avgustovke kaj je zdaj to?
Še jaz bi nekaj vprašala.
Danes sem dobila odločbo, da so mi odobrili porodniški dopust in nadomestilo – za 3. mesece. Kaj pa za naprej?
Sem mislila, da sem zadnjič na CSD vse spedenala za celo leto, ampak očitno ne.
A je treba potem še kakšne obrazce tja nest? Da mora mož za 15 dnevni očetovski, to vem.
Ojla “babike”,
avgusta1- porodniški dopust traja samo 105 dni-nastopiš ga 28 sni pred predvidenim porodnim terminom. Za to je treba vložiti obrazce, da ti odobrijo posebaj dopust in posebaj za nadomestilo. Odločbo, ki si jo dobila velja za teh 105 dni.
Potem po 105.dneh pa nastopiš dopust za nego in varstvo otroka-tako se imenuje, gre pač za dve ločeni stvari.Ta dopust za nego in varstvo otroka traja 260 dni, za kar pa moraš vložit 5 obrazcev, ki jih prav tako dobiš na CSD ali si jih sprintaš s spletne strani enega CSD in jih najkasneje 1 mesec pred iztekom porodniškega dopusta odneseš na CSD.Za teh 260 dni ni nujno, da jih koristi mamica, lahko tudi očka+očetovski dopust, ki traja 90 koledarskih dni.
No, drage moje, vam nisem vse lepo razložila? Boljše kot zaposleni na CSD-ju, ne?
Se vidi, da sem si vedno želela postati socialna delovka, a mi žal ni uspelo. Veste zakaj imamo ljudje dve roki? Eno, da pomagamo sebi, drugo, da pomagamo drugim. Svet bi bil prekrasen, če bi se vsi tega držali…joj, sorry, kako moraliziram. Me včasih zanese.
Samo to še: obstaja knjižica, propagadni material z naslovom: Na poti v materinstvo – Vodnik po pravicah nosečnic in tu noter vse piše. Dobi se menda na CSD, v čakalnicah pri gin…
Nosečka6 – še par besed zate.
Če bi vse potrebne papirje za porodniško in paket oz.denar oddala točno 1 mesec pred nastopom na porodniški dopust bi dobila vse to prej, pravočasno.
Jaz sem vse oddala 22.6., porodniški dopust začnem 23.7. in sem zdaj 11.7.dobila že nakazilo namesto paketa in sem že vse pridno zapravila za dojenčka, vse to in še več.
Veš, saj veliko ljudi vsega tega ne ve, pač na žalost moraš bit tečn in vse prej spraševat, ker na žalost drugače ne dobiš potrebnih inf.na CSD-jih.
joj, polonak-ne govori o vročinskem valu…očitno se bom zaprla v sobo, pa klima…kaj bom pa delala, pa ne vem. Neke foto albumčke še mam za porihtat, pa v knjigo dojenčku kaj vpisat, prilepit…je babi kupila…
Bomo že kako, ne?
Drage moje, lepo, lepo se imejte in vzdržimo še malo…
LP, nika
Pozdravljene!
Tudi mene zanima nekaj v zvezi s porodniško. Nastopila naj bi jo 3. avgusta, ampak imam veliko možnosti za prezgodnji porod (sicer pridno počivam, da do njega ne bi prišlo, ampak vseeno) in me zanima kaj se zgodi v primeru, da rodim pred tem datumom. A se porodniška potem prestavi ali…? Sedaj sem namreč do porodniške na dopustu. Hvala!
Hm, ce se prav spomnim, se ti porodniska zacne z dnevom poroda. In ce je bila nosecnost krajsa od xx dni (koliko tocno sem pozabila), potem se ti porodniska podaljsa za stevilo dni, ko je bila nosecnost ‘prekratka’. Tako da se jorkos mogoce mal pozanimaj glede tega. Vseeno ti zelim, da tega ne bi rabila…
nika, tole je pa res bil ekspres tecaj o papirologiji 😉
Jaz pa papirje oddajam komaj danes. Da se mi uposteva se danasnja placa. Tako da nakazila pricakujem najprej avgusta.
vrocina: ja, baje bo huda. danes in jutri se se prevazama naokoli, potem pa lepo dva dni doma z malim na hladnem, pa lubenica. pa upam, da bo 🙂
kako ste drugace? mene se vedno ni nacel gnezditveni sindrom. doma stalno nekaj pospravljam, jemljem iz skatel, rihtam omare (selitev pac…), ampak ni to to. je se tasco prej prijelo, da dela generalno doma (imamo tam skladisce oblek za otrocke, mal pa tudi nase…) 😀
pisite kaj!
Hvala nika in tatjanad.Tudi sama upam, da ne bom prezgodaj rodila. Rok imam namreč šele 31. avgusta. Vsi tile zapleti so me zelo presenetili. Prej sem bila vesčas aktivna, zdaj pa že mesec in pol bolj ali manj ležim in mi je že zelo dolgčas. Še dobro, da sem odkrila tale forum, da se vsaj malo kratkočasim.Sem imela načrte kako bom med dopustom vse pripravila za najinega sinčka in pospravila hišo, pa je vse drugače. No, ampak kljub vsemu je najbolj pomembno, da bi bilo vse uredu.
