Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza Avonex in nosečnost

Avonex in nosečnost

Pozdravljeni!

Ker na “fido”forumu nisem dobila še nič odgovorov,bom poskušala še tukaj zastavit isto vprašanje,v upanju da tu dobim kak odgovor!

Sama sem v začetku nosečnosti,bila sem na Avonexu in sem zdravljenje prekinila takoj,ko je test pokazal +.
Vem,da pred načrtovano nosečnostjo moraš zdravljenje prekinit vsaj 3 mesece prej,to sem že lani upoštevala,a ker nosečnost(takrat je bil IVF postopek) ni uspela in sem se brez Avonexa začela spet slabo počutit,sem šla spet nazaj na Avonex,se sprijaznila,da otrok ne bom imela in eko,tokrat pa je ratalo-nenačrtovano,nepričakovano,spontano!

Je kdo že slišal podobno zgodbo?

Bom kar sama sebi odgovorila ha!!!

Pozdravljeni vsi !

Na forumih sicer nisem prišla do odgovorov na vprašanje Avonex in nosečnost,sem pa danes telefonsko dobila svojo nevrologinjo in mi je takoj čestitala,ter rekla,da je vse v redu,da ni nič narobe to,ker sem zanosila med apliciranjem Avonexa!!!!!!!!!Yes!

Lp

Avonex je zdravilo za?

Avonex je interferon beta 1a in je zdravilo za MS!

s najprej iskrene čestitke za nosečnost! Želim ti, da se tvoje zdravstveno stanje v tem lepem obdobju.ne bi poslabšalo . Meni se k sreči ni .

moje vprašaanje, ki bi ti ga rada zastavila, je sledeče:
kako prenašaš avonex? si se nanj navadila in koliko časa ga že jemlješ .

sama sem na betaferonu 3 mesece in nimam stranskih učinkov, me pa injiciranje vsak drugi dan spravlja v obup. rada bi “prešaltala ” na avonex (1x tedensko)
zaradi pogostega piknja sem tudi čisto modrikasta in mi “zmanjkuje mest ”

aja: moram še povedati , da mi diagnoza MS ni postavljena, zdravim se preventivno, kar je še težje (če me razumeš) – zdravim MS, ki se šele lahko pojavi (če se pojavi)

Pozdravljena!

Najprej hvala za lepe želje!!

Glede Avonexa pa takole:
Avonex se res daje samo 1x/teden,se pa za razliko od betaferona daje v mišico(torej so igle daljše).

Jaz se (sem se!) po njem dobro počutila,le ponoči in drugi dan sem imela gripozne simptome(glavobol,mrzlica,bolečine v mišicah,…),sem pa vzela kak Nalgesin ali Brufen,pa je blo boljše.

Ne razumem pa,kako so tebi lahko sploh dali Betaferon,če nimaš potrjene MS?To,da se jemlje kot preventiva,pred morebitnim pojavom MS res še nisem slišala!

Svetujem ti,da se o mnjavi pogovoriš s svojim nevrologom,pa skupaj oddtehtjta dobre in slabe strani obeh injekcij!

Lp in srečno!

hvala za odgovro, upam, da v teh vročih dneh dobro prenašaš vročino.

Poznam Avonex in vem, da je igla daljša in se daje v mišico.
Prvotno naj bi ga dobila, potem pa se je komisija glede na velikost lezij , odločila, da naj bi jemala Betaferon. Stranskih učinkov nimam, tudi Brufena mi ni treba jemati (je pa injiciranje vsaki drugi dan kljub avtoinjektorju zelo neprijetno) .
Da, zdravilo zdaj odobrijo tudi tistim, ki MS še nimajo potrjene in se zdravila jemlje preventivno.
Tudi mene je to začudilo, ampk glede na punkcijo in število lezij, ne upam tvegati . Nisem ti omenila, da jaz zagona še nisem imela, zdravim se zgolj zaradi prebolenega optičnega nevritisa (leta 2000)

katero nevrologinjo imaš ti ? Ali po prenehanju zdravila opažaš sprememe (se slabše počutiš oz. imaš zagone?)

Pozdravljena!

Meni se je tudi začelo z opičnim nevritisom d.očesa,potem pa MR,ki ni bla najboljša potrditev-še vedno je pisalo sum na MS,pa še punkcija,ki je dala piko na i!

Potem sem bila na infuziji in se je stanje počasi “popravilo”.Med dajanjem Avonexa pa sem sem imela 2 zagona (2003,2004)isto težave z očesom,potem pa je blo o.k.

Meni je pa nevrologinja napisala-priporočila Rebif,a mi je komisija potem odobrila Avonex.

