Najdi forum

baldrijanove kapljice

Pozdravljeni,
napetost v sluzbi, predvsem medsebojni odnosi in neprestano pehanje za uspeh, za doseganje rokov in zahtev nadrejenih, me je pripeljalo do izbruhov zivcnosti in nervoze v domacem okolju, nikoli v sluzbi. Ker v sluzbi tega ne smem pokazati, sem pricela jemati baldrijanove kapljice. Ce jih vzamem in grem v sluzbo, lahko normalno prezivim dan. V kolikor pa jih ne vzamem, potem pridem v sluzbo in sem cel dan napeta, roke sem mi dobesedno tresejo. Poznam vzrok,ki sem ga navedla zgoraj, ampak ga kar ne morem takoj odpraviti. Ali lahko postanem odvisna od baldrijanovih kapljic? Ali gre tu bolj za psiholosko tolazbo, saj danes sem jih vzela, saj danes bom v sluzbi ok? Opazila sem tudi, da po njih ne smem piti alkohola, ker se potem pocutim slabo.
Hvala za odgovor!

Spoštovana Mojca,
baldrijanove kapljice so alkoholni izvleček korenin in vejic Valeriana-e officinalis in je v svetu poznan in uprabljan že več kot tisoč let.Vsebuje valeriansko kislino,jabolčno kislino,sladkor, škrob , tanin in alkaloid chatinin in eterično olje z značilnim vonjem.V medicinsko priporočenih dozah deluje prijetno stimulirajoče in hkrati pomirjevalno.Čeprav je pripravek običajno učinkovit, pomaga le kratkotrajno, kar pripisujemo dejstvu ,da se pogosto ne uporablja skladno s svojim namenom.Slabši učinek ima ,kadar je možganski krvotok moten,kadar je depresija že izražena, jo poslabša,spodbuja pa spanec, zato ga nekateri jemljejo kot uspavalo.V višjih dozah povzroča psihomotorni nemir,vznemirjenost, celo vidne iluzije.
O posebni odvisnosti literatura ne poroča, je pa zanimivo, da vam je po pitju alkohola slabo, saj gre za lakoholni izvleček!
Ker so baldrijanove kapljice v ljudskem izročilu univerzalno zdravilo, je psihološki učinek ob jemanju nedvomno pomemben.Načelno jemanja ne odsvetujem, saj ima ob pazljivi rabi zanemarljive stranske učinke, vendar menim, da je koristneje poiskati in odpravljati vzroke za pomanjkanje zadovoljstva in napetost z vzvodi na delovnem in družabnem področju, če pa gre za resno izraženo depresivnost, so v odpravljanju tzežav sodobni antidepresivi bistveno učinkovitejši.

New Report

Close