Avodart, testosteron in rak prostate
Spoštovani!
Ne poznam vašega siceršnjega zdravstvenega stanja, vaših težav z uriniranjem itd, zato tudi ne morem svetovati v takšni specifični zadevi, kot je predpis konkretnega zdravila. Pa tudi sicer se mi zdi malo verjetno, da bi kdorkoli predpisal dutasterid (Avodart) tako mlademu moškemu. Teoretično je to pravzaprav vprašljivo, saj se za predpis Avodarta zelo neradi odločamo, če prostata ni povečana – v vašem primeru prostata ni povečana, saj je manjša od 35 ml. Morda imate kakšne posebne familiarne vzroke, dedno obremenjenost, da bi se odločili za tovrstno zdravljenje… Ampak kot že zapisano, zaradi določenih dolgoročnih pomislekov inhibitorje 5 alfa reduktaze zelo neradi predpisujemo pri mlajših od npr. 55 – 60 let.
Glede alfa blokatorja smo tudi relativno zadržani do tamsulozina pri mlajših od 50. Je pa mogoče, seveda če vas ne motijo stranski učinki in predvsem, če imate za to razlog – slab pretok urina, težave, disfunkcionalno mikcijo, večkrat zapored potrjen zastojni urin….
Težave pri uriniranju opredelimo z IPSS vprašalnikom. Če znaša IPSS 7 ali manj in meritev pretoka urina ne pokaže posebnosti (pretok nad 15 ml/s) ali ni kakšnih res posebnih rezultatov drugih preiskav, predlagamo fitofarmacevtske preparate, npr. FidiMan (tega najpogosteje predlagam sam) ali podobne.
Skratka – nisem prepričan, da vaše vprašanje ni izmišljeno – vsekakor morajo biti konkretni razlogi (simptomi, znaki, težave) za predpis takšnega zdravljenja (Omnic in Avodart) pri starosti 44 let. Še dodaten dvom se mi poraja, ko pišete v ženskem spolu – “sem dobilA dvoje vrst zdravil” – namesto dobil. Ta forum ni namenjen fiktivnim vprašanjem, ampak realnim problemom realnih ljudi.
Mogoče je tudi, da ste katerega od podatkov (velikost prostate, vrednost PSA, starost, vrsta zdravila…) prepisali narobe. Če pa res vse napisano drži, predlagam da poiščete drugo mnenje – seveda lahko tudi pri meni.
Pozdravljeni,
Da mi boste verjeli, vam v vpogled pošiljam svoj izvid in sliko tablet, ki mi jih je moj osebni zdravnik predpisal. Da je prišlo do pomote “dobila” je zato, ker je tekst po mojem nareku pisala žena.
IPSS vprašalnik sem tudi preko spleta opravil in sem dosegel 4 točke, namreč težav z uriniranjem nimam.
Za mnenje sem vas prosil zato, ker je žena podvomila v potrebo po uporabi teh zdravil, ko je prebrala namen in vse kontraindikacije, ter nekaj člankov na forumu.
Kupil si bom FidiMan po vašem priporočilu.
Še enkrat se vam zahvaljujem za odgovor !
LP