Bakerjeva cista
Spoštovana,
mogoče bo zadostoval odgovor na forumu. Druga možnost je, da pridete na pregled in dobite uraden izvid.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
cena prvega pregleda je 100 EUR, kontrolnih pregledov 60 EUR. Pregled preko napotnice ZZZS pri nas ni mogoč. Ambulanto imamo v Ljubljani (Ukmarjeva 2 (bivša Jurčkova 233), zraven E’Leclerca) in v Mariboru (Lavričeva 1).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Po opravljeni MR sem prejel sledeče mnenje:
Manjši izliv v sklepu
Bakerjeva cista
Delna raztrganina lateralnega kolateralnega ligamenta z ohranjenimi narastišči
Ruptura ACL
Patološki signal v posteriornem rogu lateralnega meniska prosti interkondilarni eminenci-degeneracija?
Ker sem pri doktorju naročen šele naslednji teden, me zanima, kaj lahko pričakujem. Bo potreben operativni poseg?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav
Spoštovani,
v izvidu opisujejo popolno raztrganje sprednje križne vezi ter delno raztrganje zunanje stranske vezi. Odločitev o zdravljenju je odvisna predvsem od ugotovitev (kliničnega) pregleda, v Vašem primeru od ugotovljene stabilnosti kolena. Verjetnejše je operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Stara sem 33 let. Sredi noči sem se zbudila z rahlo bolečino v kolenu. Temu nisem posvečala prevelike pozornosti, saj sem včeraj sadila solato na vrtu in sem imela kolena pokrčene. Nekaj ur po tem sem se zjutraj zbudila da odidem v službo in je bila bolečina vse močnejša. Sedaj ugotavljam da ima na notranji strani kolena precej veliko bulo, ki je boleča. Malo sem prestrašena, ker nikoli nisem imela težav z koleni. Kaj mi priporočate? Naj obiščem zdravnika ali počakam še kak dan?
Hvala in lep pozdrav
Monika
Spoštovana,
če Vas bolečine pomembno ovirajo pri hoji, priporočam obisk zdravnika, sicer pa priporočam z obiskom zdravnika počakati nekaj dni in boleče mesto hladiti z ledom večkrat dnevno po 20 minut.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Pred dvema mesecema sem stopila v manjšo jamoin si poškodovala desni gleženj. Ker je bolečina izginila v parih dneh se nisem odpravila k zdravniku, oteklino sem si povijala z bandažnim povojem ter hladila z obkladki. Sedaj pa se mi dogaja, da mi noga zateka od gležnja do kolena, ko sem aktivna. Skozi noč oteklina izgine. Pa me zanima kaj bi lahko bil vzrok in kaj mi priporočate?
Hvala za odgovor,
L.p.
Stanka
Spoštovana,
ali je otečen tudi gleženj? So prisotne bolečine? Kje?
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
priporočam slikanje poškodovanega gležnja z magnetno resonanco in nato pregled s posnetki le-te.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Danes me je po kolesarjenju začelo boleti v zadnjem delu desnega kolena. Boli me na dotik, kot da bi bila majhna bulica, zato sumim na bakerjevo cisto.
Naj povem, da koleno ni bilo nikoli poškodovano, imam pa že cca 15 let diagnosticiran revmatoidni artritis. Trenutno se zdravim z Medrolom. Pred približno dvema letoma so mi na levem kolenu sanirali meniskus, sedaj je ok. Takrat sem opravila tudi MR desnega kolena, ki pa je bilo takrat bp.
Gre res za bakerjevo cisto? Kaj sledi? Ne želim si še ene operacije…
Najlepša hvala!
Lp,
pikapoka
Spoštovana,
to priporočam preveriti s kliničnim in ultrazvočnim pregledom.
Lep pozdrav,
Iztokk Pilih
Pozdravljen
Sem preletela vse kar je tule napisano, vendar…. Problemi s kolenom so se začeli že nekaj let nazaj (cca 6 let), po nekajmesečnem rednem teku. Takrat je zdravnica rekla da imam Bakerjevo cisto in me je poslala na punktacijo, saj noge nisem mogla niti čisto stegnit. Ni omenjala nobene MR ali kakršnegakoli drugega pregleda, mi je pa prepovedala tek. Ob naslednjem pregledu po nekaj mesecih (nisem ljubiteljica zdravstvenih domov in me vidijo le če je res hudo) je rekla da bi preverila koleno in mi je rekla da je cista spet povečana in naj res preneham s tekom. Žal je tek ena od redkih zadev, kjer se lahko res “preluftam” in sprostim, vendar imam vsakič problem s koleni (čutim bolečino ob iztegu), kar pa se v nekaj dneh umiri. Enaka bolečina se pojavlja tudi ob aerobnih vadbah. Sedaj imam doma dojenčka, ki bo kmalu zelo aktiven, stara pa sem 33 let. Ali naj kontaktiram zdravnico, da me pošlje na dodatne preiskave? Ali moram res čisto ukiniti tek?
