Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Darovanje spolnih celic Azoospermija, kako naprej?

Azoospermija, kako naprej?

Dr. Pinter, prosim za vaše cenjeno mnenje.

Partnerju je bila diagnosticirana azoospermija. Spermiogram je bil 2-krat prazen, testisi primerne velikosti. Opravljena biopsija z odvzemom tkiva na desnem testisu – izvid: »v semenskih kanalčkih prisotne le Sertolijeve celice, ni zarodnega epitelja.V edemsko razrahljani stromi so redke posamezne Leydigove celice. Žile so primerne. Ocena po Johnsenu 2( Sertoli cell only).« Sledila je še genetika – kromosomska analiza vzorca iz preferne krvi. Citiran izvid: »V 30 analiziranih mitozah je potrjen normalen moški kariotip: 46,XY. Mikrodelecij, mikroduplikacij in sprememb v genih s klasičnimi kromosomskimi tehnikami ni mogoče izključiti. Izvid je normalen.«

Sedaj me zanima sledeče:
– Ali je smiselno opraviti tudi biopsijo levega testisa – je rezultat lahko drugačen?
– Katere preiskave lahko še narediva za odkritje vzroka azoospermije?

Ker smo z zbiranjem izvidov za 2 dni zamudili junijski rok za Državno komisijo za darovane celice, me zanima, kdaj je previdena naslednja komisija?

Glede na to, da iz vseh izvidov izhaja, da je potrebna darovana moška spolna celica, sva se v strahu pred »ustavitvijo sveta« v jeseni (korona) že namenila na Češko in opravila dva samoplačniška IUI-ja. Sedaj naju čaka IVF. Glede na to, da imava izvide, ki vsi indicirajo na darovano spolno celico, manjka pa nama zgolj odločba DK, ali menite, da bo mogoče po izdaji odločbe DK za donorske celice, dobiti povračilo stroškov s strani ZZZS (za postopke, ki sva jih opravila pred izdajo odločbe)?

Kako je pa s povračili stroškov samoplačniških postopkov OBMP v tujini za postopke, ki so opravljeni po izdaji odločbe DK za donorske celice?

Od srca hvala za vaše odgovore. Prepričana sem, da boste z odgovori na zgornja vprašanja, odgovorili večjemu številu parov, ki se izgubljamo v teh (zelo) neprijetnih postopkih umetne oploditve in iščemo odgovore na nekatera vprašanja na tem forumu…

Spoštovani,
Druge preiskave niso potrebne, zato je že bila postavljena indikacija za darovane celice. Genetski vzrok azoospermije je bil izključen, za druge vzroke pa preiskave niso na voljo, saj je težko določiti procese za nazaj.
ZZZS povrne stroške po odobritvi Državne komisije za OBMP. Za odgovore, kako je konkretno s povrnitvjo stroškov, pa je najbolje, da se z vprašanji obrnete neposredno na ZZZS.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Zdravo, moj partner je prejel diagnozo azoospermija. Vendar na pregledu spermiograma se je videl en spermi. Ali lahko to pomeni, da ob biopsiji mod, bo mozno pridobiti spermije za umetno oploditev?

Ali to lahko pomeni, da splph ne bo moznosti?

Trenutno je najina motivacija res na dnu in bi lepo prosila za odgovor. Lp

Spoštovani,

odsotnost semenčic v izlivu se preveri še z biposijo mod. Glede na to, da so bile posamezne semenčice vidne v izlivu, je možno, da se jih bo pridobilo dovolj z biopsijo mod za oploditev v epruveti.

Lepo pozdravljeni,

 

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

New Report

Close