Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Avstralija … iščem delo

Avstralija … iščem delo

Pozdravljeni,
zanima me ali ima kdo kakšne izkušnje z odhodom v Avstralijo preko 3 mesečne turistične vize,z možnostjo podaljšanja če tam najdem delo,(da mi delodajalec da delovno vizo), skratka da za vedno ostanemo z družino v Avstračiji, prišli bi z določeno količino prihrankov,zanima me tudi ali se moramo za potrebne dokumente vračati v Slo ali od tam vse urejamo.

Kaj si pa po poklicu?

po poklicu sem zdr. tehnik, mož pa avtoelektričar, hči je frizerka sin pa prav tako avtoelektričar

Tudi sama razmišljam o delu in naselitvi za stalno v Australiji.Gre še kdo sam tja?

Tudi mi razmišljamo o selitvi,
prosim, da sporočite svoje izkušnje in cca koliko denarja je potrebno imeti, da se spodobno preživi,
družina 4 članov, namreč.

dobrp bi bilo, da vsaj kdo pove in opiše svojo izkušnjo,

iženir kmetijstva in ekonomski tehnik? imamo kaj možnosti?
resno razmišljamo o odhodu v avstralijo pa ne zaradi daljnih sorodnikov, ampak zaradi nas samih…

totalnosmo obupani nad življenjem v slo…

lep pozdrav vsem!

M&J&P&K

Tudi sama sem ekonomski tehnik,active migration sem v Avstralijo poslala svoj profil( izpolnjen formular),o izobrazbi in del.izkušnjah,pa so mi odgovorili,da bi se morala še šolati tam vsaj dve leti,čeprav imam še en poklic-pomočnica vzgojiteljice,tako,da ne vem kaj dejansko je res,mislim,da lahko uspemo tudi sami brez te agencije,poznam par,ki je od lanskega leta avgusta v Avstraliji-Sydney ,pa sta odšla v lastni režiji in takoj dobila službe,res pa je,da imata končan faks,kar sama pač nimam.pa vendar…. menim,da pogum velja in gremo…..Mogoče,bi si morali tisti ki razmišljamo o odhodu med sabo malce pomagati,sicer pa želim vsem,ki se podajate na pot v tujino veliko poguma in sreče! Menim,da smo Slovenci priden in deloven narod,ki se hitro integrira v tuje okolje,zatorej mislim,da lahko uspemo kjerkoli,če imamo le voljo do dela in flexibilnost!

Lep pozdrav!

Sicer sedim v SLO, pa vendar sem se dolgo ukvarjal z mislijo o selitvi down under (predvsem o NZ), tako da so mi nekatere stvari bile obelodanjene. Nikkita če ti Lenko ( active migration) pošle, da ae uvrstiš za study and work vizo, ti bo to tudi najvrjetneje zrihtal, če se uvrstiš za stalno pa tudi(najvrjetneje se uvrstiš za študentsko vizo), sam sicer nisem dobil druga kot ponudbo Lenka, je pa najvrjetneje res, da se, ko podpišeš pogodbo znajo nekatere stvari vlečt (moje mnenje pridobljeno iz postov o migraciji, kjer velikokrat zaslediš g. Tonyja Lenka). Pri meni bi bila najvrjetneje za stalno vizo težava jezik (IELTS- vsaj 6), zato mi je ponudil študentsko vizo, sicer bi pa imel dovolj točk za stalno.
Najvrjetneje, se da prit dol kljub temu odgovoru, samo je treba več energije iskanja, kako in kaj. Na IMMI australija najdete vse kaj se mora narediti za pridobitev vize, vse vize so tudi opisane. Vzamite si čas, preštudirajte, razmislite kaka viza bi bila primerna za vaše želje in možnosti. Pa najprej jezik…, brez tega bo težka, zelo težka, čeprav se boste jezika naučili v angleško govorečem okolju veliko hitreje, bo pa težava vse, tudi najti delo (si kot albanec v SLO!!). Sigurno pa gre brez agenta, samo že tako dolga procedura (cca. 2 leti) se zaradi nezadostnih informacij in neznanja še bolj zavleče, tako da vam ga kljub cenam, ki niso nizke priporočam (agentov je veliko, ni samo g.Lenko- https://www.mara.gov.au/Home/default.aspx agenti v AUS).Stalna AUS viza vas stane za družino (po mojih informacijah- 2odrasla+2 otroka) z posredovanjem agenta cca 5000eur. Pot za tako družino stanejo karte cca 1000eur/osebo, odvisno od ternina leta (lahko tudi 1500), odvisno od letalske družbe, sem pa nekje zasledil, da Qantas trži lete za migrante, in je možno imeti več prtljage po soebi brez doplačila. Za začetek pa rabiš stanovanje, avto, hrano, tudi to ni ravno poceni, pa vprašanje, kdaj dobiš službo, da začneš služiti za življenje. Tako da lahko računate s stroškom cca 10.000eur, za zraven pa rabiš vsaj za 3 mesece (minimalno) zopet vsaj 10.000 eur…po opisih na internetu, se pa da preživet!!! z 45000 aud letno, živet pa z več kot 80000 aud letno.
Obstaja pa forum http://avstralija.mojforum.si kljer je veliko uporabnih podatkov. (vem da reklame za druge forume niso zaželjene, ampak želim samo pomagati)

