Bakerjeva cista
Spoštovani,
v izvidu navajajo krajšo nepopolno poko notranjega meniskusa v zadnjem delu z nakopičeno tekočino v samem meniskusu, v kolenu in za njim (Bakerjeva cista).
Kaj je vzrok bolečine in kako se bolečine znebiti? Vzrok je zelo verjetno raztrganina notranjega meniskusa (pomemben klinični pregled kolena!).
Ali je možno poškodbo sanirati z mirovanjem (1 mesec) in fizioterapijo (terapija z magnetom in ultrazvokom)? Menim, da lahko poškodbo zelo verjetno odpravite le z operacijo (za polnovredno mnenje bi moral pregledati tako Vaše koleno kot tudi posnetke opravljene MR). Menim, da počitek in fizioterapija ne moreta pomagati.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
Hvala za hiter odgovor in razumljivo obrazložitev.
Zelo rad bi prišel k Vam na pregled, da zadevi prideva do dna.
V prejšnjih objavah sem zasledil, da se lahko k Vam na pregled naročim v UKC Maribor ali pa samoplačniško v Vaši privatni ambulanti. Zadeva je takšna, da sem trenutno še vedno študent in si posledično samoplačniškega pregleda ne morem privoščiti, poleg tega pa sem zaradi poškodbe še ob tisti nizek dohodek, ki sem ga imel od nogometa.
Zanima me torej, kako lahko pridem do Vas in kako dolgo bom moral na to čakati. Kot sem omenil sem finančno delno odvisen od nogometa, zato bi poškodbo želel čim hitreje sanirati oz. vsaj zagotovo vedeti kaj lahko storim.
Že vnaprej hvala za Vaš čas in podane odgovore.
Lep pozdrav,
Primož
Spoštovani,
glejte zgoraj.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
Spoštovani,
Stara sem 62 let. Pred 6 tedni me je začelo boleti levo koleno na notranji strani. Pred 10 dnevi pa sem v pregibu kolena začutila oteklino. Opravila sem MRI levega kolena. Izvid je :
Nakazan sinoviitis, srednje velik izliv, velika Bakerjeva cista, dolga 55mm, debela 35mm.QT, patelarni ligament bp, edem periligamentarno. 2 pliki- zgornja, medijalna.
LM- fisura v bazi zadnjega roga, medijalno od poplitealne kite.
MM- korpus je tanjši, plast korpusa je dislocirana periferno, v normalno debelem zadnjem rogu je fisura y oblike. Sprednji rog je bp.
Neravna površina in nehomogena struktura hrustanca medijalnega kondila femorja v osrednjem delu sklepne ploskve.
Fisura v hrustancu lateralnega platoja tibije posteromedijalno. Vezi primerne.
Mnenje: spremembe v obeh meniskih, večje v medijalnem ter spremembe v sklepnem hrustancu medijalnega kondila femorja in lateralnega platoja. Velika Bakerjeva cista.
Vljudno vas prosim za vaše strokovno mnenje.
Spoštovani,
v izvidu navajajo okvare (raztrganine) obeh meniskusov, okvare sklepnega hrustanca na končnem notranjem delu stegnenice in začetnem zunanjem delu golenice, srednje veliko količino čezmerne tekočine ter veliko zakolensko (Bakerjevo) cisto (slednja sta znaka draženja v kolenu).
Po pregledu posnetkov MR in Vašega kolena bi zelo verjetno predlagal artroskopsko operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Po večkratnih bolečinah pri hoji sredi kolena in nato včasih levo včasih desno ob kolenu navzdol sem opravila MRI desnega kolena katerega izvid vam pošilj/fastat sekvenci, QT, patelarni ligment bp manjši edem periligamentarno.
Latelarizirana patela.
Fokalna sprememba na lateralni faseti patele, periferno, spodaj gre za edem subhondralne kostnine, na površini 4-4 mm2 in manjšo neravnino v hrustancu nad njim, verjetno po stari poškodbi.
