Bali, maldivi in nosečnost
Zanima me, ali se je priporočljivo odpraviti na dopust( 1.maj) na Bali(mogoče Maldivi..) z ženo, ki pričakuje prvega otroka. V času potovanja bi bila v začetku tretjega meseca nosečnosti. Izbrala bi kaj lažjega, ne prezahtevnih ogledov, v glavnem bolj počitnice. Zanima me, kako bo zdržala letalski prevoz, glede na to, da traja le-ta skupaj 16 ur, celotna pot do tja z vsemi prestopanji pa dober dan in pol. zanima me, če ima kdo že izkušnje s tem. Kako je s cepljenji glede na njeno stanje? Hvala za odgovore.
Spoštovani!
Indonezija spada med dežele z nižjim higienskim standardom, seveda pa se stanje strašansko razlikuje, glede na to, kakšne hotele ali druge namestitve pač koristite. Zelo je potrebno paziti, kakšno hrano in vodo uživate (tudi v hotelih). Hrana mora biti dobro termično obdelana, sadje lupljeno, voda in pijače le ustekleničene, brez dodanega ledu.
Južni obalni pas Balija ni malaričen, zato tam antimalarična zaščita ni potrebna, prav tako ne na Maldivih.
Cepljenju se v prvem trimesečju nosečnosti izogibamo, razen če ni nujno potrebno, za vas pa je priporočljivo cepljneje proti hepatitisu A.
Glede potovanja se mora žena nujno posvetovati z izbranim ginekologom, ki tudi spremlja ženino stanje in vodi nosečnost. Nosečnost je seveda normalno fiziološko stanje, hkrati pa se moramo v fazi oblikovanja plodovih tkiv in organov še posebej varovati okužb. Ker vse našteto poteka zlasti v prvem trimesečju, morate biti tudi na potovanju na preprečevanje okužb še posebej pozorni. Glavne nevarnosti prežijo v hrani in pijači!
Letalski prevoz je res nekoliko dolg, odločitev pa je odvisna predvsem od ženinega počutja. Če jo spremlja nosečniška slabost, bo imela na poletu težave. Mnoge nosečnice se zlasti v prvem trimesečju srečujejo s povečano utrujenostjo, zaspanostjo, nižjim krvnim pritiskov, ipd. V tem primeru si je bolje izbrati krajše destinacije in z daljšini počakati nekje do srede 2. trimesečja. Če pa se žena dobro počuti, pa mora ob dolgem poletu zlasti paziti na stalno gibanje, vstajanje, kroženje krvi po nogah. Nevarnost globoke venske tromboze je pri dolgotrajnem sedenju močno povečana. Seveda pa mora med potovanjem tudi paziti, da zaužije dovolj tekočine.
Nina