Azoospermija
Spoštovani,
hm? pri azoospermiji andrologi poskusijo še z biopsijo testisov, kjer včasih najdejo bodisi žive spermije ali pa vsaj zadnje stopnje spolnih celic pred fazo zrelega spermija, s katerimi je z metodo ICSI tudi možna oploditev. Včasih pa v izlivu najdejo tu in tam kakšen spermij, ki ga prav tako lahko uporabijo za metodo ICSI v postopku IVF.
Koliko so zanesljivi testi sperme oziroma semenčič, ki ga lahko narediš doma? Testi mi kažejo na azoospermijo. Ali me bi zdravnik poslla naprej na kakšen pregled sperme?
Še eno vprašanje. Koliko je možnosti, da se z biopsijo najdejo semenčice in se potem lahko ženska oplodi? Ali se komaj pri biopsiji vidi, če bo kakšna semenčiča na voljo?
Spoštovani,
za teste, ki so namenjeni domači uporabi, žal res ne vem niti, na kakšni osnovi delujejo. Če koga zanima uporaben izvid, torej priporočam kar pravi spermiogram, ki vključuje kar lep naborček številk različnih parmatrov, ki so pomembni za sposobnost oploditve.
samoplačniško in v skladu s standardi po WHO vam naredijo spermiogram npr. v Zdravstvenem centru Dravlje. Medicinsko indicirane spermiograme pa delajo v vseh centrih, kjer se ukvarjajo z zdravljenjem neplodnosti (LJ in MB klinični center na napotnico družinskega zdravnika).
Spoštovani,
preiskave pod 3. žal ne poznam. Domnevam, da je dopolnilna preiskava funkcije spermijev a o njej vem premalo, da bi jo komentiral. Med 1 in 2 pa ni razlike, razen da 2 običajno opravimo, če 1 ni normalen ali je mejno problematičen.
Pozdravljeni,
bil sem na spermiogramu, kjer so mi odkrili Oligoastenoteratozoospermija. Zanima me, kaj pravzaprav to pomeni? V zdravstvenem centru so mi rekli, da naravna oploditev bo zelo težka če ne celo nemogoča. Umetno pa da bi verjetno šlo, ker so posamzeni spermiji, tu pa tam je bil kakšen. V izvidu so mi napisali tudi, da je število prenisko za objektivno morfološko analizo, kar pa spet ne vem kaj pomeni.
Kakšne so možnosti za oploditev po naravni in umetni poti ?
Ali se splača ponoviti spermiogram čez 6-8 tednov?
te operacije pa ne tako redko ne pomagajo k boljšemu spermiogramu, ampak sama operacija ni problem. Problem je retenca testisa. Če bi ga ne spustili, se pa poleg tveganja za slab spermiogram poveča še tveganje za raka na modih.
Oligoastenoteratozoospermija pomeni malo spermijev (oligo), slabo gibljivi (asteno) in pretežno odmrli (terato).
Spermiogramov se ne splača delati pogosteje kot na 3 mesece. Razvoj semenčec iz začetne celice do spermija namreč traja 92 dni. Kolikšna je možnost naravne oploditve je težko napovedati, saj se ta uresniči v kombinaciji z mnogo drugimi dejavniki, tudi pri ženski. Oploditev je namreč bolj ali manj statističen pojem, v katerega računanju nikoli ni vseh znanih spremenljivk. Vsekakor je pri pomembno slabšem spermiogramu bistveno večja možnost za oploditev s postopkom IVF, kjer je prav postopek odploditve pod skrbnim nadzorom biologa v laboratoriju.
Spoštovani,
zakaj niso naredili morfološke analize sicer ne vem, ampak v primeru, če je spermijev premalo za oceno, je težko dati veljavne deleže različnih poškodb spermijev in prav tako veljaven delež normalnih spermijev. Če ste spermiogram dali delati v ustanovi, kjer sicer delajo tudi morfologijo, potem je niso izpustili po naključju ampak morda prav zato, ker ostali parametri ne dovoljujejo ocene eležev normalnih in nenormalnih.
Res je. Ponovitev izvida priporočam po najmanj 3 mesecih in če bo bistveno boljši, bo verjetno vseboval tudi podatek o morfologiji.
ne vem, ker nimam vaših podatkov o spermiogramu. Podali ste le “mnenje izvidu”. Ampak načeloma, če do oploditve ne pride v doglednem času, je potem par usmeri v postopke OBMP (IVF).