Najdi forum

Zdravo!

Mene pa nekaj zanima.Pri rokometu sem se poškodoval zaletev sem se s kolenom v ograjo pri skoku in od takrat naprej čutim nekakšno bolečino na zunanjem in odzadaj na kolenu. Nimam pa ne bule ali pa otekline, treniram redno pri teku me ne boli tudi pri skokih ne edino če počepnem zaboli.
Ali veste kaj bi bilo mogoče narobe ??

lp Grega

Spoštovani,

samo iz opisa težko. Pomembno je s katerim delom kolena ste udaril in v kakšnem položaju je bilo koleno takrat. Še več pomembnih podatkov da pregled kolena.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni!

Pred 12 leti sem bila operirana na levem kolenu, in sicer naredili so mi rekonstrukcijo sprednje križne vezi in rahlo so mi ” zbrusili ” meniskus. Potem so me čez 1 leto zopet operirali, sicer samo artroskopsko, kajti prišlo je do zapletov (pojavila se je zadebelitev v obliki ciste). Sedaj po 10 letih imam še vedno kar precej težav s tem kolenom. Najbolj pa me skrbi, da se mi obrablja hrustanec, saj se mi pri vsakem gibu ves čas sliši v kolenu, kako se hrustanec drgne. Imam pa tudi že precej časa zadebelitev na zadnji strani kolena (na notranjem delu). Domnevam da je to Bakerjeva cista, ker sem jo pred operacijo že imela. To koleno mi konstantno zateka oz. zatečeno imam celo nogo od kolena do gležnja. Sem rekreativna športnica, tečem, kolesarim. Ker si želim še naprej ukvarjati s športom, me zanima vaš nasvet. Kaj storiti? Naj grem ponovno na magnetno resonanco, nato na artroskopijo ali si lahko kako drugače pomagam (npr. limfna drenaža noge ali manualna terapija)? Seveda si želim, da bi se to enkrat za vedno rešilo.
Hvala za odgovor, Martina

Spoštovana,

otekanje kolena je zelo verjetno posledica mehanskih vzrokov (sklepni hrustanec, meniskusi).

Priporočam, da opravite slikanje kolena z magnetno resonanco in da pridete nato na pregled s posnetki le-te.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni !!
Ultrazvok desneg kolena in goleni: burzitis subkutane infrapatelarne burze, do 5mm debela plast tekočine, zadebljena sinovija u subkutani infapatelarni burzi, nakazana Bakerjeva cista , telo lateralnega meniska rahlo degenerirano, minimalno ekstrudirano…
Zanima me kaj vse pomeni in kakšno zdravljenje priporočate, težave so se začele pred enim letom, oteklina je pod kolenom…
Najlepša hvala
Lepo pozdravljeni
Ada

Spoštovana,

ultrazvočni pregled je pokazal draženje v predelu kolena, katerega vzrok je najverjetneje dogajanje v samem sklepu (okvarjen sklepni hrustanec, meniskusi…).

Priporočam opraviti slikanje kolena z magnetno resonanco (MR) (ultrazvok prikaže le povrhnje plasti kolena) in pregled s posnetki in izvidom MR.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Sem rekreativna tekačica. Po maratonu so se pojavile bolečine v levem kolenu, dan po samem teku mi je levo koleno močno zaoteklo. Bolečine v kolenu in šepanje še 2 meseca po teku so me pripeljale do zdravnika. Opravila sem slikanje in fizioterapijo. Po 4 mesecih šepanja ni več, občasno pa imam še vedno bolečine, sploh pri iztegu noge. Med tem časom izvajam vaje za koleno, vaje na kolesu in hoja.Tekaške copate me še vedno čakajo v omari 🙂
Sedaj sem opravila še MR na levem kolenu. Na izvidu so mi napisali sledeče mnjene: Nekaj sinovialne tekočine v sklepu. Manjša Bakerjeva cista (šeste 2×2 cm). Nakazana patelofermoralna displatacija. Začetna hondropatija patele.

Dodala bi še, da ima prilagojene vaje za koleno, ker ima bolečine tudi v obeh kolkih in še čakam na MR obeh kolkov. Je mogoče to povezano s težavami v kolenu?

Prosim če mi lahko “po domače” objasnite pomen mojega izvida, predvideno zdravljenje, vaje.

Za vaš odgovor, se vam že v naprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

lp
tekačica

Spoštovana,

kot kaže imate okvarjen sklepni hrustanec v sprednjem delu kolena, posledično draženje in nabiranje tekočine v kolenu in zato tudi Bakerjevo cisto.

Priporočam še rentgensko slikanje obeh pogačic tangecialno in pregled z rentgenskimi in MR posnetki, nato pa napotke za zdravljenje.

Težave v kolkih in kolenu so lahko povezane, saj težave v enem sklepu lahko povzročijo večje obremenitve drugega.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
sem stara 25 let in sem pred enim mesecem imela izpah kolena. poslali so me na MR in izvid je pokazal manjše Bakerjeve ciste, edem kostnine medialnega roba patele ter laterarnega femoralnega kondila in longitudinalna intersticijska ruptura MPFL ob patelarnem narastišču.
meniskusi so na srečo ok, imam pa tudi plitvo trohelo femurja. kaj to pomeni? da se bo izpah večkrat ponavljal?
opisano je tudi da imam v lateralnem femoralnem kondilu anteriorno majhno inusla kompakta..
mi lahko lepo prosim po domače pojasnite izvid? bo potrebna operacija?
hvala

Spoštovana,

glede na opis ste imela izpah pogačice, saj temu ustrezajo ugotovitve MR.