Aja pa še tole…poleg teh občasnih zelo motečih bolečin mi vedno v kolenih “škripa”. Vsak počep se sliši kot bi v kolenih nekaj drgnilo. Ali je možno da bi uporaba glukozamin gela to kaj umilila? Kapsul ne upam jemati zaradi dojenja…
Ko ste napisal, da pregled ne gre na napotnico zzzs….velja to samo za vas ali na splošno?
Hvala in lp
Maruška
Spoštovana,
priporočam, da opravite slikanje kolen z MR in da pridete nato na pregled s posnetki. Pri nas pregled na napotnico ZZZS ni mogoč.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
Imam štiri leta starega sina pri katerem smo poleti za levim kolenom opazili precejšnjo bulo.Odpeljali smo ga na UZ kolena,kjer so ugotovili da gre za Backerjevo cisto.Sina koleno nič ne boli in tudi giblje se normalno.
Sedaj pa smo opazili bulo tudi na desni strani noge in sicer na notranji strani kolena za katero je pediatrinja rekla ,da je tudi Backerjeva cista.
Glede na to da moj sin ni nikoli imel poškodovanih kolen, me zanima zakaj mu te ciste nastajajo in kaj lahko storimo da do tega ne bi več prihajalo.
Ali bomo mogli vedno hoditi na punktacije ko ga bo cista začela ovirati?
Ali morda s starostjo te ciste izginejo same?
Kaj pomenijo te ciste pri odraščanju?
Ali se otrok lahko normalno giblje in hodi na telovadbo,ter v hribe ali so pri cisti kakšne omejitve,ki bi se jih bilo dobro držati?
Hvala za Vaš odgovor.
Lep pozdrav
Urška
Lep pozdrav
Urška
Spoštovana,
Ali bomo mogli vedno hoditi na punktacije ko ga bo cista začela ovirati? Zelo verjetno to ne bo potrebno.
Ali morda s starostjo te ciste izginejo same? Je mogoče, vendar malo verjetno.
Kaj pomenijo te ciste pri odraščanju? Običajno niso ovira.
Ali se otrok lahko normalno giblje in hodi na telovadbo,ter v hribe ali so pri cisti kakšne omejitve,ki bi se jih bilo dobro držati? Priporočam opraviti slikanje obeh kolen z magnetno resonanco. Na ta način se lahko najbolj zanesljivo ugotovi morebiten vzrok, za nastanek cist (ta je običajno v kolenu). Sicer menim, da posebne omejitve pri aktivnostih (razen če te povzročajo bolečine) niso potrebne.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
Že dlje časa me je občasno bolelo desno koleno 8. 11.pa mi je brez pravega vzroka otekla desna golen odšla sem k dežurnem zdravniku kateri me je napotil k internistu.Po vseh preiskavah je podal sum na GVT ter me napotil na doppler globokih ven .Pregled ni pokazal GVT ampak Bakerjevo cisto premera4,4×1,1cm.Glede na izvide me je pa osebna zdravnica poslala v kirurško ambulanto na pregled kjer sem dobila pa sledeč izvid STdesno koleno ni otečeno ,iztegnjene noge ne dvigne od podlage, vendar pa primerno napne kvadriceps ,fleksija popolna, boleča v skrajni legi, boleč nateg lateralnega kolateralnega ligamenta, lachman je negativen, balotma negativen.
Sedaj pa me zanima vaše mnenje Že v naprej hvala za odgovor
in lep pozdrav
Barbara
Spoštovana,
Bakerjeva cista je običajno posledica draženja v samem kolenu. Priporočam opraviti slikanje kolena z magnetno resonanco in nato pregled v naši ambulanti s posnetki.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni.
Prebrala sem večina vprašanj in vaše odgovore nanj. Nikjer nisem zasledila podobnega primera. Na levi koleni zadaj imam srednje veliko cisto, skoraj sem prepričana, da gre za Bakerjevo cisto. Vendar me koleno ne boli niti malo. Imam pa bolečino na tej cisti. Bolečine pa imam zadaj v stegnu, zadaj golenica in celotno stopalo. Stopalo je močno boleče, bolečina je po celi zunanji strani stopala, bolečina je tudi v peti in na nartu. Nart kar precej boli. Imam pa celo stopalo zelo mrzlo, v celo stopalo me zebe in si je ne morem ogreti niti z gnetenjem z rokami. Težko definiram bolečino v stopalu, ne vem ali me zebe (definitivno pa je ful mrzlo stopalo) v stopalo ali je pekoča bolečina ali kaj drugega. Prosim vas, če mi lahko odgovorite, kaj bi lahko to bilo in kakšne preiskave mi priporočate glede na opisane težave. Stara sem 59 let, sem že upokojena, ne obremenjujem nog.Ker sem doma v bližini Maribora, bi prišla k vam na samoplačniški pregled. Kje se lahko naročim? Hvala za vaš čas in lepo pozdravljeni.