LP Radek

nikitta, upam, da si prebrskala portal Department of Immigration, kjer lahko ugotovis, da poklic ekonomski tehnik ni na listi iskanih poklicev. Tudi ni faks nujno potreben za pridobitev vize. Par, ki ga omenjas, je moral v AUS prispeti z vizo, drugace dela ne bi uspela dobit, vizo pa je mogoce urediti v lastni reziji.

Z avstralsko vizo,moznostjo hitro najti sluzbo in OK placo je tako – treba je imeti poklic, ki je na listi iskanih. Brez tega ti ostane studijska viza in se nekaj drugih moznosti, npr.veza z AUS drzavljanom.

Na tvojem mestu ne bi dvomila v odgovor agenta, saj ti je le realno razlozil opcije, ki jih imas.

Listo iskanih poklicev lahko googlas pod: SIL list Australia

Veliko srece.

oops…

SOL list Australia

Hvala za informacije rs,vem,da moj poklic ni na listi iskanih v Aus.delala bi tudi kaj drugega,no problem,zanima me ali se tudi vi ukvarjate z mislijo iti tja dol?

Pa še gospod Radek,tudi vam hvala za izčrpne informacije,kako to,da se niste odločili in odšli v NZ?

Nikkita, brez ustreznega poklica in delovnih izkusenj v poklicu, ki je iskan, ne mores dobit vize, ne glede na to, da bi lahko po prihodu delala kaj drugega. Zato ti je agent, ki si ga kontaktirala, svetoval studij. Vecina ljudi, ki pridejo v AUS, imajo ali iskan poklic ali pridejo (do)studirat in se tako kvalificirajo za stalno vizo (kar ne velja za studij anglescine). Ostale vize, ki so opisane na DIMIA portalu, zate verjetno ne bodo zanimive (druzinske, posebni talenti, itd).

Nismo odšli zaradi vize, saj smo 4 članska družina, s študentsko vizo, pa se ne bi nikoli nekam preselil z dvema otrokoma (se mi zdi preveč riskantno). Žal, pač si nekateri ne upamo. Prav tako nam tudi tukaj še kar gre (finančno), samo tempo je pa ubijalski.
Sem pa na internetu zasledil migracijo slovenske družine na NZ, s samo turistično vizo (4 člani), jim je uspelo pridobit NZ vizo, in zgleda da so tam kar uspeli, tako, da če je kdo avanturist, lahko poskusi (sam se mi zdi, da moraš imeti prekleto veliko sreče in poguma za to).
Nikkita, ti pa si še očitno mlada, poskusi dobiti najprej vsaj študentsko vizo (za nek tečaj), pridobi si izkušnje pri delu v AUS, mogoče najdeš delodajalca, ki te je pripravljen sponzorirat. Če ne, pa se vrneš, delovne izkušnje in študij v AUS pa ti bo pripomogel k urejanju vize (mislim da mora biti študij vsaj 2 leti, pa tudi poceni ni).
Nikkita veliko sreče in poguma pri odločitvi, in ne boj se neuspeha, samo s pozitivnimi mislimi naprej.
Za rs pa lahko napišem, da ima po forumih veliko zelo uporabnih postov, koliko pa mi je znano, pa je v AUS poročena (iz vsebine njenih postov). Tu pa se bi ji tudi zahvalil za njene dobre in pozitivne pisarije…

P.S.: Še vedno razmišlamo kako priti dol (sam se kljub vsemu učim jezika), ampak vsega ne bi radi zavrgli in začeli kot fizikalci (konkurenca azijcem), pridemo pa sigurno, pa čeprav samo na dopust….

Ja,še enkrat hvala rs in g.Radeku za zelo realistično izpoved! Zelo koristno se mi zdi,da se infomacije takole pretakajo iz prve roke….Me pa še vedno zanima za rs,ali živite v Australiji oziroma od kod Vam informacije…če ni skrivnost.

