Najdi forum

Pozdravljeni,

Želim si oditi v Avstralijo za nekaj let. Ali mi lahko kdo na kratko pove kaj vse si moram v Sloveniji pred tem urediti in kako “težko” je dobiti službo tam. Imam izobrazbo VII. stopnje (ekonomija). Zanima me tudi, če kdo ve kako je priznana naša fakulteta v Avstraliji oz. ali si je potrebno to kako urediti?

Hvala za odgovore 🙂

Pozdravljena !

V Sloveniji nimaš kaj,morala boš na Dunaj kjer je Avstralska ambasada – v Ljubljani je samo konzulat za njihove državljane.Zdej ker hočeš samo na par let je najbolje vzeti delovno vizo,prej jo dobiš kot za izseljenca.
Službo dobiti v Avstraliji ni zelo težko najti,se je pa najbolje prej pozanimat na netu.Pa še to je,brez referenc nimaš možnosti za nobeno službo neglede na to koliko izkušenj imaš.(mislim pa da moraš imeti najmanj 2 leti,vsaj tako je zdej po novem točkovnem sistemu).Za diplomo pa naj te toliko ne skrbi,so zelo zadovoljni z priseljevanjem,tako da če je diploma z univerze,niti ni problem.

Aja,pa še to,preden se boš odpravila,imej s seboj kar se da več denarja.Računaj tudi na to da boš morala plačati stroške na ambasadi in pa karto do Avstralije,samo to ti lahko vzame okrog 4000A$.

LP

Hi P.A.

Najlepša hvala za odgovor in koristne informacije, bom poskusila na ambasadi na Dunaju.

Če slučajno veš bi me zanimalo še, če je državljanstvo zelo težko dobiti npr. ko si že nekaj let tam (če si želiš ostati) ali pa gre le preko poroke z njihovim državljanom 🙁 ? Kako pa so kaj kvalitetne in drage univerze v Avstraliji za kakšen podiplomski študij?

LP

Živjo Jasna !

Ja z državljanstvom je takole:z delovno vizo ti ne dajo državljanstva niti po 5-ih letih.Če misliš za vedno tam ostati moraš na ambasadi izbrati skills opcijo,in le tako lahko dobiš po 2-eh letih državljanstvo,tako da ga po 2-eh letih sploh ni težko dobit,le prošnjo izpolniš in en formular.(Seveda je pogoj da nisi bila v teh dveh letih kaznovana;to je vse)
Če pa se poročiš z njihovim državljanom je pa pogoj le eno leto bivanja v Avstraliji.T
Jaz sem dobil državljanstvo po letu in pol,ker sem se poročil z Avstralko,po 16-ih mesecih bivanja v Avstraliji.

Aha,še študiji. Avstralske univerze,predvsem ta v Sydneyu velja za eno boljših na svetu,tako da z njihovo diplomo ti je odprta pot kjer koli v svetu.Nažalost je pa šolanje tu zelo drago v primerjavi z našo Ljubljansko univerzo,kjer sem se šolal tudi sam.Če te zanima še kaj,kar z besedo na dan.

LP,Peter

Ja pa me res še nekaj zanima….kako je z odnosom do tujcev v Avstraliji? Neka znanka mi je namreč pripovedovala, da je imela priložnost ostati tam ampak je odnos do njenih sorodnikov, ki tam živijo že dve generaciji, menda zelo slab ali celo zaničevalen, kljub temu da so zelo premožna družina z lastnim podjetjem…Gre pa za ljudi srbohrvaškega porekla…. Kakšne imaš ti izkušnje s tem? Verjetno je tudi od področja odvisno…predvidevam…

Hvala za odgovore in LP v Avstralijo.

Živjo !

Moram reči da si me zelo šokirala z tole izjavo.Avstralija je dežela tujcev,tukaj je 80% ljudi vsaj eden od staršev tujec,tako da res nevem zakaj bi doživela česa takega.Za tvoje prijatelje pa res,morda se zgodi res enemu na 10.000 ljudi,ampak v glavnem naj te to ne skrbi,tukaj smo večina tujci.Po 10-ih letih življenja v Sydneyu boš morda imala kaj več sreče in spoznati nekoga ki je rojen v tem mestu,jaz ga še nisem,oz. lažem,nekaj kolegov je tu rojenih,drugi so vsi iz držav Evrope,Afrike,Azije.

To naj ti bo najmanjši problem,in še za vzpodbudo ti lahko iskreno povem,če se boš tu pri nas počutila kot nekakšen tretjerazredni državljan,ptem se boš počutila v vsaki državi na svetu,kamor koli boš šla.Ker mislim da ni boljše države za tujce kot je Avstralija.

LP,Peter

Pozdravljen Peter,

Tvoje zadnje sporočilo me je pa zelo razveselilo…sej se mi je zdelo da verjetno ni tako kot mi je ona pripovedovala, ampak glede na to da je bila tam, sem pač malo dvomila…me veseli da je v resnici bolj tako kot sem si sama predstavljala.

