Atrofija vulve
Spoštovani,
Stara sem 55 let in sem že 7 let v menopavzi. Zaradi težav v vulvi, kot je draženje, pekoč suh občutek ter pojav belih lis na notranji strani malih sramnih ustnicah me je ginekolog napotil na vulvoskopijo.
Pokazalo se je da gre za atrofija vulve.Kot terapijo so mi predpisali vaginalno Vagifem 2x na teden ter za zunanje spolovilo Estriol kremo.
Sedaj je problem , da me Estriol krema peče in draži še dodatno spolovilo. Zanima me ali obstaja možnost , de se v lekarni pripravi krema v katero se doda Estriol, saj mi verjetno delajo težave razni dodatki, ki so dodani Estriol kremi.
Prosim za vaš nasvet?
Lp
Spoštovani,
bele lise lahko kažejo na to, da imate Lichen. V tem primeru potrebujete drugo mazilo, ne Estriol.
Lep pozdrav
Spoštovani,
Hvala za vaš odgovor. Pred leti so mi opravili biopsijo na presredka, ker je koza pokala. Diagnoza je bila:Atrofična vulvarna distrofija.
Takrat so mi rekli da bi to bil lahko lihen sclerosis. Občasno sem ob draženju uporabljala različna kortikosteroid o mazila kot so Diprosone, Lotriderm, zadnje čase Elokom. Problem je, da se vedno po nekaj dnevni uporabi (nekje po 3 dneh) pojavi še večje draženje, sluznica postane še bolj pordela, tanka in občutljiva, tako, da moram z nanosom prekiniti.
Zaradi tega sem bila poslana na vulvoskopijo, kjer so mi rekli, da ne gre za lihen ampak za atrofijo. Ta bela lisa pa je nastala prav na tem predelo kjer je na vulvoskopijo opisana atrofija.
Kaj svetujete glede terapije?
Lp
Spoštovani,
svetujem, da nadaljujete z uporabo Vagifema – najprej 1 vaginaleto zvečer 14 dni, nato 2x tedensko. Za zunanje spolovilo pa npr. Bepanthen mazilo ali hladilno mazilo.
Lep pozdrav
Spoštovani,
Hvala za vaš odgovor.
Povedati moram, da sem z mazili kot so Bepantem, hladilna mazila, ribodermin in Cicatridina že poskušala vendar to zelo malo oblaži zadevo. Draženje, pekoč, suh občutek vstajajo, tako da sem psihično že zelo utrujena.
Poskusila sem nanesti en večer Elocom, naslednjega pa Estriol. Čez dan pa Cicatridina ali Bepanten.
Po nanosu Elecoma je naslednji dan bilo malo bolje, ko pa sem zvečer nanesla Estriol kremo me ta sicer po nanosu ni pekla, je pa bilo naslednji dan spolovilo razdraženo, pekoče, pordelo.
Sem že čisto zmedene, ker vem, da bi pri atrofija morala uporabljati Estriol mazilo, če pa gre za lihen sclerosis pa bi morala nanašati kortikosteroide.
Na tujih forumih sem zasledil da veliko žensk ne prenaša Estriol mazila na vulvi in jih ta razdraži. Zdravnik jim predpiše magistralna mazilo z Estriolom v katerem ni konzervansov.
Ali imate kakšne iskušnje s tem?
Poleg tega me zanima kako lahko na vulvoskopiji izključijo , da ne gre za lihen in da gre le za atrofijo?
Dermatolog je namreč mnenja da je atrofija posledica lihna.
Prosim za nasvet.
Lp
Spoštovani,
poskusite tako,kot sem vam napisala.Vagifem in neko nevtralno mazilo. Brez Estriola ali kortikosteroidov. Imeli ste biopsijo, s katero so izključili lichen…
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
Moja žena ima pa lihen sclerosis in atrofijo na zunanjem spolovilo.
Za terapijo so ji predpisali Advantan ali Elocom, prvi mesec 1x zvečer, drugi mesec vsak drugi dan do umiritve pečenja. Nato pa vzdrževalni odmerek 2x tedensko.
Skrbi naju glede tako dolge uporabe kortikosteroidov, saj naj bi ti tanjšali sluznico, žena ima pa že tako atrofijo na spolovilo.
