Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Azibiot, Ciprobay ali Amoksiklav?

Azibiot, Ciprobay ali Amoksiklav?

Spoštovani!

Naletel sem na ta forum in upam, da mi boste lahko pomagali. Namreč trenutno sem v tujini in ne morem kr tako do zdravnika. Imam diagnosticirano astmo. Redno jemljem Alvesco 160 in Singulair. Pulmolog mi je za potovanje predpisal tri škatle Amoksiklava, dve škatli Ciprobay in dve škatli Azibiota.
Ponavadi ko dobim okužbo, vedno rabim dva različna, da neham izkašljevati gnoj.
No pred desetimi dnevi sem začel izkašljevati zeleni izpljunek in slabo sem se počutil. Vzel sem Amoksiklav in zvišal alvesco na 4 vpihe. po treh dneh sem izkašljeval že prozorno. Antibiotik sem jedel še dva dni do konca.
No zdaj pa spet izkašljujem zeleno rumeno. Kaj naj vzamem? Naj spet Amoksiklav ali pa raje Azibiot v kombinaciji s Ciprobayem, kot sem že večkrat??

Tukaj sem v Estoniji in res ne morem kar tako do zdravnika, zato prosim za nasvet.

Spoštovani,
Ali imate razen gnojnega izkašljevanja še kakšne druge težave? Povišano temperaturo? Težje dihanje? Ali ste kdaj ob takih poslabšanjih prejemali Medrol?
Lep pozdrav

Prof. Mitja Košnik, MD, PhD
Director
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni!

Torej moj pulmolog je mnennja, da če je izpljunek zelene ali rumene barve, da je potreben antibiotik. Do zdaj se še nikoli ni zmotil. Da večkrat sem že zaužil v takih situacija Medrol. Tudi tokrat sem ga nameraval, saj mi je spirometrija padla za 90 % običajne vrednosti, vendar sem pol raje zvišal Alvesco. Spirometrija je sedaj v redu, težav z dihanjem ni, edino izkašljevanje je. Predvsem zjutraj. Kaj priporočate?

Spoštovani,
seveda na daljavo ne vem, kakšen je razlog vaših težav, ki jih opisujete. Tudi ne vem podrobnosti vaše bolezni. Zato odgovarjam na splošno. Pri odraslih je najpogostejši razlog poslabšanja astme virusna okužba nosu in bronhijev. Najpogosteje to okužbo povzroči rinovirus. Virusne okužbe se ozdravijo same od sebe, antibiotik pri tem nič ne pomaga. Poslabšanje astme se pokaže z zmanjšano pljučno funkcijo, več simptomi (dušenje, kašelj), sputum postane rumen ali zelen. Kadar je poslabšanje hudo (torej je dušenje moteče, pljučna funkcija se zmanjša za več kot 20% kljub inhalaciji Ventolina), je terapija nekaj dni prejemanja Medrola. Seveda poleg povečanja Alvesca.
Ponavadi se ob virozi poslabša tudi kronični rinitis (ki ga ima velika večina bolnikov z astmo), zato se svetuje lokalni glukokortikoidni sprej uporabljati tudi v nos, na primer Avamys ali Flixonase ali Nasonex.
Glede na to, da vas vaš osebni pulmolog dobro pozna, bi bilo primerno, da ga preko e-pošte povprašate glede nasveta.

Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close