Najdi forum

Moja babica je že tako oslabela ima 92 let, da potrebuje skoraj non stop nekoga ob sebi. Še hodi in se po malo obleče ampak to je vse. Niti jedla ne bi, če ji ves čas ponujali. Samo dremlje. Zanima me kje najti kakšno žensko, ki bi bila pri njej in koliko to stane?
Kje naj iščemo?
Vsi imam namreč obveznosti in službe ona pa ne more biti sama.

Hvala za odgovor.

Ann

Pozdravljeni!
Možnosti za oskrbo vaše babice na domu je več. Obstajajo javne službe za katere je odgovorna občina ali mesto in so delno ali v celoti sofinancirana z njene strani. Komu je občina podelila to koncesijo pri vas, se lahko sami pozanimate v vašem kraju. Ta pomoč obsega tri sklope in sicer gospodinjsko pomoč, pomoč pri osebni higieni in vzpostavljanju socialnih stikov. Te vrste pomoč je časovno omejena. Obstajajo tudi različni socialni servisi, organizacije, ki nudijo oskrbo na domu proti plačilu in vam nudijo oskrbo kakršno si želite (tudi 24 ur). Cene za to so različne, gibljejo pa se tam od 1.400,00 ali 1.500,00 in več na uro. Nekateri si pri oskrbi poiščejo kakšno znanko, ki išče dodatek zaslužek, vendar tu ponavadi ni zagotovljena kakovost.
Ponekod podobno pomoč nudijo tudi preko prostovoljstva, vendar so take pomoči časovno zelo omejene.
Svetujem vam, da se obrnete na patronažno službo v kraju, kjer živi vaša babica, za informacije o službah pomoči na domu v vašem kraju. Za kakšno informacijo več, pa moram vedeti kraj bivanja vaše babice.

Helena

Kako je z Ljubljano na področju koncesij, javnih služb, posameznikov … ali se to lahko recimo na tem forumu javno objavi, da bo na “kupu”? Brskala sem po internetu, centri za socialno delo, pa ne najdem nič konktrenega za starejše nad 80 (gre za pomoč na domu, samota)

Na področju Ljubljane je takih organizacij kar nekaj, vendar glede na potrebe, ki jih zaznavamo, je tega še vseeno premalo.
Kot javna služba je organizirana pomoč na domu preko novoustanovljenega Zavoda za oskrbo na domu, ki ga je ustanovilo Mesto Ljubljana skupaj s Centri za socialno delo. Ta pomoč je zakonsko omejena (20ur na teden), zaradi velikega povpraševanja pa ljudje lahko koristijo še manjše število ur (nekaj ur na teden). Trenutno v celoti te obiske financira mestna občina, s sprejetjem kriterijev na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, pa bodo te storitve le delno sofinancirane glede na premoženje uporabnikov. Pomoč, ki jo ponujajo je: gospodinjska pomoč (priprava enega obroka hrane, pospravljanje osnovnih bivalnih prostorov), laična pomoč pri osebni higieni (pomoč pri oblačenju, kopanju itd) ter navvezovanje socialnih stikov. Kje je sedež tega Zavoda trenutno nimam informacij, vendar kot mi je znano so lokacije še vedno razporejene v bližini posmameznih CSD (Šiška, Vič, Bežigrad itd.), ker je bila še do začetka leta pomoč organizirana preko njih.

Med socialnimi servisi, ki pomoč nudijo izključno proti plačilu, pa so najbolj znani naslednji: Comet d.o.o (234 82 64), Belosana (431 91 96), podjetje Elvita (515 0110), podjetje Donka Kovačič (507 27 57). Obstaja še nekaj podjetij, vendar nimam vseh podatkov z novimi telefonskimi številkami.
Ljudem z duševnimi težavami veliko pomaga društvo ŠENT.
Preko Škofijske karitas Ljubljana (439 21 30) nudijo pomoč starejšim predvsem s fanti, ki civilno služijo vojaški rok. Pomoč, ki jo nudijo, je predvsem v nakupovanju, pospravljanju, druženju (branje časopisa itd.), spremljanju na sprehod itd.

Toliko vam lahko zaenkrat odgovorim. Kaj več pa mogoče kdaj drugič.
Vse dobro!
Helena

Moja mama bo stara 70-let. Je hud sladkorni bolnik in ima blizu 100kg. Prejsnji mesec si je zlomila kolk in je zdaj se do petka na rehabilitaciji v Laskem. Skrbi me , kako bo doma. Do stanovanja mora prehoditi 15stopnic, na nogo se ne sme stopiti, poleg tega pa je srcni bolnik in ji hitro zmanjka sape. Kolk je zlomila, ker je padla zaradi slabosti. Zivi sama, mi smo vsi redno zaposleni. Zanima me kako je z nego na domu.Zivi v okolici Kranja. Za informacije se najlepse zahvaljujem.
Alenka

tvoja babica je potrebna velike negeVem kako se pocutis saj imam tudi jaz babico tako staro in zelo mi je hudo ko vidim da ji nihce ne pomaga jaz pa sem zelo dalec

Pozdravljei gospod Davor!
Kljub temu, da ste daleč, pomagajte svoji babici vsaj z občasnimi obiski. Organizirajte ji kakšno pomoč in vam bo lažje.
Vse dobro!
Helena

Za nasega dedka ze drugo leto skrbi servis viktorija,in smo zadovoljni z njimi,mislim da so tudi nacenejsi,zelo prijazni so in se da zmenit marsikaj,med storitvami se z oskorbovancem pogovarjajo in mu delajo druzbo,dedek jih skoz hvali,ann jaz ti jih toplo priporocam..socialni servis viktorija donka kovacic 01 507 27 57 LP

New Report

Close