Avstralija … iščem delo
Pred kratkim sem se pogovarjal z mojimi Australci tam doli. Izpostavili so en manjši problem pri Slovencih in izobrazbo. Ponavadi pridejo bolj izobraženi in z diplomami S Slovenskih univerz. Žal te imajo največ problemov. Kot prvo morajo svojo izobrazbo potrditi na TRA v Australiji, ker naših diplom ne priznavajo. In seveda naši ljudje potem čisto dol padejo , ker so preveč izobraženi 🙂 Vse to vam prinaša dodatne stroške.
Potem je pa naslednja zadeva. Katero morate dobro premisliti!!!! viza 457 je delovna viza. V nekaterih delih Australije (NSW,ACT) (potemtakem nimate šolstvo in zdravstvo zastojn!!! ) in morate zaradi te vize plačevati šolanje za vašega otroka in seveda tudi vse zdravstvene usluge !!! Zdravstveno Zavarovanje ( Slovenija je ena redkih držav , ki lahko potem to dobite povrnjeno -shranite račune) Kar traja okoli 2 leti plačevanja!! Odvisno od dolžine vize. Naslednji korak, ( če ste si zadali, potem permanentno vizo) je : Preden vložite iz delovne v permanentno vizo , morate imeti prehodno vizo ( Bridging visa ) Takrat se plačuje vse (ponovno v nekaterih delih Australije) Dobro poglejte v katerega greste!!!! in kje vam bodo kaj zaračunali.
Da vas ne bo kdo nategnil!!!
Tukaj so nekatere vize in pogoji plačil za izobraževanje otrok, vrtci,… Dobro si poglejte obe povezavi !!!
http://www.eti.wa.edu.au/studying-at-schools/temporary-and-bridging-visa-holders.html
http://www.abcdiamond.com/australia/school-fees-on-457-visa/
Naštudirajte si to in razmislite. Seveda , so še druge povezave , katere lahko sami najdete.
Tukaj je pa še nekaj o plačilu zdravstvenega zavarovanja na vizi 457 . To obvezno preberite, če ne želite biti presenečini DownUnder. Ker so potem nekateri nesrečni in ne vem še kaj. Sami so si krivi po eni strani . pripravite se prej .
http://www.immi.gov.au/skilled/457-health-insurance-faq-visa-holder.htm
To je zaenkrat
Lp,
moj e-mail : [email protected]
Ed… maybe bi blo bols ce ne pametujes o stvareh o katerih nimas pojma: tisto o priznavanju poklica je v veliki meri en velik bullshit, o bridging vizi tudi, pa o zdravstvenem zavarovanju tudi nimas ravno tocnih informacij.
Saj ne recem, se vidi da si si nekaj prebral, slisal od koga, ampak luknje si zapolnil pa z nekimi svojimi interpretacijami.
Australka , potem pa ti povej in argumentiraj kontra. Za to moje napisano. In pojasni ..
– omenjas tezave ljudi z univerzitetno izobrazbo
Od vseh univerzitetno izobrazenih zaenkrat vem samo da morajo skozi extra birokracijo iti zdravniki in medicinske sestre. Se od nobenega drugega nisem slisala da bi moral iti skoz kaksen extra postopek. Trditev da imajo ljudje z univerzitetno izobrazbo vecje tezave je tudi bolj kot ne tvoje mnenje, jst bi prej rekla da je situacija za ljudi z trade ali professional poklicem precej podobna za vecino poklicev, v obojih pa obstajajo poklici ki pac imajo specificne zahteve
– razen v izjemnih primerih ni potrebe po bridging vizi, za vecino viz lahko delas seamless prehod. Da moras na bridging vizo je incorrect
– avstralija in slovenija imata reciprocni dogovor o zdravstvenih uslugah… vec o tem si lahko preberete na medicare spletni strani. Reciprocni dogovor velja tudi za turiste in ubistvu se lahko vpises v medicare sistem kar pomeni da te s tega vidika obravnavajo enako kot rezidente
Kot sem napisala, vidi se da si si prebral dolocene informacije ali jih od koga izvedel, vendar pa glede na svojo povrsinsko znanje ponujas interpretacije ki so malenkost prevec “zabetonirane” oz jih prodajas kot gospel.
Ed, dobr bi blo, če bi pojasnil, da je 457 samo ena od viz, temporary business long stay, in kar ti opisuješ, je postopek za nekoga z določenim poklicem, ki ga potrjuje TRA, ki se iz nevemkakšnih razlogov ni odločil/ni kvalificiral za permanentno vizo. V nikakršnem primeru to ni postopek, ki velja za vse.