Manjši izliv.
Mala Bakerjeva cista.
MM-fisura v posteriorni polovici korpusa, segajoča v zadnji rog. Plast zadnjega roga je dislocirana posteromedijalno, ob njej je še nekaj drobirja.
Tanka plast korpusa je dislocirana nad nivo sklepa ob femor.
Nekoliko tanjši izgleda hrustanec medijalnega platoje tibije.
Zmerna tendinoza poplitealne kite z malo sinovitisa.
Sicer v lateralnem komparmentu ni posebnosti.
Mnenje:
Stanje po poškodbi medijalnega meniska.
Lokalna manjša osteohondralna sprememba na pogačici lateralno.
Zanima meali je potrebno zdravljenje in kakšno. Dnevno namreč hodim po cca 6 km. ali lahko s hojo nadaljujem. Bolečine se mi pojavijo občasno 2.3 krat letno trajajo nekaj dni včasih tudi 2 tedna. V mirovanju bolečin nimam.
Hvala za odgovor
Spoštovani,
v izvidu navajajo raztrganino notranjega meniskusa ter hrustančno-kostno spremembo na zunanjem delu pogačice.
Za priporočilo zdravljenja bi moral pregledati tako Vaše koleno kot tudi posnetke opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
zaradi že nekaj mesecev trajajočih bolečin v desnem kolenu so mi opravili MR. Izvid je sledeč:
“Minimalen izliv v kolenskem sklepu, ki komunicira z manjšo, približno 2 cm veliko Bakerjevo cisto.
Blaga entezopatija narastišča tetive kvadricepsa na patelo. Ligament patele je v mejah normalnega. Sprednja in zadnja križna vez kot tudi medialni in lateralni kolateralni ligament so ohranjeni.
Reptura medialnega miniskusa v predelu zadnjega roga poševno potekajoče hiperintenzivne linije prekinja tako spodnjo kot lateralno površino, vidna pa je tudi manjša radialna reptura.
Lateralni meniskus je ohranjen.
Večje žariščne poškodbe sklepnega hrustanca ne vidim.
Intentiteta signala skeleta je primerna.”
Stara sem 38 let in se aktivno ukvarjam z gorništvom in tekom. Lansko pomlad sem imela na desni nogi poškodovan tibialis arterior, zaradi česar sem hodila na fizioterapijo. Drugih poškodb noge v preteklosti nisem imela.
Bolečina v kolenu ni stalno prisotna, pojavi se na notranji strani kolena ob obremenitvi, problematična je zlasti prečna obremenitev. Kolena ne morem brez bolečin povsem pokrčiti, tudi ne morem narediti počepa s polno obremenitvijo kolena.
Kaj mi priporočate glede na izvid MR? Kakšno zdravljenje predlagate, bo potrebna operacija?
Kako je s športno aktivnostjo, jo lahko izvajam ali je boljše, da kolena preveč ne obremenjujem? Decembra sem sicer naročena na protibolečinsko fizioterapijo, ima to sploh smisel?
Že v naprej najlepša hvala za odgovor!
Lep pozdrav,
Jana
Spoštovani,
Kaj mi priporočate glede na izvid MR? Kakšno zdravljenje predlagate, bo potrebna operacija? Glede na opis v izvidu menim, da ob zelo verjetno (*) potrebna artroskopska operacija. *Polnovredno mnenje Vam lahko dam le na osnovi kliničnega pregleda kolena in pregleda posnetkov opravljene MR!
Kako je s športno aktivnostjo, jo lahko izvajam ali je boljše, da kolena preveč ne obremenjujem? Priporočam obremenjevanje kolena le do meje bolečin(e). Priporočam tudi izogibanje teku, skokom, zasukom, hoji po neravnem, počepanju, klečanju, dvigovanju in prenašanju bremen ter plavanju v prsnem slogu.
