Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Avtoimuna hipotiroza

Avtoimuna hipotiroza

Pozdravljeni!

Konec maja so mi diagnosticirali hipotirozo. Podlaga za obisk zdravnika je bilo pogosto hitro bitje srca, ki me je zbujalo ponoči, odrvenelost obeh rok, bolečine v prsih in prebavne težave. Splošni zdravnik je naročil test TSH, fT3 in fT4. Vrednosti sem imel TSH 15.50, fT3 3.20 in fT4 10.10 ter dobil napotnico za tirologa. Ta je na podlagi teh testov in razgovora predpisal Euthyrox 25 ug dnevno ter naročil test protiteles, izvid je potem dal rezultate S-Tiroglobulin 0.20 ug/L, S-TPO-Ab preko 1000 kE/L (neizmerljivo, saj laboratorij ne meri višje) ter S-Tg-Ab preko 3000 kE/L (prav tako neizmerljivo visoko). Na podlagi teh testov za protitelesa (ki so meni osebno delovali grozno strašljivo, ker so tako visoki!), je dvignil dozo Euthyroxa na 50 ug na dan. Na novi test me je naročil julija. Rezultati so bili TSH 7.94, fT3 4.10 ter fT4 12.64. Na podlagi teh testov je bila doza Euthyroxa dvignjena na 75 ug dnevno.
To so torej moji objektivni podatki.
Glede na to, da sem šele na začetku zdravljenja in imam polno strahov in dvomov, iščem kakega sotrpina s podobnim začetkom, ki bi mi lahko zaupal kako je pri njemu potekalo pa če je lahko dosegel neko normalno stanje z normalnim počutjem.
Mene recimo ne muči več razbijanje srca, odrvenelost rok, bolečine v prsih, prebavne težave pa so tudi skoraj OK. So se mi pa pojavile nove težave. Vrtoglavica (ne omedlevanje, temveč občutek premikanja ko mirujem), občasno mravljinci v nogah, neprestano piskanje v levem ušesu, občasno v desnem.
Je pa recimo boljše glede energije in potrebe po spanju. V začetku sem ogromno spal podnevi, zdaj mi je dovolj ponoči, kadar spim v redu.
Skratka, vsakič ko mi tirolog poviša dozo Euthyroxa, se mi stanje čez kak teden, dva izboljša. Komaj čakam, da bo doza prava in srčno upam, da se bo večino ali pa vsaj najhujše (vrtoglavica, zmedenost) simptomov s tem odpravilo. Kako je s tem? Ali ne gre priti do pravilne doze hitreje? Naslednje meritve imam šele čez 4 mesece!
Prav tako me bega ogromna količina protiteles, ki so mi jih našli in dejstvo, da se baje po prvotni vzpostavitvi diagnoze tega potem več nikoli ne meri… ali res ne vpliva na mene, če je teh protiteles ogroooomno ali so nekje v bolj izmerljivih količinah?
Prav tako me zanima sledeče… do diagnoze sem dostikrat daroval kri – ali so prejemniki moje krvi zaradi take ogromne količine protiteles dobili hipotirozo?? Upam, da ne gre to tako…
Zanima pa me še, ali sem v času, dokler ne dosežem TSH okoli 2 (kot sem bral na teh forumih, da je najbolj fajn) bolj izpostavljem kakim dodatnim obolenjem in če je odgovor da, zakaj se potem ne pristopa k višanju doze bolj hitro?

Tako, za prvič sem se kar na široko razpisal, upam, da se bo komu ljubilo vse tole prebrati in mi vsaj na nekaj skrbi ogovoriti z izkušnjami. 🙂

Lep pozdrav vsem.

Pozdravljen,

koliko težav nastopi po dvigu odmerka, je odvisno od splošnega zdravstvenega stanja posameznika. Najhuje je običajno tistim, ki imajo oslabele nadledvične žleze. Če nimajo sočasne podpore nadledvičnicam (hidrokortizon), je lahko kar hudo. To torej ne pomeni, da je kaj narobe z odmerkom, je pa v takih primerih bolje odmerek dvigovati v čim manjših korakih. Odvisno kako hudo je.
6 tednov od zadnje sprememebe odmerka se TSH ne spreminja več bistveno, zato je takrat pravi čas za meritve in prilagajanje odmerka. Če je po počutju povsem očitno, da je bil prvotni odmerek zgrešen, se lahko popravlja že prej. Čemu vztrajati s simptomi pomanjkanja ali viška in si še naprej delati škodo.
Protitelesa menda že sama po sebi povzročajo težave in celo motijo teste.
Avtoimunska obolenja so lahko razlog za zavrnitev krvodajalca.
Srečno,

Alenka

AlenkaR, hvala za odgovor. Vseeno pa pričakujem tudi odgovore od ostalih s podobno diagnozo. Hvala.

Moderatorja tega foruma prosim, da to temo prestavi pod
Forum > Zdravstvene posvetovalnice > Interna medicina (mapa) > Hormonske motnje

Hvala!

pozdravljen !
Kot moderator tega foruma ne morem preusmerjati na druge forume, lahko pa svojo vsebino preko copy/paste objevite tudi v drugem omenjenem forumu.

Žal ta forum ni več tako pogosto obiskan, da bi se javilo veliko sotrpinov, obstaja pa liko postov že na to temo, če bi malo pobrskali.
Drugi forum – klepetalnica, je na žalost obiskan še manj.

Dandanes se “svet odvija na Facebooku” kjer zelo živahno delujeta dve “ščitnični” skupini in tam dobite vsekakor največji odziv sotrpinov:

Metuljčica
in
Ščitnica-naravni hormoni in alternativno zdravljenje

Tam se bo zagotovo oglasilo veiko sotrpinov 🙂
LPMJ

Meta Jurečič Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice www.metuljcica.si Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo. Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti. Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.

Meta, najlepša hvala!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close