Kako pa je kaj tebi glede domotožja? In kako ti je všeč v Avtraliji – tako da boš ostal za vedno? Verjetno že zato boš, ker si poročen tam ane?

LP, Jasna

Živjo !

Hmm,zdej si mi pa fejst vprašanje zastavla.Ja domotožja sem na začetku res malo imel,ampak potem vsak dan vse manj ker, sem spoznal toliko ljudi da sem že skorij pozabiu od kod sem prišel.Res.Niti pomisliti si ne moreš koliko so mi pomagale teh par slovenskih knjig ki sem jih vzel s sabo da tebi tukaj pišem kako je,ker slovensko (nažalost) komaj še znam,po teh 5-ih letih bivanja tu.v družini nihče ne govori slovensko,prijateljev slovencev pa tukaj še nismo spoznal.
Kar se pa tiče domotožje zdaj ga sploh ni niti najmanj ker so tu moji otroci.Upam da bom imel priliko priti v Slovenijo in končno da bosta vnuka spoznala svoje stare starše in oni njiju,do sedaj imajo moji starši le njihove slike.No ko sem že pri otrocih,imam 3 leta starega sina Michaela in 16 mescev staro hcerkico Ashley.

Če te še kaj zanima prosim kar vpraši zelo vesel sem da lahko kako pomagam.

LP,Peter

se oproščam, če vaju motim pri zasebnem pogovoru, a nisem mogla, da ne bi vsega prebrala!
Sama imam 25 let, diplomirala sem na pedagoški fakulteti, pa bi vprašala, če bi želela poučevati v Avstraliji, če veš, kakšne izpite bi morala opraviti, poleg anleščine seveda.
Drugo vprašanje pa je, ali bi bil problem nastanitev v Avstraliji, glede na to, da sem v 4. mesecu nosečnosti?

En lep pozdrav iz Slovenije in tebi Jasna v ‘sosednji’ kraj!

tina

Spoštovana Tina !

Poleg angleščine bi morala imeti neko prakso z drugimi pedagogi na tej isti ustanovi kjer bi poučevala.Se pravi takole:ko boš prišla(lahko se tudi na internetu pozanimaš za kakšne šole ipd.) daj prošnjo na to šolo,ki jo boš našla,in nato boš imela dogovorjen sestanek z tamkajšnim direktorjom,ki te bo potem napotil na ˝njihovo˝ praxo,ki lahko traja do polleta in šele nato lahko začneš z poučevanjem.
To ni je povedala neka prijateljica iz Srbije,ki poučuje na eni izmed osnovnih šol tukaj.
Kar se tiče pa nosečnosti,pa naj te to sploh ne skrbi,niti najmanj.Ne boš imela nobenih težav,garantirano.

LP,Peter

Hi Peter,

V teh dneh preučujem informacije glede pridobivanja vizuma, tako da glede tega še nimam vprašanj (slišala sem le da se lahko hitro zgodi da ti prošnjo enostavno zavrnejo 🙁 pa le upam da je kakšen način da se to ne bi zgodilo).

Sem pa danes pri vožnji z avtomobilom razmišljala kako je s tem, ko se preseliš v Avstralijo…ali je potrebno delati izpit znova ali le pridobiti mednarodno vozniško dovoljenje v Sloveniji in se potem sam privaditi na drugačen režim. Kako si se ti privadil? Lahko mi pišeš tudi direktno na moj email.

Lepo pozdravi ženo in Michaela in Ashley, pa lep vikend vam želim.

LP, Jasna

P.S. Tina pozdravljena! Le vprašaj še kaj, odgovori na tvoja vprašanja so tudi meni zanimivi 🙂 Ali nameravaš v Avstralijo sama (z otrokom) ali s partnerjem? In s katerega kraja si? Mogoče ni sosednji 😉 Lahko mi pišeš direkto na mail.

Povedala bom svoje izkusnje, so namrec precej frisne (leto pa pol stare).

Voznisko dovoljenje – morala bos delat ispita, ker ti mednarodna velja samo 3 mesece ce mislis ostat v drzavi za dlje casa. Gres na teste, ce naredis dobis rdeci P (zacasno dovljenje) po enem letu imas pravo na zeleni P (spet zacasni) po tem po 2 letih imas pravico delat ispit za ta pravo voznisko. Razlika med rdecim in zelenim P so hitrostne omejitve (rdeci sme vozit najvec 80, zeleni do 100 km/h) in koliko tock smes zbrat preden zgubis voznisko (rdeci – 0, zeleni – 6, za normalne vozniske je 12).
A, ja, P pa so tablice ki jih moras imet na avtu ko ga vozis pa tudi na vozniski pise tip vozniske. Ker precej avtov v Sydneyu ima P tablice 🙂

Pozdravljena Jasna!
Pojma nimam, kdaj bi se točno odpravila, če bi se pa že, pa bi šli verjetno vsi skupaj!
Zaenkrat imam v SLO – Gorenjska- garantirano službo za dobo porodniške, kaseje tudi naprej, in ne vem, kaj me vleče proč, ker mi tu čisto nič ne manjka.
Ne morem ti pisat na mail, ker pišem s službenega računalnika, se ti pa v kratkem (cca 1 mesec) oglasim s svojega maila!

