Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija AVODART IN MELANOM

AVODART IN MELANOM

Spoštovani!

V mesecu februarju je oče bil na urološkem pregledu, kjer mu je urolog predpisal Avodart kapsule, ker ima težave s prostato. Nekako od takrat se mu je bradavica,ki jo je imel na hrbtu začela večat,krvavet in postala črnikasta. Bil je pri dermatologinji,od koder je bil napoten h kirurgu,ki mu je spremembo bil izrezal….gre za maligni melanom. Zanima me ali je nastanek melanoma lahko povezan z Avodartom? Lahko se telesna teža po teh tabletah poveča?
Hvala za odgovore.Lp

Spoštovani!

Po meni znanih podatkih ni povezave med dutasteridom (aktivno učinkovino v Avodartu ali Combodartu) ali finasteridom (podobno aktivno učinkovino v Prostidu) in melanomom.

Melanom je hud kožni rak. Avodart je zdravilo, ki zmanjša prostato in na ta način olajša uriniranje. Avodart je tudi zdravilo, ki zmanjša tveganje za nastanek lažjih oblik raka prostate, se pravi da se uporablja za kemopreventivo raka prostate. Če pa se v prostati razvija hujša oblika raka prostate, lahko Avodart zakrije znake, tako da bi ga zaznali kasneje, zato je potrebno pred predpisom Avodarta (in Combodarta in Prostida in Finprosa) kontrolirati PSA in meritev PSA ponavljati najmanj enkrat letno, da ne bi spregledali razvoja resnega raka prostate, ki je kljub jemanju tega zdravila mogoč, čeprav bistveno manj verjeten, kot če tega zdravila ne bi jemali.

Vsak rak je poseben. V večini primerov niso povezani. Povsem mogoče pa je, da človek zboli za dvema rakoma (npr. rak črevesa in rak prostate, ali rak prostate in rak mehurja…). Melanom je drugačen od raka prostate. To potrjuje na primer dejstvo, da izpostavljenost sončnim žarkom bistveno poveča tveganje za melanom, hkrati pa zmanjša tveganje za raka prostate.

Skratka, gre za dve povsem različni stvari – eno so kožna znamenja, ki jih je treba spremljati, nekateri celo svetujejo, da se odstranjujejo preventivno – nekaj povsem drugega pa je zmanjševanje povečane ne-rakave prostate ali preprečevanje nastanka raka prostate.

Menim, da je srčika vašega problema melanom in ne prostata, zato predlagam, da se za natančnejši odgovor obrnete na strokovnjaka za melanom (npr. dermatolog ali onkolog) in ne na ta forum, kjer se ukvarjamo s prostato. Kolikor lahko laično omenim, so seveda v nekaterih celičnih linijah melanoma našli receptorje za androgene, v splošnem pa so povezovali melanom z estrogenskimi in ne s testosteronskimi receptorji. Prognoza melanoma naj bi bila po neki stari literaturi ugodnejša pri ženskah. Iz navedenega bi torej morda lahko postavili sicer povsem neutemeljeno hipotezo, da bi zdravilo, ki znižuje koncentracijo dihidrotestosterona (dutasterid), lahko ugodno vplivalo pri melanomu in bi ga zato priporočali v tem primeru.

Koža se lahko odziva na vsako zdravilo. Koža se odziva na hormonska zdravila (žleze lojnice in rast dlak…). Melanom pa je nekaj povsem drugega. Zaenkrat ni poznane nobene povezave med melanomom in dutasteridom. Starejše raziskave so poskušale zdraviti melanom z zdravili, ki na prostato delujejo podobno kot dutasterid (s ciproteronom), vendar niso dokazali uspeha. Zato ne moremo trditi, da bi melanom lahko zdravili z dutasteridom, še manj pa, da bi bil nastanek melanoma kakorkoli povezan z dutasteridom.

Avodart nekoliko zmanjša prostato (za 10-20%) in preprečuje njeno povečevanje. Tako zmanjša tvegane, da bi prišlo do retence urina – zapore vode. Če ga bolniki ne prenašajo ali če ni dovolj učinkovit, se opravi transuretralna resekcija prostate – TURP – prostata se postrga od znotraj skozi sečnico in potreba po jemanju Avodarta izgine. Avodart ni življensko pomembno zdravilo, ki bi ga morali jemati za vsako ceno. Če je glede tega zdravila dvom, se ga pač preneha jemati in se odloči za operativno zdravljenje – TURP ali kaj drugega. Seveda pa navedeno nikakor ni prioriteta – prvo je zdravljenje mealnoma.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje – CenterUROL

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Sem IN IMAM POVEČANO PROSTATO. Zdravim se že več kot10 let. Na začetku mi je urolog predpisal zdravilo prostide in ker so se po petih letih jemanja tega zdravila pojavile bolečine v prsih enkrat levo potem desno seveda pod bradavico in občasno v desnem modu sem tudi opravil UZ do sedaj že dvakrat moda in vsako leto UZ trebuha ledvic mehurja in seveda prostrate. Ugotovitev je seveda bila le povečanje prostate. Enkrat do dvakrat je prišla nazaj na 22 ccm sedaj je na 57 ccm sem se z lečečim zdravnikom zmenil i on mi je predpisal Avodart misleč,da bodo bolečine prenehale vendar se to ni zgodilo. Zgodilo se pa je da me še naprej predela pod prsnimi bradavicami občasno manj ali več bolijo in prav obe sta se povečali in imam čudan občutek kam bo to pripeljalo,da sem že resno v skrbeh. Psa je vrednost od 0.200-1.97 in prostata do sedaj max. cca 57.0 ccm /zadnji izvid/.star sem že 72 let. in sem paraplegik od 20 leta starosti. Prosim svetujte me ,ali sem morebiti napravil napako,da sem spremenil zdravilo? Vnaprej se zahvaljujem za vaš cenjen odgovor.

Spoštovani!

Vašega vprašanja v delu, kjer sprašujete, če je narobe, da ste menjali zdravilo (Prostide za Avodart) ne razumem – če je bilo prejšnje zdravilo boljše in sedanjega ne prenašate, pač nadaljujte s prejšnjim.

Prostide vsebuje finasterid, Avodart pa dutasterid. Učinkovini delujeta na podoben način, blokirata encim, ki v prostati aktivira (pretvarja) testosteron v aktivnejšo obliko dihidrotestosteron. Je pa dutasterid nekoliko učinkovitejši, saj blokira dve obliki tega encima, finasterid pa le eno. Se pravi, če so stranski učinki pri finasteridu, je verjetno, da bo podobno pri dutasteridu.
Vaša prostata je nekoliko povečana, ključno vprašanje pa je, ali vam dela težave – se pravi ali imate težave pri praznenju mehurja in ali se te težave večajo? Ali se samokateterizirate? Ali urinirate spontano?
Pri “zdravih” moških bi bil nasvet enostaven – smisel Prostida ali Avodarta je, da zmanjša prostato in zmanjša tveganje, da pride do zapore urina in zmanjša verjetnost, da bo potrebno opraviti transuretralno resekcijo prostate. Če pa zdravila delajo težavo – nič lažjega – se pač opravi TURP – transuretralna resekcija prostate in zdravil ni potrebno jemati. V primeru, ko je človek paraplegik pa sicer to velja ravno tako, vendar je potrebno upoštevati še druge dejavnike (kako mehur izpraznjujete sedaj). Zato predlagam posvet z urologom.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close