bakterijski meningitis
pozdravljene!
moj 4 letni nečak je ponoči zakuhal (vročina) in zdravnica je sestro poslala na infekcijsko. Tam je bilo v trenutku okoli cel kup zdravnikov. malega so dali na infuzijo in vzeli kri. sedaj čaka na izvide. Edina informacija, ki jo je sestra dobila je ime bolezni in srhljive napovedi o mogoči neozdravjivosti bolezni, ki napade možgane. Prosim za malo tolažbe, predvsem za informacije o bolezni. Z iskalnikom nisem nič našla.
l.p. Nataša
Gnojni meningitis je akutna smrtno nevarna bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki vdrejo v možganske opne. Po vsem svetu se pojavlja sporadično (posamezni primeri), meningokokni meningitis pa tudi v epidemijah. Nujna je zgodnja ugotovitev bolezni, čim hitrejša določitev povzročitelja in čimprejšnje zdravljenje s specifičnimi antibiotiki. Številni dojenčki in otroci sicer ozdravijo, vendar jim lahko pusti bolezen hude nevrološke posledice.
Največkrat zbolevajo otroci stari med 1 in 4 leta.
95% gnojnih meningitisov povzročajo meningokoki, pnevmokoki in Haemophilus influenzae tip b. Prenos je kapljičen, aerogen, posreden in neposreden. Rezervoar pa je človek bolnik ali bacilonosec (zdrav človek, ki ima bakterije naseljene v nosno-žrelnem prostoru). Pri družinskih stikih bolnikov so ugotovili bacilonoštvo v 44%, pri tesnih družinskih članih v 50% in pri sosedih in prijateljih bolnika v 29%. Zato je možnost nastanka okužbe in posledično hude bolezni zaradi osebnega stika v družini ali vzgojno varstveni ustanovi 1000x večja kot možnost nastanka okužbe v normalno naseljeni skupnosti.
Gnojni meningitis največkrat nastane zaradi razsoja bakterij po krvi iz nekega zunaj možganskega mesta okužbe, lahko zaradi neposrednega širjenja bakterij (npr. poškodba glave), možna pa je tudi okužba ploda skozi posteljico ali ob porodu.
Potek bolezni je odvisen od vrste bakterije, njene virulence, števila bakterij in imunskega stanja bolnika.
Klinični znaki začetnega meningitisa so lahko zelo mili in neznačilni. Odvisni so od starosti bolnika in trajanja bolezni. Neznačilni so zlasti pri novorojenčku: vročina, zaspanost, dihalna stiska, zlatenica, odklanjanje hrane in/ali bruhanje in driske. Lahko pride do krčev, napete mečave, razdražljivosti, motenj zavesti in slabega mišičnega tonusa. Otroci in odrasli imajo vročino, mrzlico, glavobol, fotofobijo, slabost, bruhajo, postanejo nemirni, razdražljivi, zmedeni in zaspani. Lahko se pojavijo krči in znaki prizadetosti osrednjega živčevja. Vrat je trd!
Zdravljenje poteka na intenzivni enoti. Antibiotiki se dajejo v žilo in sicer meningokokni meningitis 7-10 dni, pnevmokokni in H. influenzae 10 dni.
Otrokom v vrtcu in drugim osebam, ki so bili v stiku z bolnikom z meningokoknim meningitisom se da antibiotik rifampicin 2 dni, družinski člani bolnika s H.influenzae pa 4 dni.
Takole bi ti rekla. Glede na to, da je nečak zakuhal ponoči in je danes že v bolnici sem prepričana, da sedaj že dobiva pravi antibiotik. Ker je bilo ukrepanje tako hitro ima VSE ŠANSE da jo odnese BREZ POSLEDIC!
Držim pesti za vašega fantka in naj čim hitreje okreva.
LP Jasna
ps. če imate v družini še druge majhne otroke, pojdite po antibiotično zaščito.
Sama sem ga prebolela, ko sem imela 12 let. Glava me je neznosno bolela, slabo mi je bilo, nisem se vec zavedala, kaj se dogaja okoli mene, bruhala sem, vrocina,.. skratka hudo. Pa se posiljali so me sem in tja, in na koncu sem po dveh dneh pristala na intenzivni za 10 dni. Koncno diagnozo so postavili s pregledom hrbtenjacne tekocine (hudo, ker so mi delali dvakrat, prvic sem bila prevec nemirna pri piku v hrbtenico, pa je prisla kri zraven).
Ne morem ti povedati nic strokovnega glede te bolezni. Lahko pa ti dam vzpodbudo, saj sem sama popolnoma okrevala brez kakrsnihkoli posledic. Enako zelim tudi malemu.
Le pogumno in srecno.
Meli