Sp. P.A.!

Hvala za namig, bom pogledala po netu, če je kaj koristnega, kar bi se dalo uporabit. Kaj misliš, bi bilo bolje najprej priti čez poletne počitnice in se povezat s profesorji na univerzi glede kakšnega študija? Trenutno študiram še v Ljubljani, podiplomski študij. Ali naj kar direktno pišem na šole?
So mogoče kje slovenski razredi in če so, kdo poučuje?

Hvala za trud!
Tina

Hi Peter,

Spet imam nekaj vprašanj zate. Koliko stane v povprečju najemnina za npr. eno- ali dvosobno stanovanje? Ali se plače izplačujejo na mesec ali vsakih 14 dni? Ali podjetja dejansko niso pristranska pri zaposlovanju prišlekov, če npr. za isto mesto kandidirajo tudi “pravi” Avstralci?

Če ti je za povedat, bi me zanimalo kako dolgo je trajalo, da si ti dobil službo in kakšno izobrazbo imaš ter v katerem mestu živiš. Katero mesto bi mi najbolj priporočal (da ni predrago in da je možno dokaj hitro dobiti službo)?

Pa upam da ti ni že “tečno” ko ti toliko težim z vprašanji.

Lep vikend ti želim,

Jasna

Zivjo !

Oprosti ker se tako pozno oglasam.Ja stanovanja so tukaj zelo draga,hrana pa to,pa v primerjavi z Slovenijo sploh ne,pa bencin tudi ne.Jaz dobim placo enkrat na mesec,ce pa kdo dobi vsakih 14 dni pa res ne bi vedel,ker z nobenim nisem komentiral kaj takega,mal hecno,pa kako dolgo sem ze tu.Aja za stanovanje dam okrog 1200A$.

Pri sluzbi,ce naprimer kandidira vec kandidatov bo delodajalec po pogovoru in pregledu referenc zaposlil tistega ki mu najbolj odgovarja,tako da tu ni gledanja s kje si,ker smo bolj ali manj vsi tujci tu.
Hmm,kako dolgo je trajalo preden sm dobil sluzbo?Mislim da ne vec kot mesec in pol,zivim pa kle v Melbournu na Heat Herton roadu,po policu pa sem dipl.inz.fizike,diplomiral na ljubljanskem FMF,delam bolj v ekonomiji,kjer se fiziki dokaj dobro znajdemo.
Zdaj je sluzbo mogoce najti v vseh delih Avstralije,od Brisbanea do Pertha.Glede cene zivljenskih stroskov pa tega bi ti najbolj priporocal Perth.Sanjsko mesto,res,cene stanovanj pa med najnizjimi v Avstraliji.Tega ti najbolj priporocam,ne bo ti zal,sigurno ne,mam prijatelja tam iz Novega sada.

LP,Peter

P.S: Zdaj bom odsoten priblizno mesec dni,ker gre na potovanje,na Taiwan,nekaj uredit za firmo.Zelim ti da cimprej prides v AU in koncno zazivis pod Avstralskim soncem.Ce bo kaj moznosti se se oglasim.

Hi Peter,

Hvala za odgovore in lepo potovanje ti želim. Tudi jaz sem imela zdaj v službi gužvo zato se nekaj časa nisem oglasila. Sicer pa ves čas razmišljam o Avstraliji in vsak dan se pojavi kakšno vprašanje.

Hvala za lepe želje, tudi jaz si želim čimprej priti.

Upam da se kmalu spet oglasiš,

LP Jasna

Hi Tina,

Po dolgem casu se ti spet oglasam. Med brskanjem po internetu glede Avstralije sem namrec nasla eno informacijo, ki bi lahko bila zelo koristna zate. Gre za naslov predstavnice “Združenja slovenskih učiteljev Viktorije” ge. Aleksandre Ceferin: [email protected]

Po mojem bi ti ona znala povedati veliko koristnega o tem kar te zanima. Upam, da ti bo uspelo pa pisi mi kaj ce ze imas moznost.

Papa,
Jasna

Pozdravljeni,

Ali pozna kdo kakšne vredu Slovenske klube v Avstraliji preko katerih bi lahko navezala stike s Slovenci (predvsem vrstniki) v Avstraliji in s katerimi bi se lahko tudi družila po prihodu tja…ali kdo od priseljenih Slovencev v Avstraliji vzdržuje kakršnekoli stike z ostalimi Slovenci tam? Ali se bolj držite zase kot v Sloveniji 🙁

Lep sončen pozdrav,

Jasna

Peter,

če boš še kaj na netu se javi prosim, imam par vprašanj zate.
Hvala in lp,

p.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close