Najdi forum

baby shower

Ali imaste kaj izkušenj z zabavo za dojenčka, tako imenovano-BABYSHOWER?
Pogledala sem že skoraj vse tuje strani o tej temi( predvsem ameriške). Pa se mi zdi vse tako ameriško. Zanima me tudi, kaj menite o tej zabavi, ki je ponavadi tik pred rojstvom otroka?
Prosim za predloge!
lp tina

Jaz sem se odločila, da jo bom organizirala kar sama (menda jo mora po tradiciji najboljša prijateljica ali nekaj podbnega), predvsem zato, ker ne bo dekliščine in bo to neka mešanice obojega. Se bom pa držala recepta, ki sem ga prebrala v eni od nosečniških revij, da bom vabila poslala en mesec pred zabavo, ta pa bo mesec dni pred rokom poroda. Mi je pa že zdaj v veselje, ko načrtujem vabila in seznam in tko…
bi bila pa tudi jaz vesela kakšne dodatne info…

Mislim, da je pri nas bolj v navadi “after baby shower” – se pravi zabava potem, ko dojenček že pride. Takrat je tudi lažje izbrati primerno darilce – veš, ali so dobili punčko ali fantka, kaj sta starša že sama kupila itd. Predvsem se pa seveda pride pogledat novega zemljančka. Vsaj pri mojih kolegicah in pri meni je bilo tako: nekaj tednov se počaka, da si mamica malo odpočije in se v novi družinici malo navadijo en na drugega, potem se pa pride na obisk. K nam so začeli hoditi drugi teden po rojstvu mojega sina (ker je bil takrat moj mož še na dopustu in je prevzel breme gostiteljstva), najprej sorodniki, potem prijatelji, seveda pa ne vsi naenkrat.

Lp,
Katarina

Katarina!

Pri nas je res v navadi, da se dojenčka obiskuje po rojstvu, najboljše, kar v porodnišnici. Meni je ideja za zabavo pred rojstvom všeč zato, ker nevem kakšna bom po porodu (utrujena……), kako bo z malo štruco…….. Sorodniki in prijatelji pa ne poznajo bontona oz. se ne ozirajo na želje nove družine. Če mene vprašaš, mislim, naj bi novopečena mamica dobila obiske šele po dveh mesecih. Tako tudi učijo v sr. zdravstveni šoli. Odvisno od težavnosti poroda in mamice, dojenčka.
Ampak sl. mamice težko rečejo NE obiskom, ker se pač počutijo dolžne čim prej pokazati otročka, še posebaj zaradi vseh daril in telegramov. SE STRINJATE, DA PRI DRUGEM OTROKU NI TOLIKO ZANIMANJA, ČESTITK, DARIL!
Najbolj nemogoči so obiski prijateljic, tašč…….. ki pridejo samo klepetat. Govorijo in govorijo, pomožnosti ob kavici in čiku. Ti moraš, nahraniti otročka, ga previti, se malo naspati, skuhati kosilo, mogoče celo likati. Ob likanju poslušaš besedičenje, ki te nito malo ne zanima. Obiskov pač ne zanima kako se počuti mamica in ali rabi pomoč.
lp tina

Draga Tina,

tudi sama sem imela enake skrbi, vendar sem jih povsem galantno rešila. Že pred porodom sem vsem, za katere sem predvidevala da me bodo obiskali povedala, da ne želim da hodijo v bolnišnico, ker je to novorojenček in ne prenese toliko obiskov (saj kot si rekla so ti to tudi povedali na tečaju), da vsi ki ga želijo videti lahko pridejo na obisk ko bo star 1 mesec. In pika. Ne pusti se izsiljevati, po porodu je mož tvoja obramba – naj ne spusti blizu nikogar – razen staršev oz. tistih za katere se odločiš. Pri meni in tudi pri mojih prijateljicah je to delovalo.

Lep pozdrav,

N JAGODA!

