avf
AFC je kratica v angleščini in pomen “Antral Folicle Count” ali število antralnih foliklov v jajčniku.
Spoštovani. Ker je mama umrla za rakom ovarija, sem ginekologinji to tudi povedala.stara sem 47 let Dala me je na pregled markerja Ca125 ki je bil rahlo povečan 37. Sedaj počasi a vzrajno raste in je v 2 letih zrastel na 56. Status vulva in vagina b.p. porcija gladka,utrus in andeksalno palpatorno premakljivo,neboleče. Mionetrij nehomogen,sprenja stena zadebeljena andometrioza? Endometrij 5mm levi ivarij 42×17 mm s foliklom 6 mm desno adneksalno ni vudnih posebnosti,cd prost.
Prosim za razlago.
Hvala lp ula
Spoštovani,
težko komentiram takšne reči in pristope, ker je znano, da se na tak način ne da predvideti raka na jajčniku. Tudi na splošno je meja 35 za Ca125 veljavna pravzaprav le v menopavzi, sicer bi bilo bolje uporabljati nekoč jasno zapisano, zdaj pa ne vem čemu ne več (65), ki je veljala za čas pred menopavzo. Imamo pa lahko druge, morda bolj učinkovite strategije, v koliko realno tveganje res obstaja. Ena preprostejših, ki za več kot 50% zmanjša verjetnost raka na jajčniku, kateri je po novejših spoznanjih pravzaprav v resnici rak jajcevoda, je odstranitev jajcevodov (tubektomija), ki hkrati predstavlja tudi sterilizacijo (ne kastracije!).
Pozdravljeni,
pomeni, da je maternica obrnjena navzpred (položaj) in njene mere.
Lep pozdrav