Decembra sem sicer naročena na protibolečinsko fizioterapijo, ima to sploh smisel? Odgovor je odvisen predvsem od ugotovitev pri kliničnem pregledu kolena in pri pregledu posnetkov opravljene MR.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
velja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
najprej je potrebno ugotoviti VZROK, ki je odgovoren za to, da je Bakerjeva cista sploh nastala. Če še niste opravila slikanja kolena z magnetno resonanco, priporočam, da ga opravite in se nato oglasite na pregledu s posnetki in izvidom.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
da. Ciste v tem področju so običajno povezane z okvaro ali poškodbo meniskusa. Tudi v teh primerih priporočam opraviti slikanje kolena z magnetno resonanco in nato pregled s posnetki.
Pozravljeni!
Lani aprila (2016) sem si poškodovala koleno, natančneje prednjo križno vez in meniskus. Vez je bila pretrgana, na meniskusu pa je nastala raztrganina.
16.2.2017 so mi operirali meniskus, križno vez pa pač ne (razlogi so nejasni oz. niso bili navedeni)
17.5.2017 pa so mi operirali prednjo križno vez (rekonstrukcija + ponovno čiščenje meniskusa, saj ga sprva niso dodobra sčistli)
Sedaj (2 tedna po operaciji) so mi na fizioterapijah najdli bakerjevo cisto. Nahaja se na zadnjem predelu kolena, kar mi onemogoča popoln izteg kolena in tako otežuje okrevanje.
Svetovali so mi dnevno masažo le-te (vsaj 3x dnevno) in hlajenje. To naj bi jo odpravilo in takrat naj bi dosegla popon izteg.
Sedaj me pa zanima če je to možno odpraviti izključno s fizioterapijami ali je res potrebna operacija?
Prav tako me zanima če lahko to pusti trajne posledice, saj bi predvidoma naj dosegla popoln izteg v prvih 3 tednih okrevanja.
Za odgovor se vam zahvaljujem v naprej
Lep Pozdrav
Alexa
Spoštovani,
zakolenska ali Bakerjeva cista je izbočenje sklepa navzad, ki običajno nastane zaradi draženja v kolenu. Operativni poseg v kolenu le-tega vsekakor začasno razdraži, kar lahko razloži nastanek ciste. Takšne ciste se da običajno odpraviti ali zmanjšati na nemotečo velikost s fizioterapevtskimi tehnikami.
Pozdravljeni,
po času bolečin v mečih sem samoplačniško (ker me zdravniki ne jemljejo resno in so me vedno odslovili na hitro kot tekača, da sem pretiravala s tekom), na MRI. Sedaj na bi imela bakerjevo cisto ki vem da je posledica. Me pa zanima, če je mogoče iz MRI izvida še kaj drugega možno razbrati? Sama ga tako ali tako ne razumem…
Na seriji nativnih i postkontrastnih sagitalnih, transverzalnih i koronarnih MR presjeka desne potkoljenice primjenom različiti tehnika snimanja nalazim:
-Veliku poplitealnu cistu koja polazi od zglobne pukotine između medijalne glave m.gastroknemijusa i tetive m. semimembranozusa i spušta se do srednje trećine potkoljenice s medijalne strane medijalne glave m.gastroknemijusa u duljini od 150 mm;
– nema znakova patološke imbibicije prikazanih struktura potkoljenice.
Ostale prikazane koštane, mekotkivne i neurovaskularne strukture urednih su intenziteta signala i primjerne si morfografije.
Vnaprej iskrena hvala za pomoč in nasvet kako naprej. Vadbo teka sem zmanjšala na minimum bolečina je manjša kot prej, sedaj bolj kolesarim. Je to OK?
Spoštovani,
v izvidu navajajo le res veliko zakolensko cisto, samega kolena pa ne opisujejo. Navajajo tudi, da so tkiva same goleni v redu.
Priporočam, da opravite še slikanje kolena z magnetno resonanco. Najverjetnejši razlog za nastanek ciste je okvara ali poškodba v samem kolenu.
Kolesarjenje je v redu.