Pozdravljeni!
ker sem imela bolečine na desni strani, v prsnem košu in hrbtu sem najprej pomislila da imam spet povečano kislino. Ko pa sem začela hujšatin izgubila apetit, me je kolegica( medicinska sestra), prepričala da opravim test za bakterijo. Z dihalnim testom se dobila izvid, da je pozitivno, vrednost je bila 21. En teden sem jemala Hikoncil in Fromilid, le tega sem zelo slabo prenašala, nekak je le šlo. Sedaj jemljem naprej Lanzul, eno tabletko zjutraj. Sem 10 dni po končani antibiotični terapiji. Na morju je bilo vse ok, pred dvema dnevoma, pa so se začele spet težave, bolečine v prsih in občasno spahovanje. Bolečine so rahle. Naj dodam, da nikoli nisem imela temnega blata, ali bruhala. Sem bolj panična in me skrbi dvoje, ali se bakterija ni pozdravila, ali pa je kaj drugega. Bi morala na gastroskopijo. BIla sem pred 5 leti, takrat so mi odkrili le povečano kislino?
Lanzula imam le še za 10 dni. Ker se je vse odvijalo tako hitro, da mi je drugi zdravnik predpisal zdravljenje, sploh ne vem kako dolgo moram jemat Lanzul.
Vprašala bi še nekaj, ne vem kako naj napišem, kaj ta vrednost 21 pove? Je to ista jakost bakterije kot recimo 4,1, 4 je meja, tako sem prebrala.
Najlepša hval in lep pozdrav,
Pri dihalnem testu ne merimo jakosti bakterije, izmerimo le razmerje med 12C/13C v izdihanem zraku. Če je razmerje večje od 4%, je rezultat pozitiven. Večja kot je razlika, bolj je verjetno, da je bakterija prisotna v želodcu. Glede na to, da so se težave ponovile po terapiji, se postavlja vprašanje, ali je bila bakterija res uničena. V takih primerih se lahko ponovi dihalni test in če je pozitiven zamenja antibiotično terapijo. Če kljub zamenjavi antibiotikov dihalni tset ostaja pozitiven, je potrebno opraviti gastroskopijo in narediti t.i. kulturo na HP (material pošljemo na mikrobiološki inštitut, kjer izolirajo bakterijo in testirajo njeno občutljivost na antibiotike). Če boste še vedno hujšala, je potrebno gastroskopijo opraviti prej.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni,
v letu 2010 so mi na podlagi gastroskopije diagnosticirali HP bakterijo. Kljub antibiotikom so težave ostale in dihalni test je pokazal, da je bakterija še vedno prisotna. Dobila sem druge antibiotike in sedaj čakam rezultate drugega dihalnega testa vendar je bolečina še vedno prisotna.
Zanima me koliko antibiotskih terapij je v povprečju potrebno, da se bakterijo uniči in ali obstaja možnost, da se bakterije sploh ne da uničit? Zanima me tudi kaj lahko sama prispevam k temu, da si olajšam bolečino in ali katera hrana poveča ali zmanjša bolečino oziroma katera hrana je priporočljiva?
Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Milanka
Pozdravljeni!
Zaradi prevelike uporabe antibiotikov, se je tudi pri Helicobactru razvila rezistenca na po smernicah uporabljene antibiotike. Če bo dihalni test še vedno pozitiven, je potrebno opraviti ponovno gastroskopijo ter odvzeti koščke ter jih poslati na mikrobiološki inštitut, kjer bakterijo “vzgojijo” in testirajo njeno občutljivost na antibiotike. Glede na ta test nato zdravimo z usmerjenim antibiotikom. Hrana kot taka bistvenega vpliva nima, izogibati se je potrebno papricirani hrani, kavi, pravemu čaju, sadnim čajem, alkoholu, čokoladi, mineralnim pijačam…
Lp,Nataša Smrekar