AV kanal
Spoštovani!
V otroštvu (leto in pol) sem bila operirana na srcu. Lepo vas prosim, če bi mi lahko razložili kaj je bilo narobe z mojim srcem. V prvem letu življenja sem imela diagnosticirano komp. AV kanal z pljučno arterijsko hipertenzijo. Napravljena je bila kompletna korekcija (rekonstrukcija kleftra trikuspidne mitralne zaklopke, okulzija ASD prium in VSD s teflonsko krpo.
Želela bi vedeti kaj več o tej bolezni srca in kaj so potem naredili na srcu.
Iskrena hvala za vaš odgovor
Spoštovana
V vašem primeru je šlo za prirojeno srčno napako, ki so jo očitno uspešno kirurško sanirali.
Atrioventrikularni septalni defekt (AVSD) se imenuje tudi AV kanal in je malformacija septuma med atrijem in prekatom ter AV zaklopk (atrioventrikularne zaklopke – zaklopke med atriji in prekati/ventrikli). Vse te strukture nastanejo s spajanjem tako imenovanih “endokardialnih blazin”. Če fuzije ni ali je nezadostna, nastane luknja v spodnjem delu atrijskega septuma in druga luknja v zgornjem delu ventrikularnega septuma.
Torej, napravljena je bila korekcija trikuspidalne zaklopke (zaklopka med desnim atrijem in desnim prekatom/ventrikulom) in rekonstrukcija mitralne zaklopke (zaklopka med levim atrijem in levim prekatom) ter zaprtje manjše luknje v septumu (steni) med obema atrijuma (ASD). Prav tako so zaprli luknjo v steni, ki loči levi in desni prekat (VSD).
Upam, da sem dovolj razumljivo pojasnil poseg na vašem srcu.
LP