azibiot
Lep pozdrav!
Imam problem, ker sem zbolela za pljučnico. Dobila sem zdravilo Azibiot (s sestavino Azithromycinum), še vedno pa se s sinom dojiva zvečer, ponoči in zjutraj (star je 14 mesecev).
Na strani, ki sem jo našla med vašimi odgovori ( http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp ) sem sicer našla sestavino, ki je v antibiotiku, in da načeloma ni omejitve dojenja, niso pa omenjene ravno te tablete, ki sem jih dobila. V lekarni mi je svetovala naj z dojenjem ta čas preneham, ker se zdravila prenašajo preko materinega mleka. Zdaj sem pa v dilemi. Kaj bi se lahko zgodilo, če kljub jemanju tablet otroka dojim dalje?
Pozdravljeni!
Sprašujete, kako je z jemanjem zdravila Azibot sočasno z dojenjem 14m malčka. Kot ste že ugotovili, je v bazi E-lactania, ki je zanesljiv in strokoven vir, zelena luč pri učinkovini azitromicin, to vsekakor velja tudi za vaše zdravilo, čeprav tam v oklepaju ni navedeno. Pomembna je učinkovina, ne ime zdravila. Isto učinkovino imajo namreč lahko številna originalna + generična zdravila, ki jih proizvajajo različne farmacevtske tovarne.
Vsi proizvajalci zdravil se zavarujejo na isti način, v navodila vstavijo načelno odsvetovanje med nosečnostjo in dojenjem, za primer tožb. Realno stanje je tako, da se je treba od primera do primera posvetovati z zdravnikom, tudi zato, ker pač lahko pride do navzkrižnih vplivov med raznimi zdravili ipd..
Še en strokovni vir, dr. Thomas W. Hale, Medications and Mothers’ Milk, navaja kategorijo L2, združljiva z dojenjem oz. varnejša zdravila, raziskana na manjšem številu doječih mater, ne da bi se pokazali stranski učinki pri otroku (tveganje je oddaljeno). Dr. Hale še navaja, da ima učinkovina sicer zelo dolgo dobo izločanja iz telesa (maksimalna koncentracija pa je po 3-4h), a po drugi strani prehajanje v otrokovo telo prek materinega mleka ni tako, da bi bilo klinično relevantno.
Vzemite tak odziv kot možno osebno frustracijo osebe, ki ga izreče, ne da bi imela kaj proti vam osebno. Ljudje sodijo po sebi, imajo svoje vrednote in izkušnje, ki niso nujno pozitivne glede dojenja in so lahko tudi povsem drugačne od vaših. Morda gre za pomanjkanje znanja in informacij o dojenju.