Upam, da čimbolj znosno prenašate vročino.
jorkos, katere zaplete pa imas, ce ne sprasujem prevec? zakaj so ti napovedali prezgodnji porod?
a mogoce ze ves, kje bos rodila? pa spol?
lp
Ja, najprej sem imela samo skrajšan maternični vrat (v 28 tednu 17 mm), potem pa mi je v 32 tednu ugotovila, da se že maternični vrat odpira in da moram počivat. Sem kar stala sredi ordinacije in nisem vedela točno kaj bi. Najbolj čudno pa semi je zdelo, da sem se vesčas čisto dobro počutila in, da mi je “dol pritiskal” le včasih, ko sem šla na malo potrebo. G mi je rekla, da bi bilo super, če bi zdržala vsaj še tri tedne. Potem sem govoriola še z enim G in je rekel, da bi bilo dobro, da bi zdržala do 37 tedna. Zdaj sem že kar malo zmedena od vsega skupaj in kot sem rekla, mi tole počivanje že kar dobro načenja živce. Ali sem sitna ali jokam, za nekaj ur dnevno pa se celo zamotim (knjige, filmi, internet).
Imeli bomo fantka, rodila pa bom kar v Ljubljani.
Glede papirjev je točno tako kot je povedala nika, za podaljšanje pa tako kot tatjanad.
Jorkos naj te malo potolažim, sama sem v prejšnji nosečnosti tudi tako ležala. V 35 tednu mi je rekla ginekologinja da je vse že na izhodu. Rodila sem le 8 dni pred terminom. Pridno počivaj, ker tako kot raste otrok v maternici ne raste v nobenem inkubatorju.
jorkos, ti kar pridno pocivaj. poglej s te plati: mali je zdaj sit, previt, potem takega razkosja dolgo vec ne bo… 😉
kaksno je pri vas stanje? tukaj je zloo vroce, kaj sele bo te dni. jaz se bom zdaj dva dni lepo hladila doma, v petek pa spet sluzba… pijem, pijem,sadje, mlecno, kaj drugega pa sploh ne gre.
no, polona, nika? in ostale?
Joj, punce, kako ste pridne s pisanjem (in pripravami na dojenčka). Jaz sem že od začetka julija doma, malo brkljam po stanovanju, ampak za dojenčka nisem pa še nič pripravila. Imam občutek, da je do poroda še daleč, ampak če dobro pomislim, bo 1 mesec zelo hitro naokoli, tako da mislim, da je res že čas, da se polotim prvih priprav. :))
Drugače pa moram priznat, da je kar fajn biti malo doma. 🙂 Tudi vročino dobro prenašam, itak sem bolj zmrznjene sorte, tako da mi kar paše, da malo nafilam sončne kolektorje. :))
Ta vikend bomo švignili tudi malo na morje, potem pa mislim, da bom do poroda z izleti izven meja moje ljube Gorenjske kar zaključila.
Naslednji pregled imam v ponedeljek, pa se vam takrat spet oglasim. Upam, da mi ne bojo spet PDPja prestavljali. :o)
Danes sta otroka odšla z babico in dedkom na morje nekje za 10 dni, upam da ne bodo podaljšali, ker meni je že to zelo dolga doba. Včeraj ko smo vse spakirali in sta šla spat sem bila kar solzna, da ju tako dolgo ne bom videla, čeprav vem da tudi meni koristi malo počitka in da moram misliti tudi na dobro tega tretjega otročička.
Bila sta tako srečna ko so se odpeljali proti morju. In potem sem se tudi jaz pomirila:)))
Imam že pripravljen nahrbnik za porodnišnico in za otroka sem tudi pripravila možu:
-en tak kompletek iz hm št.50 sestavljeniz rumenih hlačk brez podplatka, jopico bombažno s kapučko z ovčkami in enako kapico, nato sem vtaknila noter še en rumen body s kratkimi rokavi in enega z dolgimi rokavi pa bele zokenčke in štiri tetra plenice, dve manjši tetra plenički, pleničko za enkratno uporabo (čeprav bom uporabljala doma bombažne- je že vse pripravljeno) in zmajčka za široko povijanje.
Oblekla bom otročka glede na dano situacijo, če bo vroče bo odšel samo v bodyju in zokenčkih drugače pa mu bom več gor oblekla.
Oprala sem tudi lupinico in torbo iz vozička, pa vse možne dekice od tistih tankih do debelih:)))
Počutim se presenetljivo dobro, otrdevanje trebuha je minilo, na tešče popijem 2 dcl donata morda to pomaga nimam pojma.
Vročino prenašam dobro res pa se vsak dan kopam v bazenu tako da verjetno tudi to pripomore.
Kilce so tam kjer so +16 kg, občasno imam malo zatečene noge od kolena do dol ampak mi ni hudega.
Drug teden imam pregled.Danes sem nastopila porodniški dopust. Še en teden pa sem v terminu!!
Pozdravček Polona 36t
ja tu v mb se še široko povija, pri mojem ta drugem ko je imel kolke 1A ga nisem več zavijala, če pa nima kolke ok pa je baje dobro povijat. V tej vročini otroka ne bom matrala če ne bo nujno potrebno, itak pa bom uporabljala bombažne od štorklje tako da široko povijanje odpade.
To sem si vzela samo zraven v porodnišnico ko bom otročka dala v pleničko za enkratno uporabo. Če bo pa imel-a kolke ok pa ga ne bom zavila.
Pozdravljene drage moje “sotrpinke”!
Kot ste opazile me par sni ni bilo gor…sem šla malo na deželo k bodoči babici na počitnice (k tašči).Saj sem vas brala, pisat nisem mogla, ker nisem gesla vedela na pamet…
Punce hudo je tu v MB-ju s temperaturami, pa nobenega bazena pri hiši…Danes sem prišla domov…KLIMA…to je bilo prvo kar sem storila.In nikamor ne grem še ta dva dni, napovedujejo še hujšo vročino. Edino jutri-imam CTG.Ob taki hudi uri, ko bo že vročina…10.30
Ja, tudi meni otekajo noge Polona.
Jorkos – ti si nova med nami? Ja bo že tako, da bo treba počivat – v dobro otročka. Saj bomo zdržale…še zadnji mesec.
Lepo se imejte!
LP, nika