avtizem
V sorodstvu imamo dečka, ki je star 3 leta. Sedaj se govori o tem, da naj bi imel blažjo obliko avtizma. Sama sem sicer iz pedagoških vod, nekaj sicer vem o tej motnji, pa vendar se mi zdi, da ga ne bi mogla pipisati tej motnji.
Skratka, fantek pri treh letih skoraj nič ne govori. Izraža svoja čustva (smeh, solze, jezo, hotenje, veselje), tudi pove, kaj hoče.
Je pa malce drugačen iz socializacijskega vidika, kar se mene tiče, saj se bo ukvarjal z rečjo, ki njega zanima, če mu ponudiš kakšno igračo, stvar, pomoč in če ne bo zainteresiran, je ne bo sprejel. Če ga kličeš, ti ne bo odgovoril, če seveda njemu tako ne paše.
Sama vidim problem tudi v tem, da ima okoli sebe starejšo sestrico, ki je v razvoju zelo hitro napredovala in sploh presegala vrstnike tako na področju govora, kot motoričnega razvoja, socializacijskih vrlin,… In bila je tudi mnogo bolj zahtevna, hotela je, da se z njo igra, drugače se ni, dosti je tudi trmarila ( je pa stara 5 let).
Sedaj imamo še eno punčko v sorodstvu (2 leti), ki tega fantka tudi močno prekaša na vseh področjih in moram reči, da tudi izredno hitro napreduje v razvoju in je izredno dojemljiva.
Želela bi vas vprašati, na kakšne načine bi se ta blagi avtizem kazal? Ali mislite, da bi lahko šlo samo za bolj zaprtega dečka, ki je bolj introspektiven in manj komunicira z okoljem,…
Najlepša hvala.
Kar se tiče avtizma dosti piše na spletu. predvsem so močne organizacije v ZDA, Kanada,….
http://www.ldiec.net/dsp_new_content.cfm?iid=83&ismember=0
Nekaj o avtizmu bos nasla tudi, ce isces pod “learning disorders” ali “learning disabilities”
Sicer pa je veliko literature tudi v slovenščini.
Srečno!!
O avtizmu sem v zadnje pol leta ogromno prebrala.
Morda nekaj namigov. Avtizem se kaze v odstopanju na vecih podrocjih. Govor je zelo slabo razvit, ali ga ni, ali se pojavlja eholalicen (ponavlja besede, ne razume pomena), velika odstipanja v socialnem, razvoju – igra se sam, ne potrebuje vrstnikov, odsotnost empatije (custva drugih ga ne zanimajo, jih ne razume), slab ocesni stik (redko gleda v oci), ponavljajoci gibi…
Ogromno bi se lahko nastevala, je pa res, da je veliko strani na spletu. tudi na hrvaskih straneh sem veliko nasla. Vtipkaj na iskalniku autizam ali autisticki poremacaj ipd.
Avtisticne motnje so lahko od zelo blagih do hudih, vcasih se govori o aspergerjevem sindromu.