Kaj vi svetujete v takšnem primeru? Žena je že čisto psihično uničena , kajti vse to draženje ter vidne spremembe v smislu belih madežev na spolovilo zelo negativno vplivajo na kvaliteto njenega življenja. Stara je 54 let.
Hvaležna vam bova za vsak nasvet.
Pozdrav,
Imam 57 let in sem 9 let že v meni.
Opazila sem da je moja sluznica , če razprem male sramne ustnice videti čudne barve. Ni videti rožnata ampak na levi in desni strani okoli secnice je videti bolj bleda. Prav tako je na notranji strani malih sramnih ustnicah, ob vhodu v noznico opaziti , da je sluznica belkasta in ta barva je bolj vidna kadar je spolovilo suho, po lulanju če je sluznica mokra ta barva ni tako izrazita.
Vseskozi imam na zunanjem spolovilo suh občutek, tako da uporabljam cicatridine mazilo ali ribje mazilo tako da je sluznica bolj mastna in da zaščitimo sluznica pred urinom. Dvakrat na teden nanašamo na zunanje spolovilo hormonsko vaginalno kremo Ovestin, ki jo nabavim v Avstriji v lekarni.
Zanima me kako se loči na pogled, če gre za atrofijo zaradi pomanjkanja hormonov ali če gre za lihen sclerisus?
Ginekolog mi je predpisal mazilo Elocom ob draženju , ko pa se draženje umiri pa naj bi 2x tedensko za preventivo nanašala mazilo,ki mi ga izdelajo v lekarni: Beloderm mazilo 30,0 ; ad 100 v hidrofobni mazili podlagi. Poleg tega pa 2x tedensko Ovestin hormonsko kremo ter negovalna mazila.
Ali je takšna uporaba mazil pri atrofiji sluznice varna? Ali bi lahko šlo za lihen?
Ginekolog je mnenja ,da biopsija ni potrebna.
Lp
Neja1990, 25.01.2026 ob 20:22
Pozdrav,
Imam 57 let in sem 9 let že v meni.
Opazila sem da je moja sluznica , če razprem male sramne ustnice videti čudne barve. Ni videti rožnata ampak na levi in desni strani okoli secnice je videti bolj bleda. Prav tako je na notranji strani malih sramnih ustnicah, ob vhodu v noznico opaziti , da je sluznica belkasta in ta barva je bolj vidna kadar je spolovilo suho, po lulanju če je sluznica mokra ta barva ni tako izrazita.
Vseskozi imam na zunanjem spolovilo suh občutek, tako da uporabljam cicatridine mazilo ali ribje mazilo tako da je sluznica bolj mastna in da zaščitimo sluznica pred urinom. Dvakrat na teden nanašamo na zunanje spolovilo hormonsko vaginalno kremo Ovestin, ki jo nabavim v Avstriji v lekarni.
Zanima me kako se loči na pogled, če gre za atrofijo zaradi pomanjkanja hormonov ali če gre za lihen sclerisus?
Ginekolog mi je predpisal mazilo Elocom ob draženju , ko pa se draženje umiri pa naj bi 2x tedensko za preventivo nanašala mazilo,ki mi ga izdelajo v lekarni: Beloderm mazilo 30,0 ; ad 100 v hidrofobni mazili podlagi. Poleg tega pa 2x tedensko Ovestin hormonsko kremo ter negovalna mazila.
Ali je takšna uporaba mazil pri atrofiji sluznice varna? Ali bi lahko šlo za lihen?
Ginekolog je mnenja ,da biopsija ni potrebna.
Lp
Pozdravljeni,
ni lahko ločiti med atrofijo in lichen spremembami v postmenopavzi, potreben je ginekološki pregled, včasih seveda tudi biopsija sprememb.
V osnovi je pri atrofiji vulve sluznica tanka in bleda, izgubi elastičnosti. Pri lichen sclerosus pa so vidne bele obloge, ki zelo srbijo, sluznica okoli je lahko temno vijoličasta, pojavijo se razpoke in brazgotine.
Elocom in Beloderm sta zdravili za lichen. Atrofijo pa zdravimo s hormoni.
srečno, N