenzivno premisljujem o zasciti balkona z mrezo in mrezi proti komarjem za eno okno v sobi.
Tisti, ki imate zamrezen balkon, me zanima ali se to dobi samo v Tukanu ter kako se obnese. Je mreza fiksna, tako, da ne mores vec do roz na zunanji s
trani balkona ali kako?
Tisti, ki pa imate mreze proti komarjem me zanima ali jih je potrebno posebej dati delati-saj so okna vendar razlicna-ter kje?
Za vaso pomoc vam bom hvalezna
lp
natasa
Tudi sama sem pred leti imela muca. Stanovanjskega. Ki mi je nekega dne skocil (padel?!) iz 2.nadstropja. Takrat sem stanovala v strogem centru Lj in si sploh ne upam predstavljati, kaj bi se zgodilo z njo, ce nebi takoj urgirala in “letela” ponjo. No, tisti njen skok ali padec je bil dovolj nazorna preizkusnja, da je nikdar vec nisem puscala ven…
Moja mačkona sta mi zelo pri srcu, zato sem poiskala obrtnika in zavarovala balkon z močno jekleno rešetko od stropa do tal, strošek je bil kar hud, okrog 50.000,00 SIT. Kosmatinca se podita gor pa dol po rešetki in grozita ptičem, insektom in bitjem po tleh. Imata novo orodje za telovadbo, jaz pa imam mirno srce, ker živimo v 5. nadstropju. Vrata na balkon so odprta noč in dan, tudi ko sta sama doma. V tem letnem času je mačji WC lahko zunaj in to mi dobro dene. Okna odpiramo le takrat, ko mačkov ni v sobi. Ukinila sem viseča korita za pelargonije, saj so rešetke fiksne in ne bi mogla do njih. Na notranji strani balkona so jih nadomestili glinasti lonci s sončnicami, bučkami in kamelicami, celo jagode smo si omislili. Videti je lepo, za muce pa rastline niso strupene. Večina rastlinic je celo preživela, ne uničujeta preveč. Aja, rada sta rila po zemlji, zato sem zasadila v vse lončke tudi mešano hitro rastočo travo, ki jo rada jesta, občasno pa tudi skušata ležati na njej. Kosimo s škarjami, prav zabavno je!