Za 457 sem že zdavnaj pisal in o različnih vizah. Tudi povezave sem dal. Seveda , da ni to postopek za vse.
Hotel sem povedati , da dosti ljudi ( po domače popiz…) ker jim ne priznajo njihove Slovenske diplome in morajo dati v prepoznavo in priznanje. TA STAVEK SI PREBERI VSAJ 2X (Australka ):”Izpostavili so en manjši problem pri Slovencih in izobrazbo. Ponavadi pridejo bolj izobraženi in z diplomami S Slovenskih univerz. Žal te imajo največ problemov” “In seveda naši ljudje potem čisto dol padejo , ker so preveč izobraženi :)”.
Da , boš ugotovila , kaj sem hotel povedati. Si vidla smeškota na koncu, mogoče?
Dal sem primer iz svoje izobrazbe. Govorim na splošno . Dal sem tudi povezave , da si folk prebere. Ne prodajam nič in nisem agent. Za to imam prijatelje downunder. Njim je uredila agentka v 3 mesecih (posvetovanje z njo je 150 AUS $ / uro . Če bi se jaz vsakem posamezno posvetil bi tudi bolj konkretno pisal. (in seveda zaračunaval mastno)Kar ne počnem. Ampak dam lepo povezave. Vsak si mora sam najti svoj način. Želim samo povedati , da ponavadi agenti zaračunajo in rečejo: s temi zadevami se bomo pa ukvarjali ko pridete doli. Že , ko ste enkrat doli je malo težje urejati zadeve in prinesti papirje iz SLO . Kar se vaše šole – izobrazbe tiče. Je pa tako: TRA o kateri sem pisal = (za mene ) POVEZAVA:
http://www.innovation.gov.au/Skills/SkillsAssessment/TradesRecognitionAustralia/Pages/TRAMigrationSkillsAssessmentOverview.aspx
pa še ta:
http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/sir.htm
In vsak to mora narediti-oddati njim. Seveda prevedeno pri overjenem sodnem prevajalcu.
Za zdravstvo je pa, v mojem primeru že spet specifično in mi je na 1. mestu potem pa na 2. šola za otroke. Zato sem dal zgoraj (v enem prejšnjem sporočilu) povezavo za oboje. Vse lepo piše za vsak primer posamezni. In vsak se mora najti sam notri..
Vse pa sem površinsko omenil, da se ljudje odločijo sami poiskati za svoj primer na povezavah.
ali inž. strojništva kaj rabijo – 6. stopnja?
Zlatko
Strojni inzinir 6 stopnje to govoris o sebi to je tvoja kvalifikacja,ja?
Ce je si v ta pravem poklicu za australijo.
Lp
Hvala
Če se odpravljaš gor, je po mojem še najlažja stvar, da se pozanimaš glede vize in si prebereš stvari – sam, ne preko agenta. Če se že tu ne znajdeš,ne vem, kako se boš tam. Sploh pa rabiš kar en lep kupček denarja – kar pa s emi zdi,d a pomeni, da jih dosti ne bo videlo Avstralije… Moraš imeti kar dobro plačano službo, da to zbereš ali koga ki ti posodi – danes ne vem, če je veliko takih srečnežev :/
Jaz imam drug problem – sama bi takoj spakirala in šla v Svstraijo, ampak moj še ni čisto 100% odločen, čeprav je njegov poklic med iskanimi – kombinacija management/strojništvo. Zaradi let pa dobi precej manj točk,d a pridobi vizo – se pravi bi bilo skoraj nujno zanj kot nosilca vize, zelo dobro pisat IELTS…
No, tu nastopi drug problem – ne zna tako zelo dobro angleščine oziroma na zelo taki osnovni ravni – vseeno jo sicer uporablja dnevno, ker za firmo komunicira s tujino, tudi kar uspešno se pogaja in doseže podpis kakih pogodb… Včasih s ečudim… Kjer je pa nujna slovnična pravilnost, pa to naredi kdo drug, sicer. Ker vem, an kaki ravni je njegova angleščina mi je jasno in tudi njemu, da se bo treba pripravit. ar se mu ni problem lotit… Amapk tempo, s katerim se tega loti, je zelo počasen 🙂 In tudi način ni pravilen.
Zanima me, koliko časa ste se za izpit pripravljali tisti, ki prej niste ne vem kako dobro obvladali angleščine? In na kak način?
