Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje B vitamin

B vitamin

Spoštovani! Sem vegetarijanka in preventivno jemljem B vitamin. Ker pa jih je na tržišču veliko, ne vem, kateri je v ta namen bolj primeren. Kateri dodatek B-vitamina (kateri proizvajalec in kakšno doziranje) bi svetovali?

Spoštovani!

Pri doslednih vegetarijancih – veganih obstaja relativno velika možnost pomanjkanja vitamina D in vitamina B12. Pri vegetarijancih, ki uživajo tudi mlečne izdelke in jajca, takšnega pomanjkanja praktično ni. Zaloge vitamina B12 v organizmu zadoščajo za več let. Znaki pomanjkanja (anemije, nevrološki znaki,…) se dejansko lahko pojavijo šele čez nekaj let, ko se vegani že povsem navadijo na nov stil življenja. Posebej so ogrožene nosečnice in majhni otroci. Veganom torej pogosto primanjkuje predvsem vitamina B12.

Glede na to, da ste vegetarijanka in torej pri vas nekega pomembnega tveganja za pomanjkanje vitaminov skupine B dejansko ni, vam svetujem uživanje pripravkov, ki ne vsebujejo visoke vsebnosti posameznih vitaminov skupine B. Vsebujejo naj zgolj priporočeni dnevni odmerek (100% RDA) posameznih vitaminov. Lahko pa posežete tudi po pripravkih, ki vsebujejo zgolj vitamin B12 ali po pripravkih, ki vsebujejo poleg vitamina B12 še vitamin B6 in folno kislino.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Mi lahko svetujete kakšno ‘ime’? Hvala!

Na voljo so različni pripravki: Natural Wealth B-kompleks, B kompleks Lekarna Ljubljana, Sensilab B kompleks,… Kot pa sem že napisal, lahko posežete tudi po pripravkih, ki vsebujejo zgolj vitamin B12 (Dr. Ritter, Vitamin B12) ali pa poleg vitamina B12 še vitamin B6 in folno kislino (Dr. Ritter, Vitamin B6, B12 in folna kislina).

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala!

Pozdravljeni!

Jaz pa sem slišala, da je B vitamine priporočljivo jemati tudi v zvezi z žensko neplodnostjo, še posebno pred postopkom umetne oploditve, vendar mi je bil svetovan preparat, ki pa ga pri nas žal ni možno dobiti, mislim da B-100 od Twinlaba (imajo ga v hrvaških lekarnah). Ali se pri nas dobi kakšen podoben preparat, ki vsebuje vse te vitamine?

Pozdravljeni!

Prehranskega dopolnila, ki bi vseboval vitamine skupine B v tako visokih odmerkih, kot so v omenjenem pripravku, pri nas v Sloveniji ni (vsaj v lekarnah in drogerijah). Takšni pripravki namreč niso v skladu z Evropsko zakonodajo o prehranskih dopolnilih in niso dovoljeni. Tovrstni pripravki bi morali vsekakor biti registrirani kot zdravila in ne kot prehranska dopolnila.

Lep pozdrav,

Pri problemih z zanositvijo je zelo učinkovit vitamin b6, v Ameriki ga celo predpisujejo v kompletu s Klomifenom, ker ublaži stranske učinke stimulacije (poveča nastajanje sluzi ….). Da se ga dobiti pri nas v spletnih trgovinah ali pa naročiti npr. iz Avstrije.

Pozdravljeni,

zanima me, kako je z jemanjem vitamina b12 v nosečnosti. Na krvni preiskavi sem ugotovila mejno spodnjo vrednost tega vitamina. V lekarni sem kupila pripravek b12 od Terra Nova (500) kjer pa piše, da nosečnicam in doječim materam odsvetujejo jemanje.
Ali je torej tak pripravek varno jemati ali ne?

Hvala za odovor.

Spoštovana,svetujem vam ,da se pogovorite z vašim ginekologom,kaj bi bila primerna terapija za vas.Lahko pa se obrnete na forum ginekologija in porodništvo.lp

Suzana Taseska, mag. farm.

New Report

Close