B-complex
Živjo!
Imam vensko trombozo (noge) in jem tablete Marivarin (2,5-3/dan). Ker imam krhke nohte, mi je prijateljica svetovala naj se pozanimam o tabletkah z vitaminom B. Zato me zanima ali se sme hkrati jemati Marivarin in obložene tablete B-complex?
Hvala za odgovor!
Spoštovana gospa!
Vaše vprašanje je zelo na mestu. Zdravilo Marivarin, ki ga jemljete, sodi med zdravila, katerih jemanje zahteva posebno pozornost. Bolniki morajo biti pozorni na zdravila, ki jih sočasno jemljejo, o čemer morajo seveda obvestiti zdravnika. Prav tako se morajo z zdravnikom ali farmacevtom posvetovati o vsakem jemanju zdravil brez recepta oziroma na videz nedolžnih zdravil, ki si jih sami kupijo.
Previdnost je potrebna tudi pri hrani. Dobro si preberite zadnji odstavek poglavja “Interakcije”, kjer so našteta vsa živila, katerih si ne smete privoščiti v prevelikih količinah, ker vsebujejo vitamin K, ki ima vlogo pri strjevanju krvi.
Glede vitaminov kompleksa B pa ni prepovedi. Zdravilo B-complex ne vsebuje poleg vitaminov B nobenega dodatka, ki bi lahko povzročil škodo ali kakšno drugo interakcijo. V strokovni literaturi nisem zasledila nobenega tovrstnega opozorila.
Poudariti pa moram, da z drugimi vitamini ni tako. Vitamin E namreč poveča učinek Marivarina in s tem poveča tveganje za krvavitev. Enako ni priporočljiv vitamin C in še kar precej drugih zdravil, ki so našteta v navodilu za uporabo zdravila in jih zato tukaj ne bom naštevala.
Ker je Marivarin zelo zahtevno zdravilo, Vam svetujem, da si navodilo za uporabo res dobro preberete in, da ga upoštevate.
Z ozirom na Vaše vprašanje sem prepričana, da se tega držite in da se zavedate tveganj.
Želim Vam kar se da uspešno zdravljenje in Vas lepo pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.