Zame ni problem, ampak znam mogoče na nekoliko višji ravni vse to… V pisanju esejev sem bila vedno dobra, ko se enkrat naučim zapis besede, kar se hitro, ne delam napak. Je pa res, da berem dnevno besedila na internetu, z namenom. Trenutno berem teme, ki pridejo v poštev za ielts in si delam take slovarčke – po področjih. V povezavi s temo se naučim kake fraze, pregovore, reke… To bom potem dala mojemu, da s euči iz tega.
Moj se pa uči iz mojih gimnazijskih učbenikov… Je še vedno pri Present Simple… Ima kar probleme, ko mora razmišljat, v kaki obliki glagol uporabit, ko govori, še ko piše, mora pomislit… Saj si tud mislim, kako lahko naredi nekdo strojno fakulteto, ne more se pa naučit angleščine… (pa sem med tistimi, ki zase mislijo,d a nimajo talenta, ampak sem ugotovila, da se da vse).
Pozabila sem še to – učim se po cambridgovih učbenikih za ielts. Amapk se mi zdijo za takega, ki ne obvlada osnov, kar zahtevni in po mojem za mojega ni.
Z znanjem angleščine se strinjam, da je bolj revna. Včasih niti ni bila obvezna. Danes pa mularija boljše govori kot kaki star univerzitetni inženir
anglescina, pohvalno.
Glede IELTSa poglej:
http://www.ninabosticbishop.blogspot.com.au/
Ce je tvoj partner za stvar in je edino anglescina tista, ki ga ovira, potem se absolutno splaca vlozit nekaj cekinov v instrukcije.
PS. Nine ne poznam, sem slucajno naletela na njen blog, ko je zivela v Melbournu.
Kaj bi jaz naredil, ce bi se moral v Sloveniji cim prej poleg sluzbe nauciti Anglescino?
– Bral/Predeloval bi clanke na teme, ki pridejo v postev pri pisanju esejev. Za besedni zaklad, uporabo fraz, ki naredijo ctivo bolj tekoce, ipd.
– Poslusal in skusal cim bolje razumeti anglaski radijo, ipd za ta del testa.
– V kaksno solo bi sel na tecaj jezika, ki je primeren stopnji moje Anglascine, in doma pridno temeljito predelal lekcije. S tem bi delal na vsem, od gramatike, do besednega zaklada, govora, itd.
– V nulo nastudiral IELTS testiranje.
Recimo po enem letu, 6x tedensko in 3 polne ure dnevno, bi “tvoj” znal sezrezi. 🙂
Sem dal vse to skozi… 🙂
O fajn 🙂 Moram mojemu to pokazat 🙂 za spodbudo.
Jaz ravno to delam – se učim tudi razne fraze, vse mogoče… Iz tega si potem delam izpiske – da imam eno temo na enem kupčku lepo…
Upam, da bo moj dojel, da bo treba to naredit… Navsezadnje je pa naredil še en faks raven, ki traja sicer 4 leta, v 2 letih ob delu (pustimo to, da si je uničil zdravje…). Angleščina je po mojem za to pease of cake… Ampak eni morajo najprej dojet, da se ne gre za nadarjenost (on misli da je antitalent…)- saj se po moej vsak lahko nauči…
Inštrukciej pa tudi niso problem, ker imam sodelavko, ki je prevajalka iz angleščine, svakinja (sestra od mojega) je pa tudi študirala angleščino in jo obvlada… Ampak mora vsak sam pri sebi razčistit, po mojem so inštrukcije še najmanj ko pa itak rabiš po par ur na dan – saj tam si potem pa 24 / 7 med angleško govorečimi.
Tudi jaz se vedno mislim, da sem antitalent za jezike, pa mi jo je v 10 letih uspelo spraviti iz IELTS 7.5 vsaj na nivo povprecnega izobrazenega native speaker-ja. 🙂
PS: Mimogrede, rece se ‘piece of cake’. 🙂
Jaz sem bila kar talent v soli, pa 3 leta v Angliji, pa v sluzbi v SLO delala za Novozelandca, pa partner rojen v AUS, pa se ne bi nikol primerjala z native speakerji. Med toliko tujci, kokr jih zivi v AUS, anglescina na nivoju native speakerja se zdalec ni prioriteta. Glih tok, da zlezes cez IELTS, pa bo.
Ja native down under je australski aboriginal. Mimogrede: povej mi razliko med piace, piss, ter peace?
Po moje native speakerju se slisi takole : pis,pis pis… haha
Brith,
Drzi se svoje zahojene Anglje in ne vtikaj svojega smrdljivega nosa tam kjer ni treba!
Da se nisi malo zatipkal, lol. Piace? http://en.wiktionary.org/wiki/piace
Sicer pa, rs ima kar prav. Vecino poklicev se da cisto okay furati brez perfektne Anglescine. 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.