Moja nevrologinja je dr.Horvat-Ledinek

Ko sem prvič prekinila Avonex,ker sem želela zanositi,sem opazila spremembo,počutila sem se slabše iz dneva v dan,zdaj pa ko sem noseča,pa sprememb po opustitvi Avonexa zaenkrat ne opažam,pa še pravijo,da se med nosečnostjo bolezen izboljša,slabše je lahko potem po porodu.

Da ne bova preveč klepetali po forumu predlagam,da če imaš še kakšno vprašanje,da mi daš e-mail,pa ti odpišem!

Lp!

ugotavljam, da je “moja zgodba” precej podobna moji ….
nimam več vprašanj, lahko pa vseeno ostaneva v stiku, če želiš (mail: [email protected])

Kaj je boljše rebif ali avonex?

s, kako kaj tvoja nosečnost?
se vredu počutiš?

jaz sem tudi nosečka v 5 mesecu, imam tudi sum na ms.

lp.

jasna72, a potem je tvoje stanje po porodu ostalo povsem nespremenjeno?

nosečka sonja

Hojla,

Sama sem noseča že šest mesecev, imam diagnosticirano MS in odobren Avonex, ki sem ga jemala leto dni in potem tri mesece pred načrtovano nosečnostjo prekinila. Zanosila sem takoj, ker sem vzela pet tabletk, ki povečajo verjetnost oploditve. Sedaj se počutim čisto vredu, problematično je poporodno obdobje, takrat je treba pazit. Tako vsaj pravijo. Dejansko pri velikih ženskah šele takrat bolezen izbruhne (zaradi preobremenjenosti). In najbolje je, da se rodi v Ljubljani (zaradi nevrologov, ki so hitro dostopni).
Upajmo in verjamemo v najboljši izid, kajne:))

Nh pozdravljena

Iskrene čestitke in želim ti vse najlepše v veselem pričakovanju otročka.

Zanima me,če si pred nosečnostjo imela kaj zagonov?In kaj na nosečnost pravi tvoj nevrolog.
Tudi sama sem na Avonexu-četrto leto.V tem času sem imela tri konkretne zagone “udarlo”mi je na okončine-desna roka in noga.Po zadnji infuziji pred dobrim letom je stanje b.p.
Res si zelo želim otroka pa vendar me je strah,da ne bom sposobna po porodu skrbet zanj.

Želim ti vse lepo!

Lep pozdrav

Hojla,

Ne, dejansko sem imela samo dva zagona v roku parih dni pred dvema letoma in potem nič več. Takoj sem dobila Avonex, zagoni pa se niso ponovili. Sem pa začela živeti malo bolj ‘lahkotno’ (manjši fizični in psihični napori).

Tako.

Imej se lepo, N.

…”aja: moram še povedati , da mi diagnoza MS ni postavljena, zdravim se preventivno, kar je še težje (če me razumeš) – zdravim MS, ki se šele lahko pojavi (če se pojavi) “

Oprostite ali sem prav razumela ?? Avonex jemlješ le preventivno ?? čeprav nimaš MS potrjen ?? Ali ti je komisija odobrila zelo draga zdravila samo zaradi preventive ?? Precej dvomim …

Nh,hvala za odgovor!

Se strinjam o “lahkotnem” načinu življenja.Mislim,da je vsaj pri meni velik
vzrok ogromno stresnih situacij oz.psihičnih naporov.In,ker sem oseba,ki se za vsako figo žre ni čudno,da je stanje takšno kot je…

Iz srca ti želim vse najlepše,uživaj v vsakem trenutku nosečnosti in
pričakovanju najlepšega čudeža,ki se ti v življenju lahko zgodi.

Lepo pozdravljena.

Nuša* tudi jaz sem taka. In vem, da je to glavni vzrok. Trudim se.

Tunne,pozdravljena.

Glede psihičnega pritiska-zadeva se službe-sem najbolj nesrečna zaradi tega,da ne morem uresničit svojega “poslanstva”.Noro si želim ustvarit družino,vedno sem si želela vsaj dva otročka ker sem edinka sem se zaklela,da bom hočem nekoč veliko familijo.
Moža imam krasnega,skrbnega.Ima pa takšno službo za katero jaz pravim,da je njegova prva ljubica.Dela tudi po deset ur dnevno.
In,ker sem bila že v takem stanju,da po zagonu nisem mogla hodit sva se odločila,da ne bova tvegala.Kajti kaj bo otrok z mamo,ki mu ne bo mogla nudit neke fizične opore.In tudi s strani nevrologa sem dobila približno tak odgovor.
Vem,da nas je kar je nekaj takih.Pa kaj hočemo,moramo se sprijaznit z nepovabljeno sopotnico.

Vsem želim vse lepo!

New Report

Close