Bakerjeva cista
Spoštovani, imam probleme z levim kolenom že 6 let, in sem opravil fizioterapije in magnetno resonanco našli so mi Bakerjevo cisto na sprednjem delu levega kolena. Bolečine še niso minile nič mi ni pomagalo. star sem 37 let Mnenje radiologa nazadnje je bil: Entezopatija (entezitis?) proksimalnega nasadišća patelarnega ligamenta. Medialna parapatelarna sinovinalna plika.Hondropatija patele. Prosil bi vas za vaše stručno mišljenje. HVALA
Spoštovani,
priporočam, da pridete na pregled s posnetki opravljene MR. Klinični pregled je namreč nepogrešljiv za postavitev pravilne diagnoze, šele nato pa je mogoče učinkovito zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
bil sem na ultrazvoku, kjer so dali tak izvid:
[hr]
V poplitealni kotanji na tipičnem mestu za Bakerjevo cisto prikažem tekočinsko spremembo, ki sega na medialno stran zgornjega dela goleni. V kraniokavdalni smeri meri okoli 5 cm. V proksimalnem delu je premera cca 1,5 cm, znotraj so vidna septa, večji del pa jo izpolnjuje gostejša, ehogena vsebina. V distalnem delu je premera cca 2 cm. Ob proksimalnem delu zaznam posamezne doppler signale – lahko iz žile, ki poteka v bližini.
Mnenje:
Opisovana tekočinska sprememba ima videz Bakerjeve ciste. Večji del zlasti distalno, je izpolnjena z gostejšo ehogeno vsebino (hemoragija?). Priporočamo pregled pri ortopedu.
[hr]
Izvid ortopeda:
Prihaja pod nujno. Približno 14 dni opaža oteklino, zatrdlino na notranji strani pod desnim kolenom, nekaj bolečin tudi v kolenu.
Opravil je tudi UZ, ki kaže na poplitealno cisto, ki se širi na medialno stran.
D. koleno je mirno, brez izliva, gibljivost ohranjena, testi meniskov negativni, vezi so čvrste, medialno poplitealno in nato tudi nekoliko distalno manjša cistična formacija, ki jo ob pregledu iztisnem.
RTG d. koleno: posebnosti ni videti.
Zaenkrat svetujem krajše obdobje razbremenitve, hlajenje, vaje za stegenske mišice. Ko se bo koleno umirilo pa ponovna aktivacija. V primeru nadaljevanja težav, zlasti občutku premikov ali preskokov v kolenu pa svetujem, da opravi MR in nato kontrolni pregled po predhodnem naročanju.
[hr]
Začelo se je kot huda bolečina v mišici in bula. Nisem imel nobene poškodbe, udarca ali kakšne hipne boleče spremembe zaradi preobremenitve. Star sem 36 let. Vse skupaj se mi dogaja približno mesec in pol in še vedno ne morem popolnoma stegniti noge, zato šepam. Občasno čutim tudi bolečine v kolenu (sklepi). Ortoped mi je stisnil bulco in je rekel da bo to samo minilo, vendar kot vi pišete vsakomur, da obstaja za to vzrok, ki pa ga pri meni niso odkrili.
Kaj naredim, še čakam ali grem na MR ali kaj drugega?
Kako dolgo bi moralo trajati, da izginejo težave?
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
priporočam opraviti slikanje kolena z MR. Vzrok za cisto tiči zelo verjetno v kolenu. Nato priporočam pregled s posnetki MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
pravkar sem opravil MR, pa bi vas prosil, če mi lahko lajično razložite kaj izvid pomeni, ker preden pridem spet do ortopeda bo preteklo še veliko časa. Mogoče samo še to ali se lahko ukvarjam z različnimi športi (badminton, windsurf, nogomet, metabolični trening) sedaj do nadaljnih postopkov, ker bolečina v kolenu je skoraj popolnoma izginila (boli me še občasno).
MR desnega kolena:
V kolenskem sklepu je izliv.
Blaga entezopatija tetive kvadricepsa ob narastišču. Ligament patele je v mejah normalnega. Sprednja in zadnja križna vez sta ohranjeni.
Medialni in lateralni kolateralni ligament sta ohranjena.
Medialni meniskus je blago do zmerno ekstrudiran na rob sklepne špranje, je primerne oblike in intenzitete signala, prepričljivih MR znakov za rupturo ne vidim.
Lateralni meniskus je v mejah normalnega ter je primerne lege.
Blag edem kostnine ob distalnem narastišču sprednje križne vezi, stanje po distenzij i? Hondromalacija patelarnega hrustanca – gradus I-II.
Hondromalacija medialnega kompartmenta tibiofemoralnega sklepa – gradus I.
Večje žariščne poškodbe sklepnega hrustanca tako tibiofemoralnega kot patelofemoralnega sklepa ne vidim.
Blag edem suprapatelarnega maščevja – možnost utesnitve.
Prominentna sinovija suprapatelarno.
Beckerjeva cista velikosti 5 х 1’8 х 1’З cm z ozkim vratom. Vsebina Beckerjeve ciste je nehomogena, lahko stanje po delni rupturi.
Prominentna mediopatelarna plika.
Lepo vas pozdravljam!
Igor
Spoštovani,
v izvidu ne navajajo resnejših okvar ali poškodb. Priporočam ukvarjanje s vsem, pri čemer nimate bolečin. Zavedajte se le, da je bolečina obvestilo o nastali škodi v telesu.
Najboljši način za postavitev pravilne diagnoze je hkratni klinični pregled in pregled posnetkov MR, kar tudi priporočam!
Lep pozdrav,
Iztok Pilih