Najdi forum

avokado

Pozdravljeni,

lepo prosim za pojasnilo, kako uživanje avokada vpliva na raven holesterola?
V več revijah in tudi na netu sem zasledila, da naj bi uživanje holesterola zniževalo holesterol, zato naj bi ga bilo priporočljio uživati. Nedavno pa me je sseda okrcala, da je avokado tako masten, da mi bo nabil holesterol do plafona. Ko sem ji pokazala par linkov, na katerih so zapisane prav nasprotne trditve, je mirno pribila, da je avokado njenemu bratu, ki ima povišan holesterol (poleg sladkorne in še nekaterih bolezni), prav zaradi tega prepovedan. Zdaj sem čisto zmedena – ne bi si rada delala medvedje usluge. Lepo prosim za vaše mnenje.

Hvala in lep pozdrav!

Avokado res vsebuje precej maščobe, vendar je večina teh maščob nenasičenih, torej za telo ugodnih. Res je, da so zaznali izboljšanje ravni holesterola pri ljudeh, ki so uživali avokado. Glede tega se avokada torej ni bati.

Je zelo bogato živilo, ki ugodno vpliva na kar nekaj funkcij delovanja telesa.
Vsebuje esencialni maščobni kislini, linolno in linolensko kislino, ki ju telo samo ne more proizvajati, sta pa pomembni pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, ugodno vplivata tudi na odpravljanje predmenstrualnih težav. Linolna kislina ima pomembno vlogo tudi pomnjenju in zboljšuje sposobnost učenja. Vsebuje tudi veliko količino kalija, ki je pomemben pri uravnavanju krvnega pritiska. In še veliko je pozitivnih vplivov na organizem.
Če nimate težav s prekomerno telesno teži, si ga lahko mirno privoščite, v nasprotnem primeru pa pazite na zaužite količine.
Dodajam preglednico sestave avokada:

Avokado, surov (užitni deli)
Hranilna vrednost na 100 g
Energija: 160 kcal 670 kJ
Ogljikovi hidrati: 8,53 g
– sladkorji: 0,66 g
– vlaknine: 6,7 g

Maščobe:14,66 g
– nasičene: 2,13 g
– mononenasičene: 9,80 g
– polinenasičene: 1,82 g
Proteini:2 g
Tiamin (vit. B1): 0.067 mg
Riboflavin (vit. B2) 0.130 mg
Niacin (vit. B3): 1.738 mg
Pantotenska kislina (vit. B5): 1.389 mg
Vitamin B6 0.257 mg
Folati (vit. B9): 81 μg
Vitamin C: 10 mg
Kalcij: 12 mg
Železo: 0.55 mg
Magnezij: 29 mg
Fosfor: 52 mg
Kalij: 485 mg
Cink: 0.64 mg

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close