Plitka trohlea femurja pomeni plitek žleb na sprednjem delu stegnenice, po katerem drsi pogačica. Plitkejši je, večja je verjetnost izpahov pogačice. Glede na poškodbe, ki nastanejo po izpahu pogačice (strganje notranjih vezi med pogačico in stegnenico, ki se običajno zacelijo v podaljšanem položaju), je verjetnost ponovnih izpahov še večja.

Inzula kompakta je področje zgoščene kosti v končnem zunanjem delu stegnenice, ki je slučajna nenevarna najdba.

Zelo verjetno bi (pomembne so predvsem ugotovitve prgegleda in tudi pregled posnetkov MR) priporočil operativno zdravljenje.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

najlepša hvala za odgovor.
torej če se odločim za operacijo lahko pričakujem izboljšanje stanja? pravijo da se te ciste lahko ponavljajo.je res?.
sedaj me boli predvsem zadaj in tudi od obremenitvi (recimo če počepnem ali stojim samo na tej nogi) se pojavi bolečina prav v sprednjem delu kolena.
LP

Spoštovana,

torej, če se odločim za operacijo lahko pričakujem izboljšanje stanja? Da.

Pravijo, da se te ciste lahko ponavljajo. Je res? Da, če se ne odpravi draženja v kolenu, sicer pa se takšne ciste zmanjšajo ali celo izginejo same od sebe.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Pred časom sem se že obrnila na vašo pomoč oziroma pojasnila glede MR izvida desnega kolena:
Nekaj sinovialne tekočine v sklepu. Manjša Bakerjeva cista (šeste 2×2 cm). Nakazana patelofermoralna displatacija. Začetna hondropatija patele.

Sedaj sem opravila še MR levega in desnega kolka. Izvid je sledeči:
MR artrografija levega kolka: znak FAI tipa cam, znaki degeneracija anterosuperiormnega lubruma
MR artrografija desega kolka: znaki degeneracija in manjša poškodba lubruma anterosuperiorno.

Ponovno vas prosim za objasnite pomen mojega izvida, predvideno zdravljenje, vaje.
Naprej nisem bila napotena. Kaj to pomeni, da bom morala opraviti še kakšno preiskavo?
Ali to pomeni, da je konec z mojim tekom oziroma ali lahko počasi že začnem z rahlim tekom, ali moram še mirovati?

Za vaš odgovor, se vam že v naprej lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

lp
tekačica

Spoštovana,

priporočam, da prosite za napotnico za ortopeda in se obrnete na Ortopedsko kliniko UKC Ljubljana (dr. Klemen Stražar), ki se ukvarja z artroskopskimi posegi v kolčnem sklepu.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni!
Imam za sabo že skoraj eno leto tekanja okoli zdravnikov…Sem bivša (pred 30 leti) aktivna atletinja. L.2010 sem bila operirana na hrbtenici zaradi zamika vretenca, šport pa sem morala pustiti zaradi poškodbe desnega kolena.
Po operaciji sem po rehabilitaciji pričela počasi ponovno s tekom, dokler me bolečine v levem kolenu niso ustavile.Bolečina ni čisto v kolenu-ampak levo malo nižje in decembra je UZ pokazal 2 ehogeni formaciji-osifikacija? MR pa je pokazala rupturo meniskusa. To težavo so mi sanirali januarja, vendar bolečine na goleni se samo še stopnjujejo. Fiziatrinja me je poslala ponovno na MR goleni, kjer so ugotovili:
Srednje velik izliv, srednje velika Bakerjeva cista.Lateralni presijski sindrom.Hondropatija patele. Začetna artroza v lateralnem delu kolenskega sklepa.Začetna degeneracija medialnega meniskusa. Zmerna degeneracija lateralnega meniskusa. Stanje po stari poškodbi sprednjega križnega ligamenta.
Operater tega izvida ni videl, ker sem ga opravljala dva dni kasneje kot sem imela kontrolo-menil je, da ponovni MR ni potreben in da naj pričnem z aktivnostmi. Moje telo pa to zavrača – ne morem teč, težko grem po stopnicah ali po hribu, ne morem počepniti. Bolečine me spremljajo tudi med počitkom.
Kam naj grem s tem izvidom MR oziroma kako si lahko pomagam?
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Obupana

Spoštovana,

priporočam, da se naročite na pregled na spodnji telefonski številki. S seboj nujno prinesite posnetke obeh opravljenih magnetnih resonanc in opis opravljene operacije.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Hvala za odgovor – zanima me, ali se lahko pregled pri vas opravi z napotnico?

lp

Prosim. Da, vendar le v UKC Maribor.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Prosim za razlago izvida ultrazvoka kolena. Oba prednja rogova meniskusov sta intaktna. V zadnjem rogu medialnega meniskusa pa je anehogena linija, ki poteka precno in bi lahko predstavljala meniscealno poko. Pri dinamicnem pregledu sklepa sicer ne dobim separacije meniscealnih fragmentov. Podobno dobim anizoehogeno linijo potekajoco vertikalno v zadnjem rogu lat. meniskusa tudi pri tem meniskusu ni separacije meniscealnih fragmentov pri dinamicnem pregledu sklepa. Mozno je, da gre za degenerativno spremenjen meniskus ali pa tudi v tem meniskusu za centralno lezeco meniscealno poko.

Kaj po tej diagnozi sledi? Narocena sem se na magnetno resonanco. Ze vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav. Tatjana

Spoštovana,

ultrazvočna preiskava ni zelo zanesljiva metoda za oceno meniskusov kolena, saj so tisti deli meniskusov, ki so najpogosteje poškodovani, z njo slabo vidni.

Priporočam, da počakate na slikanje kolena z magnetno resonanco in predete na pregled s slikami le-te. Najpomembnejše podatke se namreč dobi s pregledom.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

New Report

Close