Jaz še nisem imela svoje BS zabave, vendar pa jo bom priredila svoje zelo dobri prijateljici. Pri nas pač to ni v navadi, zato sem informacije poiskala pointenetu.
Zabava bo potekala 3-4 tedne pred rokom rojstva.
Zbrala bom samo odrasle prijetelje, ki že imajo otroke ali pa še ne. Vabila bom naredila samo, saj zelo rada rišem in pacam take stvari.
Prostor bom okrasila z baloni. Hrana in pijača: kanapeji, sadje, več vrst solat, sokovi, (veliko prijateljev je vegetarjancev)…..Za posladek pa torta v obliki dude ali dojenčka.
Vse goste bom prosila, da seboj prinesejo njihove otroške slike. Potem jih bomo pa komentirali itd.

IGRICE:
1.VPRAŠANJA-ODGOVORI
Med goste razdeliš liste z vprašanji npr. KAJ NAREDIŠ KO DOJENČEK JOKA?, KAKO PREPRIČATI DOJENČKA, DA BO SPAL CELI NOČ?………… Gosti napišejo odgovore. Vse liste položiš na podlago tako, da ni videti pisanja.Potem bereš vprašanje(z drugega lista, ki si ga pripraviš že prej), gostje pa vlečejo odgovore.Dobiš zelo smešne kombinacije! …………lol

2.IMENA
Na dva lista napišeš abecedo A-Ž, navpično, vsako črko posamezno. Na vrhu pa (vodoravno) PUNČKA, FANTEK. Goste razdeliš na dve skupini.Tista skupina, ki prva napiše vsa imena, zmaga.

3.KAŠICE
Iz sadja, zelenjave, začimb……..naredi kašice.Gosti jih poskušajo, tisti, ki ugane sestavo kašic , zmaga.
ZELO ZABAVNO!!!!!!!!:-)
P.S.Glej izraze ljudi, ki poskušajo bananino kašico z gorčico! ………lol

4.DOJENČKOVA PRIHODNOST
Med goste razdeli vprašalnike. npr: rojstni dan, ime otroka, ura rojstva, lasje, oči, prvi šolski dan, poklic, ljubezen, otroci………..
Na kocu prebereš vse napovedi. ZELO ZABAVNO!

Seznam daril bomo prijatelji skupaj naredili oz. bomo po vsej verjetnosti kupili bone. Želja staršev!
Ali morda ve katera kakšne sl. šege ob rojstvu? Oz. kakšne stare običaje?
No, to je moj načrt! Za predloge, kritike, mišlenja sem vedno odprta!
lp tina
p.s. Piši kako ti je uspela zabava!

WOW Tina,

tole so pa dobre ideje za igrice. Sama še nisem takoooo daleč, saj je zabava načrtovana za mesec oktober. Naredila sem samo seznam povabljenih (razen moje žlahtice, še vsi brez otrok !! hi hi hi, imam očitno same premlade prijatelje) in začela zbirati motive za vabila. Tudi na jedelnik sem pomislila in bo sigurno vse v stilu hladnih jedi, le da se malo bolj nagibam še k kakšni morski solati ali sendvičih, no ja odvisno kako sposobna bom takrat za kuhanje.
Sama nisem kakšen velik umetnik, vendar se ponavadi potrudim in naredim vabila (čestitke, darila) v svojem stilu oz. v stilu, ki mi najbolj rata.

Kar se tiče obiskov, jaz imam vsaj dva “psa” pred vrati in mojege ljubega, ki pa še ni čisto “zdresiran”. Tako, da mi je jasno, da obiskov ne bo veliko, pa še ti bodo lahko prišli po 1 mesecu… Meni to blaznooooooo ustreza, se pa strinjam, da so obiski včasih res ubitačni. Pri moji sosedi, se je zvrstila vsa vas v prvem tednu in ženske so kar sedela tam in kadile in kofetkale v nedogled. Jaz ne vem kje imajo take “gospe” možgane, res ne!!

Mi smo pa imeli tako imenovano Spoznavno zabavico po rojstvu Gaje. Ko je imela 1 mesec (do takrat pa praktično nismo sprejemali obiske) smo povabili nekaj prijateljev in imeli prijetno skupno popoldne.

Teja M.

To sem slišala pri Oprah. Rekla je, naj bo na vsaki zabavi (babyshower) vsaj ena jačna jed. Saj jajce simbolizera nov začetek, rojstvo. Kar naj bi rojstvo otroka tudi bilo.

New Report

Close