Najdi forum

Bakterijske obloge

Pozdravljeni!
Sem mamica 19 mesečnega fantka. Razen tega, da se upira umivati zobe (upira se že manj) me skrbijo bakterijske obloge. Na nekaterih zobeh ima namreč rjave obloge. Bili smo že pri zobozdravnici (živimo v tujini), ki mu je zobe očistila s posebno pasto (dala jo je na vato) in nekaj dni po tistem so bili zobje beli. Čez čas pa so se zopet pojavile obloge. Zobe zaenkrat čistimo samo zvečer, ko bo upiranje manjše, bomo še zjutraj. Po umivanju mu dajem samo še vodo, do oblog pa je dobival še flaško mleka pred spanjem. 5 letna hčerka ni imela teh problemov. Zobozdravnica me je spraševala, kaj je in ugotovila, da je prehrana ustrezna. Zadnji zobje mu šele lezejo ven, so še majhni in že rjavi, zelo težko jih čistim. Pri čiščenju mu večkrat tudi zakrvavijo dlesni. Kaj lahko storim?

Spoštovana Almira,

brez vseh podatkov vam težko odgovorim – zelo rada si namreč ustvarim svojo sliko. Sicer spoštujem mnenje kolegice, vseeno pa bi morala za realen odgovor vedeti več o otroku (zdravstveno stanje, prehrana, kaj pije….)
Zobe je potrebno čistiti dvakrat dnevno, ne glede na to, ali se otrok temu upira ali ne. Ko se otrok preneha “upirati”, je lahko že prepozno.
Zakaj pa kočniki izraščajo rjavi, je težko odgovoriti dopisno – potreben je namreč pregled, ki izključi ali potrdi karies.

Naj zapišem še svoje mnenje… noben otrok si ne želi umivati zob, ker jim je neprijeten občutek, da se jim z nečim drgne po zobeh.
Jaz sem svoji hčerki, ki se je prav tako upirala, na začetku pogosto tudi na “silo” umila zobe. Sem jo dala na koleno in nagnila nazaj in ji umila zobe, pa če se je zraven drla kot ji je grlo dalo. Potem pa se otroci navadijo, da je pač to del “rutine”, da si zobe preprosto morajo umiti… seveda jim ob tem tudi povemo zakaj (da so čisti in lepi in da jih črvički ne pojedo).

Če pa sedaj še kdaj kaj teži, da si jih ne želi umiti (stara je 2,5 lea), pa ji dam na izbiro: “zlepa” ali “zgrda”? (se pravi tako, da jo prisilim, da jih umije ali bo raje sodelovala v procesu) in vedno reče, da bi raje si jih umila zlepa. ji pa tudi pustim, da si jih najprej umije sama, če želi, potem pa finiširam še jaz. umivamo pa jih 3x dnevno.

se mi zdi, da je to res najmanj kar lahko naredimo za to, da bodo zobje zdravi. je to bolj pomembno, kot pa trmarjenje, da si jih pač ne želijo, ker jim občutek ni fajn. oni bi se tudi sredi ceste radi igrali z žogo, pa jim tega pač ne pustimo, ker je to nevarno, kajne? gre za isti princip.

lp, ajda

New Report

Close