Glede sebe bi pa rekla tole: nisem več rosno mlada,srednjih let in res ne bi rada študirala v AUS ampak delala,jezik mi ni problem,šla bi sama…..Razumem pa vas g.Radek,ko imaš enkrat otroke moraš razmišljati zagotovo bolj odgovorno,sploh če že hodijo v osnovno šolo.Vendar se pa strinjam z vami,da moraš imeti veliko poguma za korak v tujino in tudi kanček sreče.No samo za informacijo bi vam dejala: moji sosedi (4 članska družina),dva šoloobvezna otroka,ter starša so leta 2008 odšli v Kanado in po mojih zadnjih informacijah so si lani tam kupili hišo na kredit,v naši ljubi Sloveniji pa so živeli 20 let zraven v hiši pri ženinih starših ter niso mogli nikamor! Žena je tajnica(o čemer je v Slo le lahko sanjala),mož pa dela pri nekem privatniku.Torej še vedno se da tudi drugje zaživeti.Zase lahko rečem,da sem naveličana dela za prazen nič,vsak brezposeln,ki je na socialni podpori ima več denarja kakor jaz,ki vsak dan grem v službo in pošteno delam! Žalosti in hkrati ubija me misel,da si v tem življenju ne bom mogla nič ustvariti (če bo šlo tako naprej)ampak delati zgolj za preživetje,res žalostno! To so moji razlogi za selitev. Vem,da ni to lahek korak,saj so tudi moji starši šli res mladi v tujino,sama sem bila rojena v tujini in tam tudi živela,žal pa je usoda hotela,da smo se vrnili v Slo.Mislim,da si nihče ne želi biti tujec in začeti znova,ampak je pa vredno poskusiti ali ne?! Zato g.Radek le učite se jezika,saj menim,da dokler smo na tem svetu ni nikoli prepozno nekaj poskusiti…prepozno je,ko nas več ni…Pa tudi bi rekla iz vašega pisanja,da še niste tako v letih….Pa lep pozdrav !

Nikkita, kot pravi Radek, v AUS sem 11 let, veza z AUS drzavljanom.

Od kod mi informacije? DIMIA portal, ki naj bi ga obvladal vsak bodoci migrant:) Sem pa cisti laik in nimam nikakrsne povezave s katerokoli migracijsko agencijo.

Radek, hvala za pohvalo, ne vem, ce sem tako pozitivna kot drugi “pomagalci”, bi ti pa rekla – pocasi. Na tvojem mestu bi intenzivno delala na anglescini, morda celo nasla koga, ki se specificno ukvarja s pomocjo pri pripravi na IELTS (pred kaksnim letom je obstajal blog Slovenke, ki je zivela v Melbournu, poucevala pripravo na IELTS na eni od univerz, vendar se je potem vrnila v Slovenijo – ce te zanima, se bom potrudila izbrskat link).

Ja hvala rs za odgovor,no pa povejte iz prve roke kakšno se vam zdi življenje v AUS?Mislite,da lahko uspem kljub temu,da moj poklic ni iskan tam doli? ( ekonomski tehnik,vzgojitelj predš.otrok),imam izkušnje v trgovini kot prodajalka,delati mi ni problem.

Nikitta, saj ni fora v pridnosti in zagnanosti, ampak v tem, da ti ne bo uspelo dobit vize. S turisticno vizo ne smes delat. Studijske vize noces, za vizo na osnovi poklica se ne kvalificiras. Brez vize pa ne mores v AUS. Kaj pa kaksna drzava blizje SLO?

Pa lahko delaš v Aus s študijsko vizo,če se odločim zanjo? Se pravi,da bi študirala in delala,je to možno,da preživim normalno tam doli? Sicer me pa zanimajo samo ,angleško govoreče države,ker ta jezik obvladam( za življenje),nikoli pa ne bi šla v kakšno drugo govorečo državo(čeprav pasivno in malce aktivno znam tudi nemško).

Nikitta, na študentsko vizo lahko delaš 20 ur na teden, hkrati pa moraš biti vpisan na nek študij. Študiji so v AUS dragi, z 20 urami na teden, pa bi mogoče pokrila stroške življenja (vsaj po zapisih na forumih). Ekonomsko je minus (šolnina bo minimalno za leto -predvidevam – več kot 15k AUD. Je pa res, da imaš plus točke, če imaš opravljen študij v AUS, in če delaš v AUS. Tako, da potem (po študiju 2 leti), bi vizo dobila lažje (upam, da si sem zadevo prav razložil).
Imaš pa še eno možnost pridobitve vize, ki pa je sicer najdražja, poslovna viza, če bi v AUS odprla podjetje, moraš pa imeti kar nekaj svojega kapitala (vsaj 150k EUR dokazljivih za NZ).
Vsekakor je viza problem, samo življenje v AUD pa tudi ni tako lahko, sploh. če bi rada imela kaj več, saj je konkurenca veliko večja kot tu, tako da začet z nule in vse postavit na svoje mesto ni lahko (rabiš veliko energije).
RS včasih imaš tudi kak pesimističen komentar, vedno pa so uporabni, in sem prepričan realni (kar je najbolj važno).
Lep pozdrav.

Hvala za odgovor g.Radek,vsekakor ne bom vrgla puške kar tako v koruzo! Bom vztrajala pri svoji odločitvi in mogoče kaj izbrskala…..

Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close