bakterijski meningitis novorojenček
Pozdravljeni,
žal je tudi pri nasem fantku po rojstvu prišlo do zapletov. Ko je bil star 10 dni je dobil sepso, v urinu in krvi so potrdili bakterijo e.coli. V likvorju najprej bakterije niso videli, naknadno z eu-pcr pa so dokazali e.coli tudi v likvorju (izvid:”Rezultat dodatnega testa, specifičnega PCR za e.coli nakazuje na nizko število kopij DNK bakterijskega povzročitelja v kužnini.”). Sin je nato 3 tedne dobival antibiotično terapijo.
UZ glave vse primerno razen:”stranska ventrikla imata primerno velikost in obliko; sta rahlo asimetrična, levi širši, vendar primerno velik.”
Tudi jaz sem v skrbeh glede prihodnosti. Kakšne vse posledice lahko pričakujem? V razvojni ambulanti se je izkazalo, da je stanje zelo slabo, zdravnica ga je označila za rizičen primer (izrazito abnormna nevrološka simptomatika s hipotonijo, asimetrijo, primanjkljajem stabilnosti v trupu), da bo potrebno natančno nevrološko sledenje. Skrbi me, da je to šele začetek vseh težav.
Hvala predhodnicam za njihove zapise, ki vsaj malo pomirijo. Vendar ubija me ta negotovost, čakanje…do kdaj na primer je normalno tresenje rokic pri dojenčku? Je to lahko že kakšen alarm za dodatne nevrološke težave?
Najlepša hvala za vaše odgovore in vaš čas.
Lep pozdrav.
Glede na zapisano menim, da ni nobenega razloga za vašo črnogledost.
Sepsa z E. coli je res lahko nepredvidljiva, tudi zaradi pogostega vnetja možganskih ovojnic – meningitisa. Pri vašem dojenčku so bakterijo izolirali iz krvi in urina (izolat samo iz urina pri vzorcu, ki je bil odvzet “na vrečko”, itak ne bi bil dovolj za diagnozo sepse…), ne pa iz likvorja. Kjer so s testom eubakterijske PCR (s katerim iščejo DNA bakterij in “vitalnost” bakterije – ki je nujna za vnetje – ni pogoj) dokazali E. coli, a z nizkim številom kopij. Če je bil ob lumbalni punkciji čisto malo “naboden” žilni pletež (in je bil zato likvor “malo krvav” – kar je zelo pogosto), je celo možno, da to nizko število izvira iz krvi (kjer je bila bakterija itak dokazana). (Pri tem mi manjka podatek, kakšne celice so našli v likvorju – ali je bil ta po opisu moten, ali je bilo povečano število levkocitov, zlasti polimorfonuklearnih celic, koliko je bilo eritrocitov – rdečih krvničk, kakšna je bila koncentracija sladkorja, ipd).
Vsekakor pa je bila okužba zdravljena dovolj dolgo, tudi če je res šlo za meningitis.
In tudi izvid UZ pregleda glavice (ki ga bodo zanesljivo še ponavljali…) je bil povsem normalen.
Ob diagnozi “gnojni meningitis z E. coli” VSAK dojenček dobi oznako “visoke rizičnosti” in je pod zelo budnim, natančnim nadzorom. Pri katerem je pediater pozoren na najmanjši odstop (ki je morda le posledica otrokove zaspanosti, lakote, tečnobe ob daljšem čakanju na pregled ipd.). Zato vse opisano berite z malo bolj debelo kožo, ne v vsaki besedi iskat zloveščega prizvoka.
Tresenje (“tremor”) je pri dojenčku zelo pogost fenomen zlasti ob togotnem joku, medtem ko so “mioklonizmi” (ko se samo zdrzne in zakrili z okončinami) lahko pogosti in opazni še mnogo dlje. Nekateri (ali pa kar večina) jih imajo (imamo) vse življenje – zlasti v dremežu, z občutkom da padamo. Torej – tudi ta znak ni nič takega, da bi vas smelo skrbeti.
Torej, “pridno telovadite” (se držite navodil fizioterapevtke, ki vam bo razložila vse, na kar morate biti pozorni in vas naučila pravilnega odziva – ravnanja=handlinga) in se mirno “crkljajte”.
Srečno!
Najlepša hvala za vaš odgovor. Sem veliko bolj pomirjena.
Pri izvidu likvorja piše samo:
V direktnem mikroskopskem preparatu, obarvanem po Gramu, smo videli posamezne levkocite; bakterij nismo videli.
Preiskava na aerobne in anaerobne bakterije:
Rast na bakterioloških gojiščih je odsotna.
Drugi izvid pa je EU – PCR, ki sem ga že napisala. Mogoče meni kakšen izvid manjka, saj nikjer nimam podatkov o koncentraciji sladkorja, številu eritrocitov…so pa povedali, da likvor ni bil moten.
Strah me je bilo, ker vedno ko sem zdravnike spraševala o posledicah, so rekli, da ne morejo nič reči (kar seveda razumem), vendar je to tako nedoločno, da niti nisem vedela, kaj pričakovati. Potem pa, ko je zdaj še gibalno tako slab (kjer se naj bi, če sem prav razumela, najprej pokazalo, če posledico so/niso), sem se še bolj ustrašila, kaj se bo še vse pokazalo.
Pri tresenju pa me ne skrbijo ti “miokloinzmi”, bolj to, da ko npr. seže proti nečemu, da se mu kar trese rokica, tudi v dokaj mirnem stanju.
Še enkrat res najlepša hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav.
Drži, vam manjka del izvida analize likvorja (“beljakovine, sladkor, celice”), kar pa niti ni pomembno, saj je bil dojenček polno zdravljen z antibiotiki.
Seveda vam nobeden od pediatrov ne bo dal garancije, da bo vse v redu – a tega ne damo niti pri povsem zdravih novorojenčkih….
Tremor pri poseganju po predmetu pa tudi ni nič posebnega, še posebej, če si res želi priti do določenega objekta :-).
Torej brez panike, ne iščite samo zloveščih predznakov in ne berite izvidov ali opisov selektivno, s “črnimi” očali.
Pozdrav,