Avtizem zaradi stresa v nosecnosti
ne. Po kakšnem mehanizmu pa bi se to lahko dogajalo? Ni niti logično. Mogoče kakšni vzorci obnašanja po otrokovem rojstvu lahko povzročijo kakšne motnje tudi pri otroku, ampak pred rojstvom zagotovo ne.
Pozdravljeni,
Mene zanima ista stvar, imela sem precej stresno nosecnost zaradi bolezni v druzini in sem dostikrat bila precej zaskrbljena in jokava, ob tem sva se se s partnerjem parkrat precej skregala.
Ali lahko ta stres povzroci da se npr otrokovi mozgani ne bi dobro razvili zaradi stresnih hormonov?
ne, stres pri nosečnici pri plodu ne povzroča sprememb na možganih
Pozdravljeni.
Že od 6. tedna nosečnosti se spopadam s strahovi. V prvem trimesečju sem bila hudo anksiozna, zato sem tudi dobila napotnico pri kliničnem psihologu. Sedaj v drugem trimesečju se simptomi izboljšujejo; vendar mi kljub temu predlagajo jemanje antidepresivov.
Zanima me kako lahko anksioznost v prvem trimesečju vpliva na otroka? Obstajajo kakšne povezave z anksioznostjo in razvojem avtizma?
Kaj pa jemanje antidepresivov?
Ali bi antidepresivi škodovali otroku? Sem pa noseča 17. tednov, skoraj 18.
Spoštovani,
samo stanje pri vas na plod kolikor vemo, ne vpliva. Anksioznost zdravimo predvsem zato, ker anksiozne nosečnice včasih naredijo kakšno neumnost, pa tudi same sebe kar naprej mučijo z nekimi strahovi. Če se tako stanje zavleče v poporodno obdobje, se lahko sprevrže v depresivnost in depresijo, kar pa je lahko tudi nevarno, tako za njo kot za otroka, predvsem zato, ker so lahko ravnanja problematična in včasih tudi avtoagresivna.